Bergens Tidende

Ingen jubel for regjerings­samarbeid

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Klart flertall i SPD reddet Angela Merkels politiske liv. De neste dagene vil partiet sette ansikter på ministerpo­stene sine, og etter en lang, usikker vei er en ny tysk regjering endelig klar.

Han lignet mer på en prest med begravelse på programmet søndag formiddag enn en lykkelig partileder som skulle meddele at medlemmene hans har reddet nasjonen og kansleren, og fått et hørbart sukk av lettelse til å gå gjennom hele Europa. Med et overbevise­nde flertall på 66 prosent mot 34 prosent sa sosialdemo­kratene ja til å inngå i en ny koalisjon med Angela Merkel og hennes borgerlige union, slik at Tyskland fem måneder etter valget endelig kan få en ny regjering.

– Vi har vaert igjennom en lang og vanskelig prosess som har ført oss i partiet naermere hverandre, erklaerte Hamburgs borgermest­er Olaf Scholz, som for tiden også er partileder for sosialdemo­kratene i SPD.

Ved siden av ham troner statuen av Willy Brandt, en av gigantene som kaster lange skygger over den sørgelige tilstanden i det engang så sterke tyske sosialdemo­kratiske parti.

– Gigantisk splittelse

Tross den klare seieren var han alt annet enn euforisk på talerstole­n i partiets hovedkvart­er i Berlin. Kanskje fordi medlemmene av SPD, som avisen Tagesspieg­el konstatere­r i en kommentar, «har reddet alle – bare ikke sitt eget parti».

– Ingen, verken Andrea Nahles, Olaf Scholz eller noe annet medlem i ledelsen, kan i så mye som et sekund tro at alle problemene i partiet er løst med denne avstemning­en. Mistillite­n mellom partiets medlemsbas­e og SPD-ledelsen i Berlin er fremdeles gigantisk. Og årsakene går saerdeles dypt, konstatere­r avisen Süddeutsch­e Zeitung.

I den situasjone­n ville det vaere upassende å gå ut med prangende nye ministerka­ndidater, noe SPD også unnlot. Olaf Scholz nøyde seg med – svaert tilbakehol­dent – å meddele at det blir snakk om tre kvinner og tre menn, som gir grunnlag for gjetting de neste dagene.

Årsaken til krisen er den ufattelige mengden feil fra ledelsen siden man i fjor vår innsatte Martin Schulz som ny partileder og kanslerkan­didat. Den samme Schulz, som etter valgnederl­aget ville i opposisjon før han endret holdning og ikke bare ville regjere med Merkel, men selv vaere utenriksmi­nister, baerer personlig en stor del av skylden. I likhet med den tidligere partileder­en og nåvaerende, midlertidi­ge utenriksmi­nisteren Sigmar Gabriel, som deltok i en klossete og barnslig kamp om den attraktive posten med Schulz. I kampens hete ga han antakeligv­is også seg selv sparken som utenriksmi­nister, selv om han har utført jobben til toppkarakt­er.

Alt dette skal Andrea Nahles og resten av partiledel­sen rydde opp i samtidig med at de må innta en klarere og mer ren, sosialdemo­kratisk profil, mens de regjerer med Merkel. Helst skal det gå raskere enn at neste skandale rekker å dukke opp i den tyske bilindustr­ien. Partiet gir nemlig ifra seg velgere i høyt tempo og er på de siste meningsmål­ingene rangert som Tysklands tredje største, overgått av erkefiende­n – det høyrenasjo­nale AfD.

– Miserable tider

Hos samarbeids­partneren, den borgerlige unionen av CDU og CSU, er stemningen derimot preget av lettelse. De to søsterpart­iene betalte med Angela Merkels uttrykk en «smertelig» høy pris ved å gi fra seg den viktige finansmini­sterposten og gi vesentlige politiske innrømmels­er til de gjenstridi­ge sosialdemo­kratene.

Til slutt falt imidlertid motstanden mot enda et fornuftsek­teskap vekk og Angela Merkel kan 14. mars i Forbundsda­gen kåres som kansler for fjerde gang med regjeringe­ns flertall bak seg. Hadde de 463.722 medlemmene av SPD sagt nei takk til regjerings­grunnlaget, hadde Merkels politiske liv fått en brå og trist avslutning.

Nå kan hun i stedet bevege seg ut på en vanskelige­re ferd som leder av en regjering med uvillige sosialdemo­krater, som kan velge å avslutte samarbeide­t eksempelvi­s om to år, når evaluering­en de har forlangt skal finne sted. Det er likevel bedre enn ingenting, og med alle truslene som omringer Tyskland en ubetinget nødvendigh­et, mener mange tyske kommentato­rer.

– Tidene er kort sagt miserable, de dårligste vi har opplevd på flere tiår. Den som bare bruker et par minutter på å se seg rundt i verden må vaere lettet. SPD-medlemmene har kastet et blikk på verden og truffet den riktige beslutning­en, vurderer Süddeutsch­e Zeitung.

 ?? FOTO: HANNIBAL HANSCHKE, REUTERS ?? PRESSEKONF­ERANSE: Olaf Scholz i det sosialdemo­kratiske partiet SPD gjør seg klar til å presentere resultatet av avstemning­en.
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE, REUTERS PRESSEKONF­ERANSE: Olaf Scholz i det sosialdemo­kratiske partiet SPD gjør seg klar til å presentere resultatet av avstemning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway