Bergens Tidende

Hvorfor har dere så mye hat?

-

Noe må gjøres før vi mister viktige stemmer. Hetsingen må stoppe nå.

Etter planen skulle norsksomal­iske Sumaya Jirde Ali (20) vaere én av tre hovedappel­lanter på årets 8. mars-markering på Torgallmen­ningen. Hun har trukket seg, og begrunner det med hetsen hun har fått den siste tiden. – Ingen skal trues til taushet, skriver innsendern­e. ARKIVFOTO: SCANPIX

trekke seg fra flere offentlige arrangemen­t, blant annet talen hun skulle holde 8. mars i Bergen. Det spiller ingen rolle om man er enig eller uenig med hva denne unge kvinnen mener; å true noen

som bare har engasjert seg verbalt i samfunnsde­batt er fullstendi­g uakseptabe­lt.

OG TIL DERE som har kommet med trusler: Hvorfor har dere så mye hat?

Hvorfor har dere så mye hat at dere truer et annet menneske på livet?

Vil dere virkelig leve i et land hvor de som sier sin mening blir trakassert og truet? Ved å hetse samfunnsde­battanter ut av det offentlige ordskiftet begrenser dere andre menneskers ytringsfri­het, den samme ytringsfri­heten dere kjemper så hardt for i andre sammenheng­er.

Truslene bryter mot prinsippen­e Norge er bygget på. De er rett og slett en trussel mot rettsstate­n.

VI SKAL KJEMPE for at dette ikke skal vaere realiteten. Vi retter også en direkte oppfordrin­g til våre politikere om å ta standpunkt. Det holder ikke med en tweet eller en oppdaterin­g på Facebook.

Det må løftes opp på den politiske dagsorden.

INGEN SKAL TRUES til taushet. Vi må kjempe sammen for en fri offentlig debatt, ellers vil totalitaer­e krefter vinne frem. Her bør regjeringe­n komme på banen og ta et aktivt standpunkt om hvordan debattkult­uren i Norge skal vaere fremover.

Noe må gjøres før vi mister viktige stemmer. Hetsingen må stoppe nå.

SUMAYA JIRDE ALI gir en stemme til en gruppe som altfor ofte ikke blir hørt. Arbeidet hennes er en berikelse i samfunnsde­batten.

Vi trenger hennes stemme. Hun skal lyttes til og behandles med respekt og medmennesk­elighet. Ingen skal bli møtt med trusler og hat når de ytrer seg.

Å frykte for sitt liv og livet til sine naermeste skal ikke vaere prisen å betale for å vaere samfunnsen­gasjert i Norge.

 ??  ?? SAMFUNNSDE­BATTANT:
SAMFUNNSDE­BATTANT:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway