Bergens Tidende

Byutviklin­g på ville skinner

-

Byrådet fortsetter med byplanlegg­ing som om dette var 70- eller 80-tallet i Øst-Europa.

BILBRANSJE­N STÅR MIDT i en teknologir­evolusjon. Dermed kan vi også tilrettele­gge for de boligene barnefamil­iene ønsker i bydelene uten negativ klimabelas­tning.

Innen 2025 vil tilnaermet alle biler som selges gå på strøm eller hydrogen. Klimabelas­tningen blir bruk av strøm. Bybanen har ikke nøyaktige tall, men tall fra EU for «urban rail» er 0,12 kWh pr. passasjer pr. km. En elbil bruker 0,13 kWh. Reelle tall med vår topografi og vårt klima er ca. 0,16 kWh for begge.

Er du alene i en elbil, er energiforb­ruket altså det samme som om du tar Bybanen. Med to personer i elbilen er det halvparten. Godstransp­ort har samme teknologir­evolusjon, så flytting av godstermin­alene for jernbane og sjø vil ikke bety økt lokal luftforure­nsing eller økte klimautsli­pp.

FERDIG UTBYGGET til Åsane vil Bybanen ha kostet omkring 20 milliarder kroner. I 2016 var én av tre stamlinjer utbygget og Bybanen hadde billettinn­tekter på 140 millioner og driftskost­nader på 254 millioner, ifølge Skyss. Om vi antar at Bybanen til Fyllingsda­len og Åsane vil frakte tre ganger så mange, vil en oppskaleri­ng av disse tallene gi et behov for driftssubs­idier på 342 millioner kroner i året.

Byplanlegg­ing handler om å tenke minst 100 til 200 år frem i tid. Til tross for teknologiu­tviklingen fortsetter byrådet med byplanlegg­ing som om dette var 70- eller 80-tallet i Øst-Europa.

Folk skal bosettes i drabantbye­r og skysses kollektivt til jobb og kulturtilb­ud.

VI MÅ LEGGE TIL RETTE for de boligene folk vil ha. Det beste klimatilta­ket er å unngå transport. La så mange som mulig bosette seg i sentrum.

Det er ikke dyrere å bygge seks etasjer i sentrum enn i drabantbye­n, men tomten er dyrere. Om nødvendig: Bruk noen penger på å subsidiere tomtene i sentrum.

Legg til rette for eneboliger i bydelene og la folk kjøre sine elbiler der de skal. Folk vil da få de boligene de ønsker, og det vil vaere betydelig billigere infrastruk­tur for skattebeta­lerne og mer klimavennl­ig for alle.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEIS ?? FORTETTING: Vi må legge til rette for de boligene folk vil ha. Det beste klimatilta­ket er å unngå transport. La så mange som mulig bosette seg sentrum, skriver Severin Haugstad. Han er direktør for økonomi og eiendom i Jaegergrup­pen, men skriver som privatpers­on.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEIS FORTETTING: Vi må legge til rette for de boligene folk vil ha. Det beste klimatilta­ket er å unngå transport. La så mange som mulig bosette seg sentrum, skriver Severin Haugstad. Han er direktør for økonomi og eiendom i Jaegergrup­pen, men skriver som privatpers­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway