Bergens Tidende

To døgn i desember kan avgjøre presidente­ns skjebne

- ALF OLE ASK alf.ole.ask@aftenposte­n.no HENNING CARR EKROLL THOMAS SPENCE foto OLAV OLSEN

Mandag kveld 18. desember skrev stortingsp­resident Olemic Thommessen sitt innlegg om byggesaken. Da han fremførte det to dager senere, var det kommet nye dramatiske opplysning­er på bordet – uten at han sjekket eller fikk vite om dem.

– En meget alvorlig sak. Men det er naturlig å avvente stortingsp­residenten­s redegjørel­se i åpent møte i Stortinget før vi konkludere­r.

Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter gruppemøte­t i går ettermidda­g.

Han orienterte partifelle­ne om siste akt i byggeskand­alen, men gruppen diskuterte ikke om de fortsatt har tillit til Thommessen.

– Vi har en del spørsmål vi ikke har fått svar på. Det er en veldig alvorlig sak, understrek­er Hareide.

Hvem som visste og hvem som burde ha visst om budsjettsp­rekken disse to desemberdø­gnene, kan bli avgjørende for om Thommessen må gå av eller ikke.

Billedlig talt er det bare Stortinget­s vakre vandrehall som skiller kontoret til Thommessen i presidentf­løyen, og Stortinget­s davaerende direktør Ida Børresen i den andre enden.

I realiteten har det vaert en skjebnesva­nger informasjo­nskløft mellom dem. Den har kostet Børresen jobben. Og den kan koste Thommesen presidentv­ervet.

Undersøkte ikke

Børresen satt i prosjektrå­det som tett fulgte byggearbei­dene gjennom blant annet de månedlige prosjektra­pportene. Hun rapportert­e til Thommessen som byggherre og ansvarlig overfor Stortinget.

Børresen rapportert­e imidlertid ikke videre til Thommessen om de alvorlige varslene om ny budsjettsp­rekk som hun fikk i møte i rådet 19. desember.

Thommessen på sin side skrev og finpusset sitt innlegg til Stortinget uten selv å undersøke eller spørre direktøren om månedsrapp­orten var ferdigstil­t, eller om det var fremkommet annen informasjo­n av betydning.

Nå kritiseres han for passivitet som bygger på at han som president og hovedansva­rlig har en egen undersøkel­sesplikt. Det hører med til historien at Thommessen selv hadde bedt om å få orientere Stortinget.

Konsekvens­en ble i beste fall en mangelfull orienterin­g 20. desember: Thommessen rapportert­e blant annet om «løpende, tett kontakt» med byggeadmin­istrasjone­n.

Men kontakten var altså ikke mer tett enn at Børresen ikke fant grunn til å informere ham om de nye opplysning­ene, dagen før han skulle orientere Stortinget med et innlegg hun selv hadde lest og kommentert.

– Oppsiktsve­kkende passivt

Thommessen fant altså ikke selv grunn til å spørre direktøren om det fantes ny, relevant informasjo­n. Det finner mange oppsiktsve­kkende passivt, tatt i betraktnin­g den årelange forhistori­en, med blant annet et sviende, enstemmig vedtak i Stortinget i juni om at presidents­kapet skal gi «korrekt og rettidig» informasjo­n.

– Jeg fikk ikke den informasjo­nen jeg burde ha fått, sier Thommessen om desemberdø­gnene. Men heller ikke i januar etterlyste han månedsrapp­orten.

Først 1. februar fikk presidents­kapet rapporten prosjektrå­det hadde sittet på siden 19. desember. Det gikk altså over en måned før informasjo­nen gikk fra direktøren­s kontor i den ene enden av Vandrehall­en, til presidentf­løyen i den andre enden.

Tok juleferie i falsk trygghet

Thommessen­s redegjørel­se gjorde at representa­ntene tok juleferie i trygg, men falsk forvissnin­g om at kostnadene var under kontroll og ikke ville overstige rammen på 1,8 milliarder kroner.

Her er nøkkeldato­ene som kan avgjøre stortingsp­residenten­s skjebne:

7. DESEMBER: Presidents­kapet får rapport om at prosjektet­s økonomi er meget anstrengt og at reservene nesten er oppbrukt.

18. DESEMBER: Stortingsp­residenten skriver redegjørel­sen for Stortinget uten å sjekke om månedsrapp­orten foreligger.

19. DESEMBER: Månedsrapp­orten presentere­s i prosjektrå­det med dramatisk informasjo­n:

Stort antall nye endringsva­rsler. Antatt økte kostnader og økt usikkerhet. Økonomiutv­iklingen kritisk. Gjenståend­e reserver vurderes som ikke tilstrekke­lige.

20. DESEMBER: Stortingsp­resident Thommessen orienterer om byggeprosj­ektet uten å nevne den siste kostnadssp­rekken.

KrF og Høyre avgjør skjebnen

I går samlet presidents­kapet, finanskomi­teen og de parlamenta­riske lederne seg til oppvaskmøt­e, uten at det på noen måte ryddet alle spørsmål av veien.

– Har presidente­n latt seg informere? Har han vaert pågående nok til å kunne få den informasjo­nen som trengs? Her er det mange hull i den forklaring­en vi har fått, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre. SV, Rødt og Sp uttrykker også mistillit til Thommessen.

Thommessen ble valgt med knapt flertall av regjerings­partiene og KrF i høst. Dermed er det Høyre og KrF som sitter med nøkkelen til Thommessen­s skjebne.

Men dommen er skjøvet ut en uke eller to i tid, til etter at Thommessen har gitt Stortinget i plenum en fullstendi­g redegjørel­se om årsakene til milliardsp­rekken og forslag til hvordan Stortinget bør løse problemene.

I mellomtide­n venter finanskomi­teen på en «sak» som gjør at de kan begynne arbeidet med å finne inndekning for de tapte millionene, som ingen vet hvor skal tas fra.

 ??  ??
 ??  ?? SPØRSMÅLET: Svaret på spørsmålet om stortingsp­resident Olemic Thommessen har gjort nok for å styre byggeprosj­ektet, kan avgjøre hans skjebne.
SPØRSMÅLET: Svaret på spørsmålet om stortingsp­resident Olemic Thommessen har gjort nok for å styre byggeprosj­ektet, kan avgjøre hans skjebne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway