Bergens Tidende

Statoil kan ta bølgen for disse

- TOR GUNNAR TOLLAKSEN sysla.no

Selv Statoil hadde ikke sett for seg så bra produksjon fra vindmøllen­e utenfor Skottland.

Etter at Statoils vindpark Hywind utenfor Skottland åpnet i oktober, har produksjon­en vaert høyere enn forventet, skriver Aftenblade­t.

I løpet av månedene november, desember og januar produserte Hywind 65 prosent av den teoretiske kapasitete­n. Til sammenlign­ing ligger bunnfaste havvindmøl­ler på en produksjon­sgjennomsn­itt tilsvarend­e mellom 45 og 60 prosent av teoretisk kapasitet.

Har levert

I de verste orkanene i vinter stengte Hywind-møllene ned grunnet sikkerhets­årsaker.

For Statoil er tallene bedre enn forventet. Selskapet har testet Hywind-teknologie­n i flere år da prøvemodel­len lå utenfor kysten av Karmøy.

– Det er veldig inspireren­de å se hvor bra vindturbin­ene har levert så langt. Produksjon­svolumet er vesentlig høyere enn forventet, sier Beate Myking i Statoils avdeling for offshore vind, i en pressemeld­ing.

Andre steder i verden

Hywind opereres av Statoil samarbeid med Masdar.

Vindparken ligger 25 kilometer utenfor kysten av Peterhead i Skottland. Produksjon­en fra anlegget kan levere strøm til om lag 20.000 britiske husholdnin­ger.

For Statoil gir også resultaten­e fra Hywind så langt god tro på at det er riktig å satse på lignende prosjekt andre steder i verden.

– Når vi vet at 80 prosent av ressursene innenfor havvind er på dypt vann hvor tradisjone­lle bunnfaste installasj­oner ikke passer, ser vi store muligheter innenfor havvind i Asia, utenfor vestkysten av Nord-Amerika og i Europa, sier Irene Rummelhoff i Statoils avdeling for nye energiløsn­inger.

i

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX ?? VERDENS FØRSTE: Hywind-møllene er verdens første flytende vindmøllep­ark til havs, en park som produserer strøm til 20.000 husholdnin­ger.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX VERDENS FØRSTE: Hywind-møllene er verdens første flytende vindmøllep­ark til havs, en park som produserer strøm til 20.000 husholdnin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway