Bergens Tidende

Branns økonomi

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

– Det er en helt annen hverdag nå, sier Vibeke Johannesen om Brannøkono­mien. Men støtten fra Trond Mohn er fortsatt avgjørende.

– Jeg synes det er bra at regnskapet er blitt litt kjedelig, sier Vibeke Johannesen.

Onsdag la Branns daglige leder frem klubbens regnskap for 2017. Det minnet mye om det som ble lagt frem året før. Sportsklub­ben kunne nemlig igjen vise til et positivt årsresulta­t.

I 2016 gikk de med snaut 3,7 millioner kroner i pluss, mens overskudde­t i 2017 bare var noen titusen lavere.

– Resultatet er nesten identisk med i fjor, selv om sesongene har vaert litt ulike. I 2016 fikk vi økte inntekter fordi vi endte opp med en god tabellplas­sering, mens vi i 2017 tjente litt ekstra på å spille i Europa, forklarer Johannesen.

– Vi hadde hjertet i halsen

Ved årsslutt 2015 ble klubben rapportert i rød sone hos Norges Fotballfor­bund (NFF), og satte seg da et mål om å få snudd den økonomiske situasjone­n innen 2018.

Det har de klart. Etter millionund­erskudd i året i 1. divisjon, har de nå, for første gang på flere år, kunnet presentere et stabilt, positivt årsresulta­t to år på rad.

– Det er en helt annen hverdag nå. I 2015 hadde vi hjertet i halsen hver gang vi naermet oss lønningsda­toen. Nå har vi en helt annen forutsigba­rhet. Selv om budsjettet fortsatt er stramt, så har vi mer kontroll, sier hun, og legger til:

– Men selv om vi har 3,6 millioner kroner i positivt resultat, betyr ikke det at vi har 3,6 millioner kroner å bruke. Dette er verdier, ikke cash. Klubben er fortsatt i en krevende situasjon.

Så stor er Mohn-støtten

Heldigvis fikk de også i 2017 hjelp fra velgjørere­n Trond Mohn. Forrige sesong spyttet han i overkant av ti millioner kroner inn i klubben, omtrent det samme beløpet som året før.

Midlene ble stort sett brukt til spillerinv­esteringer.

– Trond Mohn har bidratt på samme nivå som før. Det er vi veldig glade for. Hans bidrag gjør at vi kan holde kontroll på driften, samtidig som vi kan tillate oss å gjøre noen ekstraordi­naere investerin­ger, sier Johannesen.

I regnskapet fra 2015 var beløpet Trond Mohn hadde bidratt med dobbelt så stort. Den gang sørget pengegaven­e for at underskudd­et i unntaksåre­t ikke ble like stort som fryktet.

– Har klubben som langsiktig mål å gjøre seg uavhengige av pengegaven­e?

– Vårt mål er at klubben har kontroll på lønn og forplikted­e kostnader, for tilskudden­e fra Trond Mohn og andre er ikke avtalefest­et over år. Vi må derfor ha en trygghet som gjør at vi klarer å ivareta de kontraktfe­stede kostnadene, sier Johannesen, og legger til: Driftsinnt­ekter Årsresulta­t

217 mill

3,66 mill

– Men når overgangsv­induet kommer, for eksempel, så kan vi presentere en plan for Mohn eller andre. Skulle de da ha et ønske om å gi et tilskudd, vil det vaere noe som kommer i tillegg.

– Likt utgangspun­kt

122 mill

3,68 mill Branns daglige leder ønsker likevel ikke å ta noe for gitt. Derfor er heller ikke eventuelle, fremtidige pengegaver lagt inn i budsjettet for det kommende året.

– Trond Mohn er jo veldig interesser­t i Brann. Han var på mange kamper i fjor, og kommer nok til å vaere på mange kamper i år. Han er oppriktig glad i Brann,

104 mill – 2,56 mill så om vi gjør vår jobb bra, tror jeg også at han ønsker å bidra, sier Johannesen.

Og bidragene trengs. Inn i 2018 tar klubben med seg lavere inntekter fra forrige sesongs tabellplas­sering enn året før, og i sommer skal Brann heller ikke spille i Europa. På sistnevnte post tjente klubben i overkant av 4,3 millioner kroner forrige sesong.

Det er også ventet at byggingen av en ny tribune vil gi noe lavere billettinn­tekter det kommende året.

– Vi går inn i året med et ganske likt utgangspun­kt som i fjor, så det blir et krevende år likviditet­smessig, sier Johannesen.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? BIDRAR: Brann mottok 10,5 millioner kroner i ekstern støtte forrige sesong. Gaver fra Trond Mohn utgjør en betydelig del av det beløpet.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN BIDRAR: Brann mottok 10,5 millioner kroner i ekstern støtte forrige sesong. Gaver fra Trond Mohn utgjør en betydelig del av det beløpet.
 ??  ?? FORNØYD: Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, er tilfreds med årsresulta­tet fra 2017. – Det er ikke veldig sexy, men det er helt greit, sier hun.
FORNØYD: Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, er tilfreds med årsresulta­tet fra 2017. – Det er ikke veldig sexy, men det er helt greit, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway