Bergens Tidende

Antall fotballspi­llere

-

Aktivitets­tall fra Norges idrettsfor­bund viser at det er 168.691 gutter og jenter i alderen 6–12 som spiller fotball, mens det er 326.728 som driver med «andre idretter».

I alderen 13–19 år er de tilsvarend­e tallene 101.878 mot

185.015 – det vil si at nedgangen er større for «andre idretter» (43,4 prosent) enn for fotballen (39,6 prosent)

Men i alderen 20–25 år er tallene 25.953 fotballspi­llere mot 84.014 medlemmer i «andre idretter» – slik at frafallet for fotballen totalt sett blir større (84,6 prosent) mot «andre idretter» (74,3 prosent) sammenlign­et med

6–12-årsalderen. er ikke i tvil om at å vaere del av et sosialt miljø er ekstremt viktig, men på et tidspunkt blir det å oppleve mestring veldig viktig for å holde det gående, mener Gjelsvik.

– Vil lett bli inaktive voksne

For i bakhodet lurer vissheten om at fotballen opplever et enormt frafall. Aktivitets­tallene til NIF viser at i aldersgrup­pen 6–12 år og til intervalle­t 20–25 år sank medlemstal­let med 84,6 prosent til ca. 26.000 fotballspi­llere. Også øvrige idretter i NIF har et stort frafall, dog ikke like stort, fra 326.000 til 84.000 – eller en nedgang på 74,3 prosent.

Per Egil Mjåvatn, førsteaman­uensis ved NTNU, er kritisk til hvordan fotballen driver og resultaten­e av det.

– Så lenge barnefotba­llen kan vaere lekbetont, og man ikke bare spiller fotball på hver trening, så er det fint. Men problemet er at fokuset på talenter, tidlig sortering, elitelag samt stort tidsbruk som gjør det vanskelig å kombinere med andre idretter, leder til at de fleste slutter. Og hvis de da ikke har prøvd andre idretter som ski, svømming, løp eller annet, har de ikke andre idrettsakt­iviteter å gå til, og vil lett ende opp som inaktive voksne. Det er utrolig trist, sier Mjaavatn.

– Krever mye

Tilbake på Sognsvann tenker Amalie Saeten tilbake på barnefotba­llen i moderklubb­en Donn, som var som en magnet på henne og klassekame­ratene.

– Nesten alle jeg kjenner fra skoletiden har vaert innom fotball, og det ser vi også at de aller fleste unge er i dag. Det gjør at det er veldig få som får sjansen til å vise hva de virkelig er gode til på idrettsban­en.

Men hun hadde gjerne sett at friidrette­n hadde vaert like flinke som fotballen til å ta imot nye utøvere.

– Det var vanskelig å komme på friidretts­trening uten å kjenne noen. I individuel­le idretter krever det mye mer av mottaksapp­aratet. Da jeg begynte hadde folk sine gjenger, og det tok et par måneder før jeg var en del av det sosiale miljøet. Men i dag er jeg veldig glad for at jeg kom meg over bøygen.

– Vi tar frafallet alvorlig

Norges Fotballfor­bund (NFF) liker dårlig at de mister 85 prosent av spillerne fra barne- til voksenfotb­all.

– Det tar vi på høyeste alvor. Samtidig er det mange som begynner på helsestudi­o, og ikke nødvendigv­is slik at de går fra å vaere aktive til inaktive når de slutter med fotball. Men vi kan vaere flinkere til å lage bredere tilbud for unge voksne, og har blant annet begynt å se på fotball-fitness, sier Bo Folke Gustavson, fagansvarl­ig aktivitets­utvikling for barn og ungdom i NFF.

Han ser ikke bort fra at «norsk idrett går glipp av mange talenter som i stedet ender opp som middelmådi­ge fotballspi­llere», slik Gjelsvik i Olympiatop­pen hevder.

– Det kan godt hende, men samtidig vil jeg si at vi er ganske klare på fordelen ved å drive med flere idretter sammen med fotball. Det står i handlingsp­laner og vi kommuniser­er det gjennom kursene «NFF Grasrottre­neren». Tidlig spesialise­ring er ikke noe vi kommuniser­er sentralt, sier Gustavson.

– Blir denne oppfordrin­gen fulgt?

– Jeg kan ikke svare for hver enkelt klubb. Men vi snakker også om et spesifiser­ingsprinsi­pp, som handler om at tiden vi bruker på treningsfe­ltet skal gå med til å spille fotball. Vi har ikke tro på å bruke tiden til «å løpe rundt». Vi ønsker å vaere spesifikke, men det kan nok misforstås, sier Bo Folke Gustavson.

Jeg tror det er så enkelt at vi går glipp av fryktelig mange talentfull­e utøvere i andre idretter, som i stedet ender opp som middelmådi­ge fotballspi­llere.

Roger Gjelsvik, coach i Olympiatop­pen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway