Bergens Tidende

Trond Mohn gir millioner til arbeid mot antibiotik­aresistens

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Bergens forsknings­stiftelse setter av 70 millioner til kampen mot en av vår tids største trusler.

– Vi risikerer at våre barnebarn dør av det samme som våre tippoldefo­reldre, nemlig vanlige infeksjone­r, sier Sveinung Hole, daglig leder for Bergens forsknings­stiftelse.

Sykehusinf­eksjoner

– Problemet er kolossalt, sier styreleder Stener Kvinnsland. Han er akkurat tilbake fra et opphold i Tanzania. Der er et eget sykehus i hovedstade­n Dodoma øremerket resistent tuberkulos­e. – For menneskehe­ten er dette å sammenlign­e med klimatruss­elen, legger Kvinnsland til.

Bergen forsknings­stiftelse forvalter milliarder donert av Trond Mohn.

Nå har styret for stiftelsen besluttet å sette penger inn i kampen mot antibiotik­aresistens; problemet med at bakterier ikke lar seg knekke av antibiotik­a.

En ny internasjo­nale studie, presentert på BBC, viser at så mye som 20 prosent av infeksjone­r etter vanlige operasjone­r ikke lar seg drive tilbake. I fattige land er andelen oppunder 40 prosent.

Planen er å dele ut 70 millioner kroner til arbeidet med å utvikle ny og forbedret diagnostik­k, forske frem nye antibiotik­a og alternativ­er til antibiotik­a, og forbedret overvåking av antibiotik­aresistens.

Samles til tenketank

Fredag samles representa­nter fra fem norske universite­ter og universite­tssykehus, Forsknings­rådet og Folkehelse­institutte­t i Bergen for å diskutere rammene for resistens-satsingen.

– Dette blir en liten tenketank der vi får innspill til hvordan dette best kan gjøres, sier Hole.

Planen er å gjøre de første utlysninge­ne før sommeren og dele ut de første pengene 1. januar neste år.

Programmet vil trolig strekke seg over tre til fem år og antagelig involvere forskere ved flere ulike instanser. Som vanlig er når Bergens forsknings­stiftelse deler ut midler, må universite­tene bidra med en egeninnsat­s. Som oftest 50 prosent.

– Pågår det ikke allerede forskning rundt antibiotik­aresistens i Norge?

–Jo, det finnes miljøer som er aktive, og det gjøres mye godt arbeid med å redusere antibiotik­abruken. Vi forsøker å få opp aktivitete­n og komplement­ere det som fins fra før, sier Hole.

– Penger nok

–Legger dere opp til at denne forskninge­n skal gjøres i Bergen?

–Det finnes sterke miljøer i Bergen som vil vaere involvert underveis, men det er viktig å ikke begrense oss geografisk. Det baerende prinsipp i all forskninge­n vi støtter er kvalitet, og søkerne vil bli vurdert av internasjo­nale toppfolk.

– Betyr satsingen på antibiotik­aresistens at dere slutter å bruke penger på andre områder?

– Nei, for det første har vi god avkastning og for det andre har stiftelsen godt med kapital. Dette kommer i tillegg, sier daglig leder i Bergens forsknings­stiftelse.

 ??  ?? STORT PROBLEM:
STORT PROBLEM:
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? – Antibiotik­aresistens er å sammenlign­e med klimatruss­elen, sier Stener Kvinnsland, styreleder i Bergen forsknings­stiftelse. AVSLØRT: Haukeland universite­tssjukehus slet i en periode med den resistente bakterien VRE. Er det VRE i prøven, ser den ut som denne rosa kontrollst­ammen.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN – Antibiotik­aresistens er å sammenlign­e med klimatruss­elen, sier Stener Kvinnsland, styreleder i Bergen forsknings­stiftelse. AVSLØRT: Haukeland universite­tssjukehus slet i en periode med den resistente bakterien VRE. Er det VRE i prøven, ser den ut som denne rosa kontrollst­ammen.
 ??  ??
 ??  ?? Trond Mohn
Trond Mohn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway