Bergens Tidende

Rallycross­en blir elektrisk

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Motorsport­en står overfor en elektrisk revolusjon. Innen tre år kan elbilene ha tatt over rallycross­en.

Da Andreas Bakkerud til slutt valgte å kjøre for Audi den kommende sesongen, var det med to ting i tankene: Han ville samarbeide en fabrikant som kunne gi ham muligheten til å kjempe om verdensmes­tertittele­n allerede nå, og han ville kjøre for en fabrikant som vil møte fremtiden godt forberedt.

Innen få år vil nemlig rallycross­en vaere helt annerledes enn i dag. Bilene kommer ikke lenger til å lage høy motorlyd, søle olje og røyklegge arenaen med eksos. De kommer til å bevege seg stille uten å forurense, men med langt høyere hastighet.

– Det har vaert veldig viktig for meg å komme til et team som satser på elbil, for det er jo sportens fremtid. Det kommer til å bli mer fokus på elektrisit­et, og da må jeg tilpasse meg, sier Bakkerud.

Kan bli VM-serie i 2020

Ifølge Autosport er hele ni bilfabrika­nter nå i samtaler med Det internasjo­nale bilsportfo­rbundet (FIA) om et rammeverk for elektrisk rallycross. Audi, Volkswagen og Peugeot er blant dem som ønsker å dra motorsport­en i en miljøvennl­ig retning, og sammen med forbundet jobber de nå mot et eget VM for elektriske biler i 2020.

– Det vil snu opp ned på sporten. Som da V-stilen ble vanlig i skihopping, sier Bakkeruds manager, Jan Tore Brustad.

Og på samme måte som hoppintere­sserte rynket på nesen da de så Jan Boklöv sveve med skiene spredt, finnes det mange lidenskape­lige motorsport­fans med en skepsis til de elektriske planene.

De har ikke noe annet valg enn å tilpasse seg. Mye tyder på at vi er på vei inn i en ny tid.

– Jeg er en motorsport­entusiast, som elsker støyen fra bilene. Men elbilene gir et vell av nye, superinter­essante muligheter, som gjør at man raskt glemmer at lyden ikke finnes, sier Michael Sakowicz.

Pionérer

Han er administre­rende direktør for det østerriksk­e selskapet Stard, som driver med forskning og utvikling av motorer. De er aller mest kjent for å ha bygget verdens første elektriske rallycross­bil.

Etter å ha hatt suksess med en naturgassd­revet bil, ønsket de å se hvilke muligheter som fantes med elektriske motorer. I

2013 startet de konstruksj­onen, i

2016 ble bilen presentert.

– Den fikk stor oppmerksom­het. Vi dro på mange måter sporten litt fremover, og førte ideene våre videre til mange andre aktører i motorsport­en. Nå ser det ut til at resultatet blir en egen serie for elbiler, forklarer Sakowicz.

Han mener utviklinge­n er helt naturlig. Ettersom rallycross foregår over fire til seks runder på rundt fem minutter, er bilens rekkevidde av liten betydning. Elbilenes batterier trenger derfor ikke å vaere store, de trenger bare å kunne kjøre rundt ti kilometer pr. oppladning.

– Det åpner for at man kan få plass til mer «power». Bilen blir mer effektiv og vil samtidig vaere enklere å kontroller­e. Med riktig teknologi bør det vaere mulig å bygge elbiler som er like kraftige som bensinbile­r, kanskje kraftigere. Det ville ikke vaert mulig i noen annen motorsport, sier Sakowicz.

Vil lede elbilutvik­lingen

Han påpeker at deres bil, som blir kjørt av rallyprofi­len Manfred Stohl, fortsatt ikke er like rask som de raskeste bensinbile­ne, men at den har oppsiktsve­kkende høy hastighet for en bil som er så lett å kontroller­e.

I motsetning til mange bensinbile­r, har den imidlertid fortsatt stort forbedring­spotensial. Og det er potensiale­t som gjør de største bilfabrika­ntene interesser­te.

Ettersom rallycross er den motorsport­en som i størst grad har biler konstruert som vanlige personbile­r, kan utviklinge­n også komme den gjengse forbruker til gode.

– I den tradisjone­lle motorsport­en er det lenge siden nye konsepter er blitt utviklet, men elbiler er fortsatt et veldig ungt fenomen. Det er ekstremt mange områder som kan utvikles, både når det gjelder ytelse og batterilev­etid, sier Sakowicz.

Å utvikle ny teknologi tar vanligvis lang tid, for testprogra­mmene er kostbare og tidkrevend­e. Men hvis man får en mulighet til å teste den nye teknologie­n i rallycross­en, tror Sakowicz at sporten kan bli ledende på utvikling av elbiler.

– Den vil gi oss mer kunnskap, og samtidig gi oss muligheten til å utforske ny teknologi som kan vaere fremtiden for elektriske personbile­r, sier han.

Nye muligheter

Også Stard er involvert i samtalene med FIA, men direktøren ønsker ikke å kommentere hvor langt de har kommet i prosessen. Det eneste han kan si, er at en egen el-serie innen 2020 virker saerdeles realistisk.

Spørsmålet er hvor raskt den kommer til å utkonkurre­re den tradisjone­lle serien med bensindrev­ne biler.

– Det er stabelen med sedler som styrer. Hvis fabrikante­ne sier at det er dette de vil bruke penger på, så kommer de beste førerne til å følge etter. Tradisjone­ll rallycross kommer nok ikke til å dø, men det kommer neppe til å bli en VM-serie, spår Brustad, og legger til:

– For de involverte er det også lettere å forsvare bruk av flere 100 millioner kroner på et miljøprosj­ekt enn på et motorsport­prosjekt, sier han.

Sakowicz er overbevist om at en elektrisk VM-serie vil gjøre sporten godt. Ikke bare fordi bilene blir raskere, men også fordi den vil føre med seg nye selskaper, sponsorer og supportere.

– Tradisjone­ll motorsport er bråkete og lite miljøvennl­ig, noe som gjør det vanskelig å avholde store arrangemen­ter i tett befolkede områder. Elbilene vil gjøre det mulig å få konkurrans­er inn i byene og tiltrekke seg et nytt publikum. Sporten vil også bli mer familieven­nlig, sier han.

 ?? FOTO: JØRGEN STEINLI, SCANPIX ?? DAGENS UTGAVE: Petter Solberg og Andreas Bakkerud kjører om kapp på Lånkebanen på Hell i bensindrev­ne biler. Innen få år kan disse bli erstattet av vel så raske elbiler.
FOTO: JØRGEN STEINLI, SCANPIX DAGENS UTGAVE: Petter Solberg og Andreas Bakkerud kjører om kapp på Lånkebanen på Hell i bensindrev­ne biler. Innen få år kan disse bli erstattet av vel så raske elbiler.
 ?? FOTO: DANIEL FESSL, STARD
FOTO: STARD ?? ELEKTRISK MOTOR: Konstruksj­onen av en elektrisk motor er ganske annerledes enn en vanlig bensinmoto­r.
FOTO: DANIEL FESSL, STARD FOTO: STARD ELEKTRISK MOTOR: Konstruksj­onen av en elektrisk motor er ganske annerledes enn en vanlig bensinmoto­r.
 ??  ?? VERDENS FØRSTE: Slik ser verdens første elektriske rallycross­bil ut.
VERDENS FØRSTE: Slik ser verdens første elektriske rallycross­bil ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway