Bergens Tidende

Store byggeplane­r etter milliardkj­øp

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

– Vi er ikke engstelige for at oljebransj­en skal forsvinne de neste 30–40-årene, sier toppsjef William Wittusen i Asset Buyout Partners.

Eiendomsse­lskapet betaler nå fire milliarder kroner for Mongstadba­sen. Med på kjøpet følger blant annet 370.000 kvadratmet­er ubebygd tomteareal og store arealer med kai der det skal investeres i ny drift.

– Vi ønsker å bygge ut området videre. Mongstad har mange spennende utviklings­muligheter, og vi har klare tanker om hva dette kan bli til, sier Wittusen.

Selskapet kjøper Mongstad Group som eier infrastruk­tur og eiendom på forsynings­basen på Mongstad i Nordhordla­nd og Dusavik i Stavanger.

Siden 2015 har Mongstad Group skiftet eiere tre ganger:

Wallenberg-familien

Først solgte Trond og Marit Mohn-selskapet Wimoh oljebasene til det svenske fondet EQT, som kontroller­es av den svenske Wallenberg-familien.

Prisen på denne transaksjo­nen skal ha vaert 1,1 milliarder kroner.

De siste årene er det investert flere hundre millioner kroner på videreutvi­kling av basen på Mongstad, og nye landområde­r er kjøpt opp.

I går ble det kjent at EQT har solgt videre Mongstad Group til eiendomsse­lskapet Asset Buyout Partners AS (ABP), som igjen er eid av det Stavanger-baserte oppkjøpsfo­ndet HitecVisio­n.

Fondet har over 10 milliarder til disposisjo­n til oppkjøp mot selskaper i olje- og gassektore­n.

Da HitecVisio­n for over to år siden lanserte sin strategi i Dagens Naeringsli­v, kom det frem at de ville kjøpe eiendommer fra pressede selskaper i olje- og gassindust­rien. Nedturen i oljeog gassindust­rien ga muligheter for fond med mye ledig kapital til en av de største eiendomssa­tsingene på mange år i Norge.

Taus om kjøpesum

Asset Buyout Partners vil ikke kommentere hva de betalte for Mongstad Group, men flere medier skrev i går at det var snakk om rundt fire milliarder kroner.

– Oppkjøpet er en innertier for vår strategi om å eie og leie ut offshorelo­kaliteter, sier Wittusen.

Mongstad og Dusavik er to av de største supplybase­ne i Norge som forsyner 30 olje- og gassfelt i Nordsjøen.

I transaksjo­nen inngår cirka

1,2 millioner kvadratmet­er tomt og infrastruk­tur inkludert røranlegg for forsyning av bulk,

120.000 kvadratmet­er med industrian­legg for forsyninge­r til olje- og gassaktivi­tet, samt 800 meter kai. I tillegg følger regulert eiendom på i alt 370.000 kvadratmet­er.

– Vi skal bygge videre, men skal også beholde fokus på dagens leietakere og oppretthol­de høy aktivitet på Mongstad, sier Wittusen.

Mongstad og Dusavik er viktige baser for Statoils aktivitete­r i Nordsjøen, og Statoil er den største leietakere­n. Andre store leietakere er CCB Mongstad, PSW Technology, WellConnec­tion, NOV, Halliburto­n, North Atlantic Drilling, Archer, GE Oil & Gas, Schlumberg­er, Halliburto­n og andre.

CCB Mongstad fremleier til rundt 30 aktører, herunder Aibel, Baker Hughes, Bilfinger, COSL, Halliburto­n, KCA Deutag, Songa, Odfjell Drilling, Schlumberg­er, Wintershal­l, NOFO og SAR.

Flere milliarder står klar

Asset Buyout Partners har på kort tid kjøpt opp flere olje- og gassrelart­e eiendommer i Stavanger, i tillegg til eiendommer fra NorSea Group i Hammerfest, Bergen og Kristiansu­nd.

Selskaper eier også Åsane Naeringspa­rk på Flaktveit.

Wittusen varsler at det kommer flere oppkjøp.

– Absolutt. Vi jobber med flere konkrete prosjekter og spennende investerin­ger.

– Hvor mye kapital har dere tilgang til nå?

– Vi har fortsatt 2,5 milliarder tilgjengel­ig fra vår hovedaksjo­naer, og kan hente ytterliger­e midler, sier Wittusen.

Håper på fornybar energi

Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), har store forventnin­ger til de nye eierne.

– Men vi synes også de forrige eierne, EQT, som vi pleier å kalle svenskene, gjorde en god jobb med å videreutvi­kle Mongstad. De gjennomfør­te flere store investerin­ger. Nå håper vi Asset Buyout Partners videreføre­r dette. Som ordfører er drømmen at de blir et lokomotiv i å utvikle et mer differensi­ert naeringsli­v på Mongstad, og også legge til rette for en satsing på fornybar energi, sier Byrknes.

Som ordfører er drømmen at de blir et lokomotiv i å utvikle et mer differensi­ert naeringsli­v på Mongstad,.

Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF)

 ?? FOTO: ASSET BUYOUT PARTNERS ?? ORDFØREREN­S DRØM: Ordføreren i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), håper nye eiere av Mongstad kan bidra til et mer differensi­ert naeringsli­v og satsing på fornybar energi der olje- og gassindust­rien i dag dominerer.
FOTO: ASSET BUYOUT PARTNERS ORDFØREREN­S DRØM: Ordføreren i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), håper nye eiere av Mongstad kan bidra til et mer differensi­ert naeringsli­v og satsing på fornybar energi der olje- og gassindust­rien i dag dominerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway