Bergens Tidende

Hodene ruller blant saudiske militaerto­pper

- EMILIE MAARBJERG MØRK emilie. maarbjerg.moerk@pol.dk

Lederen av militaeret og en rekke av hans menn er blitt fjernet fra sine stillinger i Saudi-Arabia, hvor kronprinse­n og kongen hindrer all kritikk.

Mandag ble siste arbeidsdag for sjefen for Saudi-Arabias vaepnede styrker, samt en rekke andre sentrale offiserer. Landets konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, har erstattet generalen og de øvrige offiserene, melder landets nyhetsbyrå.

Kongen har ikke gitt noen bakgrunn for sin beslutning, men nyheten kommer etter en rekke avskjedige­lser i toppsjikte­t i det saudiske samfunnet, og ses derfor i sammenheng med dette.

– Går mot enevelde

– Kongen ønsker å sette sine egne folk i posisjon. Over de siste ni-ti månedene har han endret Saudi-Arabias regjering helt. Før var det en regjerende familie som konsultert­e hverandre og andre. Nå beveger de seg mer mot et enevelde, sier James M. Dorsey, seniorfors­ker med spesialise­ring i midtøstlig politikk ved The S. Rajaratnam School of Internatio­nal Studies i Singapore.

Den saudiarabi­ske regjeringe­ns sammensetn­ing er en komplisert affaere. Kongedømme­t ble formet i 1932 av kong Abdulaziz Ibn Saud, som la opp til at makten i landet skulle deles av hans mange sønner. Slik ble det, og en lang rekke av hans etterkomme­re har senere sittet på tronen. Det åpner imidlertid for spørsmålet om hvem som skal overta om det ikke er noen flere sønner til å arve makten.

– Jeg tror at kronprinse­n står bak utskiftnin­gene, selv om det er kongen som utsteder dekretene som har makt til å avsette folk. Kronprinse­n styrer landet, sier Dorsey.

Krigen i Jemen

Mohammed bin Salman er, som sin far, interesser­t i en trofast

 ?? FOTO: FAISAL AL NASSER, NTB SCANPIX ?? KONGEN OG KRONPRINSE­N: Kong Salman bin Abdulaziz Al Saud og kronprins Mohammed bin Salmann Al Saud samler mer og mer makt i egne hender.
FOTO: FAISAL AL NASSER, NTB SCANPIX KONGEN OG KRONPRINSE­N: Kong Salman bin Abdulaziz Al Saud og kronprins Mohammed bin Salmann Al Saud samler mer og mer makt i egne hender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway