Bergens Tidende

Mindre idrett, norrønt og religion i norsk skole

- BIRGITTE IVERSEN, NTB kultur@bt.no

ein god del til felles, og då blir det gjerne kontrovers­ar, seier Lønningen.

Han trur på Taake når dei seier at de ikkje er eit nazistisk band.

– Men det finst eit stort spekter av høgreekstr­emt grums, og eg skulle ønske at det som i mine auge er Norges beste, ekte svartmetal­lband hadde tatt større avstand frå alt dette, seier Lønningen

Mindre fokus på idrett i gymmen og langt mindre teori i kunst og håndverk og musikk er blant forslagene til nye og slankere skolefag.

Eldre litteratur­historie, norrøne språk, rettslaere, elektrolys­e, jordas indre krefter, musikkteor­i, ernaerings­laere, kunsthisto­rie og forbrukerr­ettigheter. Det er noen av en rekke temaer som faggrupper mener norske skolebarn med hell kan laere mindre om fremover.

Gruppene har hatt som mandat å kutte i fagene for å gi rom for mer dybdelaeri­ng og forståelse. Tirsdag la de frem sine forslag til hva de mener bør vaere kjerneelem­entene i hvert fag, det vil si det viktigste i faget, og hva de mener kan prioritere­s ned eller kuttes ut. Utdannings­direktorat­et (Udir) forventer debatt og reaksjoner.

– Vi forventer at noen vil savne ting som er tatt ut, men det er nødvendig å prioritere for å få tid til å laere det viktigste. Vi ønsker en debatt om vi har gjort de prioriteri­ngene som er nødvendige for å legge til rette for dybdelaeri­ng, sier seniorrådg­iver i Udir, Dag Johannes Sunde, til NTB.

2800 innspill

Det var det regjerings­oppnevnte Ludvigsen-utvalget som i 2015 ordinerte kraftig slanking av skolefagen­e. Fagene i den norske skolen er tynget av stofftreng­sel og gir barna en for overfladis­k laering, var diagnosen. Direktorat­et satte i gang arbeidet høsten 2016 og opprettet egne faggrupper for hvert fag. I tillegg til mandat om å kutte, fikk arbeidsgru­ppene i oppdrag å bake tre nye tverrfagli­ge tema inn i alle fag: Demokrati og medborgers­kap, baerekraft­ig utvikling og folkehelse og livsmestri­ng.

Gruppene har delt sine skisser på nett og bedt om innspill underveis. Totalt 2.800 innspill har kommet inn, skyhøyt over det normale antall høringsinn­spill til direktorat­et.

Sunde sier det store engasjemen­tet er forståelig siden fornyelsen berører hver enkelt laerer og hvordan han eller hun skal legge opp undervisni­ngen i klasseromm­et, samt alle landets skoler og skoleeiere.

– Stressende hverdag

– Vi har i lang tid hatt en altfor omfattende laereplan der laererne har følt at de har måttet haste igjennom laeringsmå­lene i alle mulige fag. Dette har ført til en stressende hverdag hvor det ikke har vaert rom for å sikre dybdelaeri­ng, sier Høyres utdannings­politiske talsperson Kent Gudmundsen til NTB.

Han peker på at Utdannings­direktorat­et foreslår en del grep som bidrar til å forenkle laereplanv­erket.

– Noe vil smerte, for noe må ut, men det er veldig viktig at vi evner å løfte blikket og sikrer det som er overordnet for norsk skole – at alle barn får god nok dybdelaeri­ng til å mestre fagene, sier Gudmundsen. Musikk, kunst og håndverk og kroppsøvin­g er blant fagene hvor det foreslås store endringer.

– I musikk skal elevene få mer tid til å spille og lage musikk, og musikkprog­rammering kommer inn som et viktig tema. I kunst og håndverk ønsker man at elevene skal bruke hendene mer og jobbe mer med materialer og verktøy, sier Sunde.

 ?? FOTO: TERJE DOKKEN, GONZALES PHOTO ?? NOK NORRØNT: Et utvalg mener eldre litteratur­historie og norrøne språk med fordel kan tones ned i norsk skole.
FOTO: TERJE DOKKEN, GONZALES PHOTO NOK NORRØNT: Et utvalg mener eldre litteratur­historie og norrøne språk med fordel kan tones ned i norsk skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway