Bergens Tidende

En handelskri­g vil true USAs globale lederskap

-

Trumps oppgjør med frihandel gjør ende på en 200 år lang økonomisk politikk og 70 år med globalt amerikansk lederskap.

og resten av verden rik, er det et alvorlig tilbakesla­g om det kommer til en handelskri­g, sa Brian Mikkelsen da han forlot handelsdep­artementet i den amerikansk­e hovedstade­n.

Danmarks handelsmin­ister er ikke den eneste som har vaert på forgjeves oppdrag hos Wilbur Ross, som er regnet som en handelspol­itisk «hardliner» i USA og som ser ut til å ha vunnet den interne kampen om tilgang til president Trumps ører.

Ross har flere ganger hevdet at USA blir «lurt» i den globale handelen.

Blidgjøre egne industrifo­lk

Selv om både finansmini­ster Steven Mnuchin og den økonomiske topprådgiv­eren Steve Cohn er kritiske til Trumps forslag om nye importavgi­fter på europeisk stål og aluminium, ser det ut til at Ross og handelsråd­giver Peter Navarro har vunnet frem med sine synspunkte­r.

Om Donald Trumps foreslåtte importavgi­ft på stål og aluminium hadde vaert en ren politisk manøver for å blidgjøre amerikansk­e stål- og aluminiums­produsente­r, kunne det kanskje vaert nok med ordene. – Når ett land (USA) taper milliarder på handel med stort sett alle andre land er handelskri­ger et gode, og lette å vinne. Om vi for eksempel har et underskudd på 100 milliarder overfor et land, og de begynner å bli eplekjekke, stenger vi ned handelen og vinner stort. Det er lett, skrev Trump på Twitter fredag i forrige uke.

Så lett er det selvfølgel­ig ikke. Stort sett alle økonomer over hele det politiske spektrumet er enige om at frihandel øker velstand og produktivi­tet over hele linjen.

Det er så tett på et faktum som man kan komme i økonomisk teori. At gevinstene som frihandele­n skaper, ikke alltid fordeles helt likt er en helt annen sak – saerlig i USA, hvor industriar­beidere kun har fått en liten bit av godene fra den økte internasjo­nale konkurrans­en.

Fred mellom nasjonene

Etter andre verdenskri­g har den vestlige verden, med USA i ledelsen, dessuten kollektivt abonnert på et tillegg til frihandel som økonomisk idé: At fri

Trump forstår ikke spill hvor alle vinner.

I Trumps verdenssyn kan ingen vinne uten at alle andre taper. Og om USA skal vinne, må andre tape. Det er det fundamenta­lt nye i Trumps tilgang til handel.

Bourbon og Harley-Davidson

Nå truer EU med gjengjelde­lser som både er symbolske og politiske presisjons­missiler.

EU-kommisjone­ns formann, Jean-Claude Juncker, foreslår en økt importavgi­ft på blant annet amerikansk bourbon og amerikansk­produserte motorsykle­r som Harley-Davidson.

Dette er forslag som ikke bare rammer den amerikansk­e folkesjele­n, men som også legger press på Trumps ledende partifelle­r.

I delstaten Kentucky er bourbon den største eksportvar­en.

Det er også her den republikan­ske flertallsl­ederen i Senatet, Mitch McConnell, er valgt.

Når det gjelder HarleyDavi­dsons motorsykle­r produseres disse i Wisconsin, hvor formannen for Representa­ntenes hus, Paul Ryan, kommer fra.

Paul Ryan, som er kjent som en sterk tilhenger av frihandel, gikk mandag usedvanlig hardt ut mot Trumps forslag.

– Ekstremt bekymret

– Vi er ekstremt bekymret for konsekvens­ene av en handelskri­g og oppfordrer Det hvite hus til å ikke gå videre med denne planen, sa Paul Ryans talsperson.

Det var kanskje derfor Danmarks handelsmin­ister, Brian Mikkelsen, var moderat optimistis­k da han besøkte Wilbur Ross mandag.

– Det må vaere såpass med fornuft i den amerikansk­e regjeringe­n at de innser at en handelskri­g vil skade alle, sa Mikkelsen, som også fortalte at Ross ikke var enig i måten Trump har gjort ting på i denne saken.

– Vi var enige om at det er viktig å ha en dialog. Som han sa direkte til meg kan man ikke ordne verdens handelspol­itikk i en tweet, sa Brian Mikkelsen.

Det er imidlertid ikke sikkert at Trump er enig i akkurat det synspunkte­t.

Donald Trump, USAs president

 ?? FOTO: PAUL SANCYA, SCANPIX ?? BESKYTTE EGEN INDUSTRI: Jesus Rodriguez sliper stål hos IDEAL Group i Detroit. President Donald Trump annonserte i forrige uke at USA vil innføre ekstratoll på stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri.
FOTO: PAUL SANCYA, SCANPIX BESKYTTE EGEN INDUSTRI: Jesus Rodriguez sliper stål hos IDEAL Group i Detroit. President Donald Trump annonserte i forrige uke at USA vil innføre ekstratoll på stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway