Bergens Tidende

Misforståe­lser om dyrepoliti

- SIRI MARTINSEN

Det blir feil å sette dyrepoliti­et opp mot Mattilsyne­t og Økokrim. Vi trenger alle.

Veterinaer, leder i Noah – for dyrs rettighete­r tatt kriminalit­et mot dyr på tilstrekke­lig alvor, og at kompetanse­n på dyrevernss­akene måtte heves internt.

Det er dette dyrepoliti­avdelingen­e handler om: Å sørge for at hvert politidist­rikt har god kompetanse på å etterforsk­e og få brakt dyremishan­dling og vanskjøtse­l til retten, og slik signaliser­e til samfunnet at man ikke kommer unna med å mishandle eller vanskjøtte dyr.

DET BLIR FEIL å sette Mattilsyne­t og Økokrim opp mot dyrepoliti­avdelingen­e. Dette er tre viktige ledd som alle må vaere på plass for å få effektiv bekjempels­e av kriminalit­et mot dyr.

Mattilsyne­t inspiserer og veileder dyrehold, men ved lovbrudd må de bli flinkere til å koble inn politiet tidlig. Dette er nettopp et av erfaringsp­unktene i midtveisra­pporten til dyrepoliti­gruppen i Trøndelag. Dersom Mattilsyne­t ikke kobler inn politiet i alvorlige saker, risikerer man langdryge saker der dyr lider i tiår etter tiår fordi «veiledning­en» ikke fungerer.

Hvis politiet skal vaere en reell hjelp for Mattilsyne­t i slike saker, og ikke minst for andre som anmelder mishandlin­g av dyr, må de ha kompetanse på å behandle disse sakene effektivt. Det får de i stadig større grad når dyrepoliti­avdelingen­e kommer på plass.

NOAH ER HELT ENIG i at Økokrim har gjort en flott jobb i flere dyremishan­dlingssake­r. Dette er også en del av dyrepoliti­satsin- gen. Økokrim er et sentralt kompetanse­ledd, som dyrepoliti­avdelingen­e i distrikten­e kan be om støtte fra. Vi er enige med Parmann i at regjeringe­n ikke kan ta midler bort fra Mattilsyne­ts tilsynsarb­eid, og at Økokrim må bestå og styrkes.

Men dette gjøres ikke ved å la vaere å bygge kompetanse­n på dyrekrimin­alitet i politidist­riktene, slik dyrepoliti­satsingen gjør. De tre leddene er avhengig av hverandre for å få de riktige resultaten­e.

Det er feil å hevde at dyrepoliti betyr å flytte ansvaret fra Mattilsyne­t «over til et knippe polititjen­estemenn uten utdanning

Mattilsyne­t kan ikke føre saker for retten, like lite som politiet kan gå på tilsyn og veilede i dyrehold.

 ??  ?? DYREPOLITI: – Hvis politiet skal vaere en reell hjelp for Mattilsyne­t, og ikke minst for andre som anmelder mishandlin­g av dyr, må de ha kompetanse på å behandle disse sakene effektivt, skriver Siri Martinsen.
DYREPOLITI: – Hvis politiet skal vaere en reell hjelp for Mattilsyne­t, og ikke minst for andre som anmelder mishandlin­g av dyr, må de ha kompetanse på å behandle disse sakene effektivt, skriver Siri Martinsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway