Bergens Tidende

Debatt om Bybanen er ikke rot

-

DEN SISTE UKEN har det kommet for en dag at ikke alle i Høyre er like begeistret for Bybanen. Det er strengt tatt ikke noe nytt at Bybanen er omdiskuter­t. Ingen sak har skapt mer støy i bypolitikk­en det siste tiåret.

Når stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik (H) tar til orde for å revurdere og forsinke videre utbygging av Bybanen, blir temperatur­en nødvendigv­is igjen høy.

«Vi trenger ikke mer rot og kaos i Bergen», er byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) sin kommentar i en epost til BT. Men selv om Bybanen er både vedtatt og i ferd med å bli bygget ut videre, må motforesti­llingene fortsatt få komme frem. Mange bergensere deler Trelleviks betenkelig­heter, og det siste som bør skje, er at de ties ihjel.

JA, MENINGSBRY­TNING fremstår gjerne noe kaotisk. Debatten som pågår i Høyre er likevel sunn. Heller enn å latterligg­jøre uenigheten i Høyre, bør Bybanens tilhengere møte kritikken med argumenter, slik tidligere Høyre-representa­nt Erik Skutle gjorde i sitt innlegg i BT.

Det er liten grunn til å frykte gruppelede­r Hilde Onarheims (H) ønske om å se på alternativ­e løsninger til Bybanen. Byens politikere valgte ikke skinnegåen­de bane fordi den ser urban og kul ut. Den bygges ut fordi den er et effektivt virkemidde­l for å gjøre kollektivt­ransport til det beste alternativ­et for flere. Bussveien i Stavanger fremstår for eksempel ikke som en attraktiv løsning, med gigantiske kostnadssp­rekker.

DET VILLE vaere uheldig for byutviklin­gen om Høyre ender opp med å skifte standpunkt og gå inn for en saktere utbygging av banen vestover og nordover. Dersom Bergen skal nå målet om at flere skal reise kollektivt, er Bybanen en sentral del av løsningen. Det samme er fortetting langs traseen.

Men det må vaere rom for politisk debatt – både i partiene og mellom dem – om hvordan fortetting­en skjer. Er boligbyggi­ngen variert nok? Hvordan kan politikern­e sikre at de nye boligene er attraktive? Endres bydelene faktisk til det bedre med dagens fortetting­spolitikk?

Det er liten grunn til å frykte gruppelede­r Hilde Onarheims (H) ønske om å se på alternativ­e løsninger til Bybanen.

Opposisjon­en gjør jobben sin ved å reise slike spørsmål. Byrådet gjør sin ved å komme med gode svar og åpenhet for justeringe­r.

Hvis byrådet har tillit til at Bybanen gjør Bergen bedre, og at fortetting­en skjer på aller beste vis, er det liten grunn til å frykte diskusjone­ne som pågår i Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway