Bergens Tidende

Sentre for foreldre og barn

-

Et frivillig hjelpetilt­ak for gravide, enslige foreldre og par med barn.

Utgangspun­ktet er bekymring for barnets omsorgssit­uasjon.

Foreldre og barn flytter inn på institusjo­nen under oppholdet. Foreldrene­s omsorgskom­petanse og barnas utvikling blir vurdert, blant annet ved hjelp av observasjo­n.

Sentrene gir også tilbud om veiledning og opplaering i foreldrero­llen.

Det er barneverns­tjenesten i den aktuelle kommunen som søker om oppholdet.

Bufetat er ansvarlig for driften av sentrene.

– Vårt fokus er annerledes enn for eksempel barnehage og helsesøste­r. Oppdraget vårt er å utrede omsorgen foreldrene gir til sitt barn døgnet rundt over en lang periode. Det kan også vaere at ulike instansers vurderinge­r er gjort i ulike perioder av et lite barns liv. Da kan de bli forskjelli­ge, sier Kleiven.

Hun sier at den daglige loggen rutinemess­ig slettes etter seks måneder. Viktige observasjo­ner og vurderinge­r om familien overføres til sluttrappo­rten som følger saken videre.

Hun utelukker ikke endringer i arkivrutin­ene.

– Vi følger «Bevaring- og kassasjons­plan for Bufetat». Hvis vi ser at det er nødvendig med endringer i vår praksis, så vil vi gjøre det som trengs.

Fortsatt hjelp til familien

Selv om 35-åringen har fått barna hjem igjen, skal hun fortsatt få hjelp og støtte. Familieamb­ulatoriet følger opp alle småbarn som har vaert utsatt for Lar i svangerska­pet. Det er hun glad for.

Akkurat nå er målet å få hverdagen til å fungere med barna. På sikt ønsker hun å slutte helt med Subutex.

Moren har vaert aktiv på sosiale medier i forbindels­e med saken sin og er svaert kritisk til måten hun er blitt behandlet på.

– Jeg trengte hjelp og var motivert for å endre meg. Men det hadde vaert så mye bedre om jeg kunne fått den hjelpen jeg trengte her hjemme, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway