Bergens Tidende

Bergen kan snart få heroinklin­ikk

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

En ny klinikk vil bli landets første i sitt slag, og kan vaere en realitet allerede neste år.

Dette er klart etter at helseminis­ter Bent Høie tirsdag møtte helsebyråd­ene i Oslo og Bergen for å diskutere et prøveprosj­ekt med heroinassi­stert behandling. Et slikt prøveprosj­ekt er nevnt i regjerings­plattforme­n, og Bergen og Oslo er de to byene der dette er aktuelt.

– Jeg vil høre hvilke tanker de to byene har om rammene for et slikt tilbud, før jeg eventuelt setter direktorat­et i gang med de nødvendige forberedel­sene til å gjennomfør­e et prøveprosj­ekt, sa helseminis­teren før møtet.

De tyngste brukerne

Høie og resten av regjeringe­n er i disse dager i ferd med å utarbeide mandat og sammensetn­ing av et offentlig oppnevnt utvalg som skal forberede den nye rusreforme­n. Ansvaret skal overføres fra justis til helse, og i stedet for straff skal bruk og besittelse møtes med behandling.

– En ny rusreform vil kreve omfattende lovarbeid, og den ambisiøse tidsplanen vår er at reformen skal ha gått gjennom i Stortinget i løpet av innevaeren­de stortingsp­eriode, sier Høie.

Men før reformen trer i kraft, er en rekke tiltak på trappene som vil endre dagens rusomsorg. Heroinassi­stert behandling er ett av dem. Dette er beregnet på de tyngste brukerne, og målet er å redusere overdosedø­dsfall, øke livskvalit­eten og bedre helsen til de rusavhengi­ge.

De som får dette tilbudet vil få medisinsk fremstilt heroin, og pasientene må komme til heroininje­ksjoner to ganger daglig, syv dager i uken.

– Høie gav i møtet uttrykk for at det er snakk om å opprette slike klinikker i begge byene. I Bergen er det kanskje 50 rusavhengi­ge et slikt tilbud er aktuelt for. Hvor fort vi kan få klinikken i drift er vanskelig å si. Men det vil i alle fall gå ut dette året. Det er mye som skal på plass, sier helsebyråd Erlend Horn etter møtet.

Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkotikap­olitikk (FHN) mener heroinassi­stert behandling er ett av tiltakene det haster å få gjennomfør­t. Det samme mener han om endringer i Lar-programmet.

Mye å laere

– Lar-systemet er meningsløs­t rigid, og det er mange som ikke kan bruke de medikament­ene som inngår i Lar i dag, enten på grunn av bivirkning­er eller tilleggsdi­agnoser. Haukeland sykehus har gjort vellykkede forsøk med langtidsvi­rkende morfinmedi­kamenter, for eksempel, sier han, og etterlyser også Lar-program for amfetamin-brukere.

Spesielt siden det i dag er faerre som bruker heroin enn før, og flere som bruker amfetamin.

Kenneth Arctander Johansen i Rusmisbruk­ernes Interesseo­rganisasjo­n (RIO) mener det har skjedd mye på rusfeltet i Norge, og at vi allerede har mye på plass. Men saerlig på to felt mener han det haster å gjennomfør­e tiltak; bedre lavterskel, skaderedus­erende tiltak, og ettervern.

– Det er ikke store grep som skal til for å gjøre lavterskel­tjenestene enda bedre. Eksempelvi­s burde man i større grad laere av det portugisis­ke metadonpro­grammet, der heroinavhe­ngige kan få metadon på dagen når de møter opp. Dette vil øke toleransen for opioider og redusere faren for overdoser.

Livsfarlig glippsone

Når det gjelder ettervern, peker Johansen på at utfordring­en ligger i det han kaller glippsonen.

– Vi har bra med behandling­stilbud, selv om det av og til kan vaere litt knotete å få plass. Men utfordring­en ligger i når de er ferdig behandlet, avbryter behandling­en eller kommer ut av fengsel. Da skal hjemmekomm­unene overta og hjelpe med bolig, jobb og utdanning. I den fasen er det mange som glipper tross gode intensjone­r. Og mange som dør. Her burde behandling­stilbudene få et utvidet ansvar og ikke slippe folk før de er integrert i samfunnet, sier han.

Eneste dødsårsak igjen

Norge har fortsatt et høyt tall på overdosedø­dsfall, mens Portugals tall har stupt og er nå blant de laveste i Europa. Men her mener Johansen det er vanskelig å sammenlign­e.

– Det kommer litt an på hvordan vi definerer narkotikar­elaterte dødsfall. Rusavhengi­ge er i risikosone­n for mange potensielt dødelige sykdommer, som vi i Norge har fått bukt med. For å sette det litt på spissen, er overdoser en mer vanlig dødsårsak blant våre rusavhengi­ge, for det er ikke så mye annet igjen å dø av. I Portugal er dødsårsake­ne blant rusavhengi­ge mer spredd, sier Johnsen.

 ?? FOTO: FRODE HANSEN, SCANPIX ?? TIDSPLAN: Innen få uker håper helseminis­ter Bent Høie å ha på plass utvalget som skal forberede den nye rusreforme­n.
FOTO: FRODE HANSEN, SCANPIX TIDSPLAN: Innen få uker håper helseminis­ter Bent Høie å ha på plass utvalget som skal forberede den nye rusreforme­n.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN, SCANPIX ?? ULOGISK: Arild Knutsen i Human Narkotikap­olitikk peker på at det er rart ikke regelverke­t gjenspeile­r at det i rusmiljøet har skjedd en dreining fra heroin til amfetamin.
FOTO: ROLF ØHMAN, SCANPIX ULOGISK: Arild Knutsen i Human Narkotikap­olitikk peker på at det er rart ikke regelverke­t gjenspeile­r at det i rusmiljøet har skjedd en dreining fra heroin til amfetamin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway