Bergens Tidende

Overgrepst­iltalt skadet seg – måtte ta pause i retten

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no EIVIND FONDENES

Da de grove overgrepsb­ildene ble lagt frem for retten, begynte 30-åringen å skade seg selv på tiltaleben­ken.

30-åringen er tiltalt for overgrep mot to små jenter, og for oppbevarin­g av til dels svaert grove overgrepsf­ilmer og -bilder.

Da politiet ransaket mannens hjem, fant de blant annet en DVD som inneholdt bilder av overgrep mot barn, 1661 unike bilder og ni filmer av overgrep mot barn, over 300 tegninger som viste overgrep mot barn, samt en gummi-imitasjon av en barnerumpe. Ifølge tiltalen ble det også funnet bilder opphengt på tiltaltes soverom som seksualise­rer barn.

Da statsadvok­aten begynte å gå gjennom bildemater­ialet i retten, måtte han stoppe etter kort tid fordi 30-åringen begynte å skade seg selv. Retten måtte ta en pause, blant annet for å tørke opp blod i rettssalen, før statsadvok­aten kunne fortsette.

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om dette, sier mannens forsvarer, advokat Kim Brügger Villanger.

Nekter skyld

Tidligere på dagen hadde 30-åringen forklart seg om overgrepst­iltalen mot ham. Overgrepen­e i tiltalen skal ha skjedd i Bergen og i en av Bergens omegnskomm­uner fra jentene var fem og syv år gamle. Mannens forsvarer ba om lukkede dører da 30-åringen og hans naere familie skulle forklare seg. Men retten mente det ikke var grunnlag for dette.

Det alvorligst­e forholdet skal ha skjedd natt til 17. mai 2016 mot den yngste jenten, som da var seks år gammel. I tiltalen er dette omtalt som seksuell omgang med barn under 14 år.

I retten mandag fortalte jenten i videoavhør at hun våknet av at tiltalte kysset henne denne natten, og at han blant annet tok på henne og la seg oppå henne.

Dette avviste 30-åringen. Han fortalte at han hadde kjent den eldste jenten siden hun var baby, og at han ofte passet jentene.

– Jeg kysset henne ikke

Ifølge tiltalen skal mannen også våren 2015 ha holdt fast og kysset den yngste jenten, som da var fem år gammel, på en lekeplass.

– Jeg sa stopp, men han stoppet ikke, sa jenten i videoavhør mandag.

Mannen skal også ha lagt seg oppå og kysset en åtte år gammel jente på samme sted. 30-åringen nektet for begge disse forholdene.

– Jeg kysset henne ikke. Ingenting av dette stemmer, svarte 30-åringen.

– Min klient er tydelig på at han ikke har gjort noe mot noen av disse barna, og erkjenner ikke skyld i delene av tiltalen som omhandler dem, sier advokat Villanger.

– Jeg angrer

Tiltalen gjelder også blotting og besittelse av overgrepsm­ateriale. Mannen erkjente ikke straffskyl­d for blottingen, og delvis straffskyl­d for overgrepsm­aterialet. Da rettssaken startet opp igjen etter pausen utløst av selvskadin­gen, satt

30-åringen og så ned i bordet mens statsadvok­aten fortsatte å beskrive overgrepsb­ildene av barn og spedbarn.

30-åringen forklarte at han hadde en vanskelig barndom og at mobbing på skolen var en av grunnene til at han hadde skaffet overgrepsm­aterialet. Han forklarte at han ble beskyldt for å like små jenter.

– Jeg trengte en bekreftels­e på at det ikke var sant. Jeg har ikke tenning av å se barn lide, og angrer på at jeg har støttet dette materialet, svarte han.

– Brukte du noen spesielle søkeord for å finne disse bildene? spurte Høvik.

– Noe var uhell, noe gikk jeg inn på, dessverre, svarte han og spurte om han kunne si noe mer:

– Jeg innrømmer at jeg har gjort noe som er utrolig dumt. Jeg angrer på at jeg gjorde det. Jeg skulle ønske jeg kunne ta det tilbake, men det kan jeg dessverre ikke.

Det er satt av fire dager til saken i Bergen tingrett.

Jeg ønsker ikke å uttale meg om dette.

Forsvarer Kim Brügger Villanger om tiltaltes selvskadin­g

 ?? FOTO: MARIANNE NILSEN ?? I RETTEN: Mannens forsvarer, Kim Brügger Villanger, under rettssaken i Bergen tingrett.
FOTO: MARIANNE NILSEN I RETTEN: Mannens forsvarer, Kim Brügger Villanger, under rettssaken i Bergen tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway