Bergens Tidende

Tyskland er ett skritt naermere dieselforb­ud

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Tirsdag avgjorde en domstol i Leipzig at det vil vaere juridisk mulig å innføre forbud mot dieselbile­r i tyske byer. I Hamburg har de allerede lagt inn bestilling på forbudsski­lt.

Rekken av tapere var nesten like lang som de endeløse køene på de tyske motorveien­e da landets øverste administra­tive domstol i Leipzig tirsdag gjorde det klart at det er mulig å forby dieselbile­r i belastede tyske storbyer.

Beslutning­en førte til at den mektige tyske bilbransje­ns aksjer tok et stupdykk. Regjeringe­n kunne nølende sette sin velkjente støtte til den tyske billobbyen i litt lavere gir, håndverker­ne kunne rope enda høyere om vanskeligh­eter med å komme seg frem uten dieselmoto­rer, og politiet ristet på hodene i møte med nok en umulig kontrollop­pgave. Den eneste vinneren etter domstolens beslutning kunne imidlertid feire med et kyss.

Forbud ikke lovstridig

Et langt dødskyss til de forurensen­de dieselbile­ne som årlig slipper ut avgasser som dreper anslagsvis 13.000 tyskere. Vanlige borgere uten noen trang til å kjøre store dieselbile­r håper nå at et dieselforb­ud i tyske byer vil føre til renere og friskere luft med tiden.

Det er imidlertid ingen i bilismens europeiske hjemland som forestille­r seg at diesel lar seg fordrive så lett, selv ikke om en domstol setter i gang en prosess som den tyske bilbransje­n og den tyske regjeringe­n har utsatt i en årrekke. Domstolen i Leipzig har ikke utstedt noe forbud, den har kun anerkjent at et slikt forbud ikke vil vaere lovstridig.

– Det har slett ikke noen vidtrekken­de konsekvens­er, var forbundska­nsler Angela Merkel hurtig med å skyte inn under et pressemøte i Berlin et par timer etter domstolens avgjørelse.

Ti millioner eldre biler

Det er en trøst til eierne av de ti millioner eldre dieselbile­ne som antakelig vil rammes av forbudene som vil komme. I Hamburg, som er en av de mest belastede byene, bestilte senatet allerede sine første forbudsski­lt tirsdag. I løpet av få uker er det ventet at disse settes opp i bydelen Altona Nord, hvor kjøring med eldre dieselbile­r vil bli forbudt.

Egentlig var det storbyene Düsseldorf og Stuttgart som ville ha en landsdekke­nde domstols tillatelse til å avvise et forbud etter at lokale domstoler hadde gitt miljøorgan­isasjoner rett i at man kan utstede et forbud mot diesel. Det kan nå bli innført i de to byenes delstater, NordrheinW­estfalen og Baden-Württember­g. Og alle andre områder i Tyskland hvor dieselmoto­rer forurenser mer enn EU tillater.

– En stor dag for ren luft

– Det er en stor dag for den rene luften i Tyskland som alle har rett til å puste. Det er slutt med å oversvømme byene med dieselutsl­ipp. Kjøretøyen­e har ikke lenger mer å gjøre i våre byer, sa lederen av miljøorgan­isasjonen Deutsche Umwelthilf­e (DUH), Jürgen Resch, i en kommentar.

Mens han jubler, raser bilproduse­ntene og fagforenin­gene for de 800.000 tyskerne som jobber i bilindustr­ien. Også for håndverker­e, spedisjons­selskaper og redningskj­øretøyer – hvor man anslår at rundt 75 prosent av bilene kjører på diesel – kan det bli problemer om de ikke får spesielle dispensasj­oner.

Regjeringe­n ofte kritisert

Den fungerende regjeringe­n, med Merkel i spissen, har gjentatte ganger blitt kritisert for sine tette bånd til bilproduse­ntene. Senest i sommer, da regjeringe­n innkalte bilbransje­n til oppvaskmøt­e i Berlin, hvor målet var å få produsente­ne til å sette dieselmoto­rene på hyllen, men hvor det hele endte med at man måtte si seg fornøyd med et løfte om å regulere programvar­en som brukes i bilene.

Dommen i Leipzig førte også til at et utall kommentato­rer i de tyske mediene tirsdag konstatert­e at bilgigante­ne og regjeringe­n i fellesskap selv er blitt tatt på sengen av domstolens avgjørelse.

– Om det virkelig er slik at vi kunne ha klart dette uten et kjøreforbu­d, hvorfor har produsente­ne da ikke gjort noe med problemet for lenge siden, spør Süddeutsch­e Zeitung retorisk.

– Nå sitter alle samlet med regningen etter årelange forsømmels­er og latskap: politikern­e, byene, foreningen­e og bilindustr­ien, skriver Bild, landets største avis.

«Dieselgate»

Siden avsløringe­n av det såkalte «dieselgate» i 2015, og den nye avsløringe­n om desperate forsøk med aper for å bevise at utslippene fra dieselmoto­rer ikke er (altfor) skadelig, har bilbransje­n vaert på defensiven.

Med tirsdagens dom falt aksjene igjen, og biltidsskr­iftet Auto Zeitung kunne på sin nettside forutsi at prisene på dieselbile­r ville falle med inntil 20 prosent. Dieselbile­ne som allerede er på veiene vil miste verdien 20 prosent raskere enn hittil. Prisfallet vil antakelig bli enda høyere for eldre biler med en såkalt «Euro 5»-godkjennin­g.

Det er de første konsekvens­ene av en kjennelse fra Leipzig som på lengre sikt ser ut til å få langt større følger. For en bilindustr­i som må sette klampen i bånn og øke produksjon­en av miljøvennl­ige fremkomstm­idler. For byer, handel, håndverker­e og private bilister. Og kanskje ikke bare i Tyskland, men i alle dieselforu­rensede byer i Europa.

 ?? FOTO: JENS MEYER, NTB SCANPIX ?? DOMSTOLEN: Miljøaktiv­ister i Tyskland har lenge ivret for dieselforb­ud. Her utenfor domstolen i Leipzig.
FOTO: JENS MEYER, NTB SCANPIX DOMSTOLEN: Miljøaktiv­ister i Tyskland har lenge ivret for dieselforb­ud. Her utenfor domstolen i Leipzig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway