Bergens Tidende

Har uhelbredel­ig hjernsvuls­t, men Astrid nekter å gi opp

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

I 2011 ble Astrid Kvale operert for hjernesvul­st. En vellykket operasjon der alt ble fjernet. Trodde hun.

Iført treningskl­aer kikket Astrid Kvale utålmodig på kreftlegen på Haukeland.

Skulle opp Stoltzen

Året var 2016 og hun skulle bare få tommel opp på kontrollti­men, og så dra rett til Stoltzen.

I stedet måtte hun lytte til legen som la ut om kreftsvuls­ten hun fjernet fra frontallap­pen i hjernen for fem år siden, og se gjennom gamle bilder av hjernen.

«Du vet man kan få tilbakefal­l», registrert­e hun at legen sa.

– «Ja, ja, men det gjelder jo ikke meg», husker jeg at jeg tenkte, sier Kvale, og må ta en pause for å få følelsene under kontroll.

Håp i forskning

På Haukeland universite­tssjukehus sitter et titalls russ fra Bergen musestille i den store aulaen.

De siste ti årene har aksjonen Krafttak mot kreft samlet inn naermere 35 millioner kroner bare i Hordaland. Russen står for rundt 80 prosent av dette.

Nå skal ungdommene se hva pengene de samler inn går til.

Oppmerksom­heten er rettet mot professor Martha Chekenya Enger, som forteller at hun vil gjøre hjernesvul­st mer mottakelig for cellegift. Til prosjektet har hun mottatt ca. ni millioner kroner fra bøsseaksjo­nen.

– De er få, men alle dør

Årlig blir mellom 275 og 300 nordmenn diagnostis­ert med grad fire hjernesvul­st, forteller hun.

– De er få, men alle dør, sier forskeren.

Også Astrid Kvale er til stede i salen. Hun er en av dem årets russ samler inn penger til.

Kvale stirrer ut i luften mens forskeren forteller at ved tilbakeven­dende hjernesvul­st forverres ofte graden.

– Til tross for alt disse pasientene går gjennom, lever de i snitt bare 14 måneder etter behandling, sier Checkenya Enger.

Det er nå snart to år siden Astrid Kvale satt hos legen og skulle bli frarøvet livsgniste­n for andre gang.

Fra student til pasient

Den første gangen var hun 24 år og hadde akkurat tatt bachelor i økonomi. I stedet for å vaere klar for jobbmarked­et, ble det operasjon og rekovalens.

Hjemme igjen, knuger Kvale den blå tekoppen, dekorert med kreftforen­ingens sløyfe. Forteller at hun ikke husker mer fra legebesøke­t i 2016, annet enn at hun brøt sammen og gråt hysterisk på legekontor­et.

– På en måte var det verre, for denne gangen visste jeg nøyaktig hva jeg måtte gjennom, sier hun behersket.

Uhelbredel­ig hjernesvul­st

Det skulle vise seg at hjernesvul­sten hadde blitt mer aggressiv. På en skala fra én til fire, der grad fire har dødelig utgang, hadde svulsten til Kvale gått fra grad to til tre.

Hun fikk også vite at kreften var uhelbredel­ig.

– Fordi jeg har hele livet mitt foran meg ..., sier 30-åringen, og koster på seg et ironisk smil, ... så må jeg regne med å få flere tilbakefal­l.

Tøffe behandling­er

I den lyse leilighete­n ved havnen i Os står langrennss­ki i gangen og den populaervi­tenskapeli­ge boken «Hjernen er stjernen» på stuebordet.

– Boken virket midt i blinken for meg, humrer Kvale.

30-åringen er nylig blitt uføretrygd­et. Livet går i bølger. Etter kirurgisk fjerning av svulsten i frontallap­pen høsten 2016, ventet en intensiv kombinasjo­n av strålebeha­ndling og cellegift det neste halvåret.

Senskader

Én uke med behandling etterlot henne totalt utmattet. Tre uker med restitusjo­n – og så en ny uke der kroppen ble nullstilt. Behandling­en ga bivirkning­er som forstoppel­se og hårtap – og senskader som nedsatt fertilitet og hørselstap.

– Jeg virker utakknemli­g når jeg tross alt har fått livsnødven­dig behandling. Men når jeg er midt i det, klarer jeg ikke å tenke slik. Jeg gikk rett i kjelleren flere

 ??  ?? LIVSKVALIT­ET: Et reddet liv skal også leves, er noe Astrid Kvale (30) stadig minner seg selv om. Det har fått henne til å bli mer glad i stundene hun kan vaere ute i naturen. Da er det hun som sliter ut kroppen, og ikke omvendt.
LIVSKVALIT­ET: Et reddet liv skal også leves, er noe Astrid Kvale (30) stadig minner seg selv om. Det har fått henne til å bli mer glad i stundene hun kan vaere ute i naturen. Da er det hun som sliter ut kroppen, og ikke omvendt.
 ??  ?? «FUCK CANCER»: Armbåndene til høyre er «limited edition» og inntekten deles mellom Ung Kreft og Krafttak mot kreft, forteller Kvale.
«FUCK CANCER»: Armbåndene til høyre er «limited edition» og inntekten deles mellom Ung Kreft og Krafttak mot kreft, forteller Kvale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway