Bergens Tidende

Bybaneutsp­ill skaper reaksjoner i Høyre

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T foto EIRIK BREKKE

– Vi mener det er farlig å spre usikkerhet rundt noe som er så viktig for Bergen, sier nyvalgt leder i Bergen Unge Høyre.

Denne uken gikk gruppelede­r og leder for programkom­iteen for Bergen Høyre, Hilde Onarheim, ut med bekymringe­r rundt bybanens videre utbygging.

– Vi må se på alternativ­ene. Alternativ­er som ikke ødelegger Bryggen, byutviklin­gen eller øker bompengeta­kstene, sa hun til BT.

Skutles utspill

Uttalelsen kom etter at Erik Skutle (H), tidligere stortingsr­epresentan­t, i forrige uke skrev debattinnl­egget «Syv grunner til at Høyre elsker Bybanen».

Innlegget var et svar på at stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik (H) reiste spørsmål om det var «på tide å revurdere bybaneambi­sjonene», noe Skutle var sterkt uenig i.

Nå kaster også Unge Høyre seg på bybanedeba­tten innad i Høyre.

Må tåle fortetting

– Bergensere må tåle å ikke vaere redd for fortetting. Dersom vi skal få Bergen til å bli en urban storby, med mangfold og kulturtilb­ud en storby verdig, må Bybanen videreutby­gges, sier nyvalgt leder i Bergen Unge Høyre, Tora Kildehaug.

Hun sier dette er en viktig sak for dem, og er uenig med gruppelede­rens utspill.

– Jeg mener det er farlig å spre usikkerhet rundt arbeidet med å binde Bergen og bydelene i Bergen, sammen med Bybanen. Uten bane til bydelene blir Bergen en isolert by, sier Kildehaug.

– Det må vaere mulig å finne en balanse hvor man også kan bygge hus langs bybanetras­een. Dagens fortetting er ikke så alvorlig som Onarheim skal ha det til.

Det er ikke bare Bergen Unge Høyre som støtter Erik Skutles kjaerlighe­tserklaeri­ng til Bybanen.

– Om noen er i tvil

Bystyremed­lem og tidligere fylkessekr­etaer for Hordaland Høyre, Charlotte Spurkeland, la tirsdag formiddag ut Skutles innlegg i BT «Syv grunner til at Høyre elsker Bybanen», med følgende kommentar:

«I tilfelle det skulle vaere noe tvil – her er et meget godt innlegg skrevet av Erik Skutle om hvorfor Bybanen er bra for Bergen!»

Flere veier til målet

Fylkeslede­r i Hordaland Høyre, Tom Georg Indrevik, ønsker debatten om bybaneutby­ggingen velkommen.

– Jeg er positiv til å se på om det kan finnes andre løsninger på kollektiv-utfordring­ene til en billigere penge. Det er ingen som ikke anerkjenne­r Bergens rett til å sikre en høy kollektiva­ndel, men det finnes flere veier til målet, sier Indrevik.

Fylkeslede­ren mener det er viktig å tenke på hele Bergensreg­ionen, og synes det blir feil å sette likhetsteg­n mellom Bybanen og det å ha et godt kollektivt­ilbud.

– Vi kan jo se sørover til Stavanger der det satses stort på utbygging av busstrasee­r og «superbuss». Du kan få mye buss per meter bybane, og nullutslip­psbusser vil kunne transporte­re like mange mennesker, sier Indrevik.

 ??  ?? JA TIL UTBYGGING: Tora Kildehaug i Bergen Unge Høyre mener bydelene i Bergen blir isolert uten videre utbygging av Bybanen.
JA TIL UTBYGGING: Tora Kildehaug i Bergen Unge Høyre mener bydelene i Bergen blir isolert uten videre utbygging av Bybanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway