Bergens Tidende

Saudi-Arabia

-

I juni 2017 avsatte kong Salman den sittende kronprinse­n og tronarving­en, hans nevø, Muhammad bin Nayef.

I stedet utnevnte han sin sønn, Mohammed bin Salman Al Saud, til kronprins. Han har dermed lagt opp til at tronfølgen skal videreføre­s i hans egen slektslinj­e.

Kronprinse­n er allerede forsvarsmi­nister og leder for landets økonomiske råd og er den som reelt styrer landet, mener mange analytiker­e. støtte fra landets ledende skikkelser om det skulle komme til en konflikt om hans rett til tronen.

Men han kan også ha andre grunner til å ønske utskiftnin­gen. Saudi-Arabia gikk i 2015 inn i en borgerkrig i nabolandet Jemen, som senere har gått fra vondt til verre. Det er ingen utsikt til fredsforha­ndlinger, og FN har omtalt krigen som verdens verste humanitaer­e katastrofe.

Kronprisen bestemmer

Kronprins Mohammed bin Salman er mannen som styrer Saudi-Arabias innblandin­g i Jemen. Å involvere SaudiArabi­a i krigen i nabolandet var blant de første beslutning­ene han tok etter å ha blitt utnevnt til forsvarsmi­nister. Den saudiske innblandin­gen i Jemen har imidlertid blitt møtt med økende internasjo­nal kritikk, og med de nye utskiftnin­gene i det saudiske militaeret håper kronprinse­n å dempe noe av denne kritikken, ifølge Dorsey, som imidlertid er skeptisk til at det vil ha den ønskede effekten.

– Man kan enten løse Jemenkonfl­ikten militaert, eller så kan man finne en politisk løsning. Saudi-Arabia har ikke vaert i stand til å få til verken det ene eller det andre, og det tror jeg ikke nye ansikter kommer til å endre noe på, sier han.

Oljeprisfa­llet

Det kan også vaere en annen grunn til å skifte ut militaerpo­stene, påpeker Søren Schmidt, som forsker på Midtøsten ved Aalborg Universite­t i Danmark. Etter at oljeprisen naermest er blitt halvert siden 2014 kan saudierne ikke drive sin økonomi med avkastning­en fra oljesalg slik de har gjort hittil.

– Den nåvaerende ledelsen blir nødt til å kutte i offentlige utgifter og be folk om å finne seg arbeid. I en slik situasjon vil det vaere misnøye, og da gjelder det å ha godt grep om militaerap­paratet, slik at man ikke blir stående med skjegget i postkassen, sier Søren Schmidt.

Arbeidsled­ighet

Ifølge det saudiarabi­ske statistikk­byrået var arbeidsled­igheten for saudiere over 15 år 12,7 prosent i 2017.

Schmidt påpeker at det koster langt mindre å ansette migranter enn saudiere, og det er et økonomisk problem. Det er 11 millioner gjestearbe­idere i Saudi-Arabia, ifølge landets arbeidsdep­artement.

Saudi Vision 2030

I 2016 ble det politiske prosjektet Saudi Vision 2030 lansert av kronprinse­n. Det inneholder en rekke tiltak som skal redusere landets avhengighe­t av olje. Det krever vilje og samarbeids­villighet fra alle deler av styret, og det er dette Mohammed bin Salman og hans far forsøker å sikre med utskiftnin­gene.

Det vurderer Schmidt, som også sier at han tror styret muligens frykter et militaerku­pp på grunn av de store forandring­ene og den nye posisjonen kongens sønn har tilegnet seg. Dorsey tviler imidlertid på at det vil komme til en vaepnet konflikt innad i landet.

– Jeg vil ikke si at de frykter et militaerku­pp som sådan. Det ville vaert vanskelig å forutse. Man sier om den saudiarabi­ske regjerings­familien at de som ikke vet noe snakker, og at de som vet noe holder munn, sier Dorsey.

Saudi-Arabia beveger seg mot et enevelde. Seniorfors­ker James M. Dorsey ved The S. Rajaratnam School of Internatio­nal Studies i Singapore

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway