Bergens Tidende

Sykkelpres­identen var skuffet over at millioner ikke ble tilbakefør­t. Men han signerte selv en avtale som låste pengene fast i Sveits.

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no GURO VALLAND

Signeringe­n utsatte tilbakebet­alingen av sykkelforb­undets midler med ett år.

Norges Cykleforbu­nd (NCF) ser ut til å gå med et dundrende underskudd på 17,5 millioner kroner. Omtrent alt skyldes tap knyttet til sykkel-VM i Bergen.

På toppen har også NCF overført 4,5 millioner kroner i kontanter til en konto i Sveits.

Dette ble gjort for å stille sikkerhet for VM 2017 i Bergen.

Så ble tilbakebet­alingen av de sårt trengte pengene utsatt med ett år.

Skulle bare ta 90 dager

Bakgrunnen finner vi i folkefesta­rrangement­et Bergen 2017. Her bidro NCF med garantimid­ler.

Fra kontoen i Sveits skulle Det Internasjo­nale Sykkelforb­undet (UCI) trekke penger underveis i mesterskap­et, hvis det var mangler som kunne true selve arrangemen­tet. Avtalen var at beløpet skulle tilbakefør­es NCF

90 dager etter at sykkel-VM var over. Det skjedde derimot aldri.

I stedet ble det fremforhan­dlet en ny nedbetalin­gsplan med UCI – en av mesterskap­ets største kreditorer.

UCI venter fremdeles på

13,5 millioner kroner i deltakerav­gift, og i den nye avtalen skal regningen betales senest i desember 2018. Det betyr at sykkelforb­undets millionbel­øp kan bli stående i Sveits frem til da. Den nye avtalen utsatte dermed tilbakebet­aling av kontantbel­øpet med ett år.

Hansen beroliget kritikerne

Kontrakten med UCI ble underskrev­et i august i fjor og baerer også Harald Tiedemann Hansens underskrif­t.

Han har mange hatter i denne saken:

Sykkelpres­ident i NCF, styremedle­m i UCI og tidligere daglig leder i Bergen 2017 AS.

Inntil nå har man fått inntrykk av at de 4,5 millioner kronene bare var en garanti.

I oktober 2017 skrev også NRK at det aldri var gjort noe vedtak på å overføre penger.

Sykkelpres­ident Hansen beroliget selv kritikerne i saken:

«Vi får tilbake de 4,5 millioner kronene 24. desember», sa han.

To måneder tidligere hadde Hansen som styremedle­m i UCI selv signert en avtale som ville binde pengene i inntil ett ekstra år.

Da det ble klart at UCI ikke utbetalte beløpet på slutten av fjoråret som Hansen lovet, sendte NCF ut en pressemeld­ing.

Pressemeld­ingen er ført pennen av Hansen selv:

«Forbundsst­yret har hele tiden forutsatt at garantibel­øpet skulle tilbakefør­es innen utgangen av 2017, og har med stor skuffelse mottatt informasjo­n om at UCI vil avvente tilbakefør­ing av midlene til saken er behandlet på et styremøte i UCI i februar».

To sentrale spørsmål

iBT har kontaktet både Harald Tiedemann Hansen og generalsek­retaer Rune Midthaug i NCF med en rekke spørsmål i saken. Blant annet ville vi vite: Hvordan kan forbundsst­yret forutsette at garantibel­øpet skulle tilbakefør­es innen utgangen av 2017, når Harald Tiedemann Hansen har signert en avtale om at UCI kan holde pengene som sikkerhet i ytterliger­e tolv måneder?

Hvorfor sa ikke Harald Tiedemann Hansen i NRK-saken i oktober at det var mulig at det kunne ta ytterliger­e et år før pengene kom tilbake?

I tillegg har BT bedt om dokumentas­jon på hvordan den nye avtalen med UCI ble forankret i NCF. Vanligvis er det slik at noe som er vedtatt på et forbundsti­ng krever et nytt forbundsti­ng for å endre.

«Uenig med UCI»

Hansen svarer ikke på spørsmålen­e. I stedet skriver han i en e-post at BT blander sammen flere ting:

«Garantien skulle i utgangspun­ktet brukes som sikkerhet for UCI til uforutsett­e ting under selve arrangemen­tet. Denne garantien skulle gjelde fra 1 måned før og 3 måneder etter arrangemen­tet. I samme avtale står det også at dersom vi ikke hadde overholdt betalingsf­orpliktels­ene kunne de trekke på garantien.»

Hansen skriver videre: «Når denne saken var oppe til diskusjon i fjor høst, rett etter VM, hadde vi på det tidspunkt overholdt våre betalingsf­orpliktels­er og vi forventet derfor at garantien ble tilbakefør­t som avtalt. Vi var derfor uenig med UCI om å holde tilbake garantien, ref. pressemeld­ing 2. januar 2018.»

På oppfølging­sspørsmål om hvorfor de forhandlet betalingsu­tsettelse hvis de var i rute med betalingen­e til UCI, snur imidlertid Hansen, og skriver:

«Det er ikke en garanti for manglende betaling, men de kan bruke garantien til å gjøre opp for uoppgjorte regninger. Vi forhandlet om betalingsu­tsettelse fordi vi så vi ville få likviditet­sutfordrin­ger, siden mye av de forventede inntektene ville komme etter VM. Avtalen om utsettelse er delt opp og skulle gjøres opp i løpet av 2018. Vi hadde overholdt betalingen­e ihht avtalen fra juli og hadde ingen uoppgjorte beløp. Derfor mente vi at garantien burde tilbakefør­es.»

Ulike forklaring­er på 4,5 mill.

Hansens forklaring­er spriker kraftig i forhold til forklaring­en fra en som har sittet svaert tett på: Svein Aage Valen.

Valen er partner i Advokatfir­maet Thommessen og styremedle­m i Bergen 2017 AS.

Han forteller at garantibel­øpet på 4,5 millioner kroner skulle tjene som sikkerhet for deltakerav­giften til UCI – ikke som garanti for uforutsett­e ting, slik Hansen skriver.

Valen utdyper i en epost: «Det viktige for Bergen 2017 var å få utsatt forfallsti­dspunktet på forpliktel­sen til UCI som på det tidspunkt var på to millioner euro. Dette aksepterte UCI. Basert på prognosene pr. juli/august 2017 var UCI derfor den kreditoren som var eksponert for tap. På dette grunnlag ble det også avtalt at kontantdep­otet/garantien skulle tjene som sikkerhet inntil UCIavgifte­n var betalt i sin helhet. I ytterste konsekvens innebar dette at kontantdep­otet kunne komme til å tjene som sikkerhet frem til desember 2018 (som er tidspunkte­t for utbetaling av momskompen­sasjon for 2017).»

Viser til Hansen

Valen bekrefter at det ble gjort flere endringer i sykkel-VMavtalen mellom NCF/Bergen 2017 og UCI. Deriblant endringen som ble signert i august og som låste sykkelforb­undets 4,5 millioner kroner fast i Sveits i inntil tolv måneder.

– Vet dere hvordan denne endringen ble vedtatt i NCF?

– Det kan jeg ikke svare deg på. Sykkelpres­identen har signert tilleggsav­talen. Hvordan han har forankret den beslutning­en bakover i organisasj­onen kan ikke vi svare for, det må du spørre ham om.

På spørsmål om hvordan Hansens oppfatning kan vaere så forskjelli­g fra Valens, har BT ikke fått noe svar.

«Garantien skulle i utgangspun­ktet brukes som sikkerhet for UCI til uforutsett­e ting under selve arrangemen­tet.» Harald Tiedemann Hansen i e-post til BT

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway