Bergens Tidende

Bruken av sikkerhets­celle er problemati­sk

- JOAR ØVERAAS HALVORSEN

Psykolog, ph.d.

Det er relativt veletabler­t at innsatte i fengsel er en gruppe med saerlig høy risiko for selvmord, men å bruke isolasjon på sikkerhets­celle for å forebygge selvmord, er problemati­sk.

VI HAR IKKE forsknings­basert kunnskap til å kunne forutsi selvmord på individniv­å. Selvmordsr­isikovurde­ringer har såkalt lav sensitivit­et (vurderinge­nes evne til å identifise­re innsatte med reelt forhøyet selvmordsf­are) og spesifisit­et (vurderinge­nes evne til å identifise­re innsatte som ikke har reelt forhøyet selvmordsf­are).

Derfor vil det vaere mange personer som blir klassifise­rt med antatt høy selvmordri­siko, men som aldri gjennomfør­er selvmord (såkalte falske-positive). Samtidig vil en god del personer som klassifise­res med antatt lav selvmordsr­isiko, faktisk ta livet sitt (såkalte falske-negative).

ET HOVEDPROBL­EM med prediksjon av selvmord er at det er sjeldent, selv i høyrisikog­rupper. Vurderinge­ne gir saerlig mange falskeposi­tive. Bruk av sikkerhets­celle som et selvmordsf­orebyggend­e tiltak innebaerer således at en høy andel innsatte vil bli satt på sikkerhets­celle grunnet antatt forhøyet selvmordsf­are, selv om de i realiteten ikke vil begå selvmord. Gitt selvmordsr­isikovurde­ringenes lave prediktive verdi er det saerlig problemati­sk å benytte isolasjon på sikkerhets­celle som et tiltak for å håndtere selvmordsr­isiko, fordi tiltaket er så inngripend­e.

DESSUTEN KAN isolasjon gi alvorlige konsekvens­er for innsattes psykiske helse og er trolig en betydelig risikofakt­or for selvmord blant innsatte. Således kan det ikke utelukkes at bruk av sikkerhets­celle som et selvmordsf­orebyggend­e tiltak kan ha en paradoksal effekt. I stedet for å minske risikoen, kan det øke risikoen for selvmord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway