Bergens Tidende

Nord-Korea på glid om atomvåpen

- CLAUS B. THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

En sørkoreans­k delegasjon bringer gode nyheter fra sitt to dager lange besøk i NordKorea.

Neste måned skal Nord-Koreas Kim Jong-un og Sør-Koreas Moon Jae-in møtes personlig for første gang.

Etter mer enn ett år med en ytterst høyspent situasjon signaliser­er det nordkorean­ske regimet nå at det er villig til å diskutere en komplett nedbygging av sitt atomvåpenp­rogram og opprettels­e av normale diplomatis­ke forbindels­er til USA.

Tirsdag avsluttet en sørkoreans­k delegasjon et to dager langt besøk i Nord-Korea, og den overrasken­de nyheten ble ikke meldt av Nord-Korea selv, men derimot av den sørkoreans­ke presidente­ns kontor.

Klar melding

– Den nordkorean­ske siden anga klart sin villighet til å oppgi sine atomvåpen, står det i meldingen fra president Moon Jae-ins kontor, ifølge den amerikansk­e avisen New York Times.

Meldingen fastslår også at det nordkorean­ske regimet gjorde det klart at «det ikke vil ha noen grunn til å beholde sine atomvåpen om den militaere trusselen mot Nord-Korea blir eliminert og dets sikkerhet garantert».

Nord-Korea har foreløpig ikke bekreftet uttalelsen selv, men om den stemmer er det første gang at regimet signaliser­er en villighet til å gi opp sitt atomprogra­m.

Uklare betingelse­r

Det er også fortsatt uklart hvilke konkrete betingelse­r det nordkorean­ske regimet stiller, men det har tidligere krevd at USA blant annet slutter å arrangere sine årlige felles militaere øvelser med Sør-Korea på den koreanske halvøyen.

Dessuten er det nå kanskje en utsikt til at Nord-Korea innstiller sine missilopps­kytninger og underjordi­ske atomprøves­prengninge­r, som begge har bidratt til å gjøre situasjone­n høyspent i året som har gått.

I uttalelsen fra den sørkoreans­ke presidente­ns kontor står det også at Nord-Korea «uttrykte sin villighet til å ha en hjertelig dialog med USA om emner vedrørende atomnedrus­tning og normaliser­ing av relasjoner med USA».

Videre står det at Nord-Korea «gjorde det klart at det ikke vil gjøre noen forsøk på strategisk­e provokasjo­ner, som atomprøves­prengninge­r og prøveoppsk­yting av missiler, mens dialogen pågår».

Trump tvitrer

USAs president, Donald Trump, har reagert kortfattet med en melding på Twitter, hvor han skriver at «vi får se hva som skjer». Dermed er det fortsatt uklart om USA er klar til å inngå i en dialog på de betingelse­ne Nord-Korea stiller.

Hittil har Det hvite hus karakteris­ert utspillene fra det nordkorean­ske regimet som en sjarmoffen­siv som ifølge USA har til formål å avlede verdens oppmerksom­het fra det faktum at Nord-Korea er et farlig og brutalt undertrykk­ende regime.

Bedrede forhold

Nord-Koreas leder, Kim Jongun, overrasket verden da han i sin nyttårstal­e ved årsskiftet annonserte at Nord-Korea var klar til å sende utøvere til OL i Pyeongchan­g i Sør-Korea, som et uttrykk for et ønske om et bedre forhold mellom Nord- og Sør-Korea.

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, er motstander av den konfronter­ende linjen som Donald Trump har lagt seg på overfor Nord-Korea. Moon Jaein var derfor raskt ute med å ta imot Kim Jong-uns utstrakte hånd og ønsket nordkorean­ske utøvere velkommen til OL.

Det førte til at den sørkoreans­ke presidente­n møtte Kim Jong-uns søster under åpningsser­emonien i Pyeongchan­g,

Den nordkorean­ske siden anga klart sin villighet til å oppgi sine atomvåpen.

Melding fra Sør Koreas president Moon Jae-ins kontor

hvor hun deltok i Nord-Koreas offisielle delegasjon.

Det var også her at det ble avtalt at Sør-Korea skulle sende en delegasjon til et dialogmøte i Nord-Korea, som nå altså er overstått. Her satte delegasjon­en seg blant annet ned ved frokostbor­det til Kim Jong-un.

Ifølge den sørkoreans­ke presidente­ns kontor skal Kim Jong-un under frokosten ha sagt at han er villig til å møte Moon Jae-in personlig i slutten av april.

Møtet skal finne sted i landsbyen Panmunjom, som ligger på grensen mellom de to landene.

 ??  ?? GODT NYTT: En delegasjon på ti medlemmer fra Sør-Korea møtte Kim Jong-un denne uken. Nå er det klart for nytt
GODT NYTT: En delegasjon på ti medlemmer fra Sør-Korea møtte Kim Jong-un denne uken. Nå er det klart for nytt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway