Bergens Tidende

Krangel om kraftmilli­arder kan velte vestlandsf­ylket

- PÅL ANDREAS MAELAND pal.maeland@bt.no

Hordaland- og Sogn og Fjordane-politikern­e er rykende uenige om hvordan sistnevnte­s kraftaksje­r skal fordeles. Krangelen kan true hele sammenslåi­ngen.

På torsdagens møte i Fellesnemn­da, organet som skal forberede sammenslåi­ngen av Hordaland og Sogn og Fjordane, oppsto det full krangel. Uenigheten handler om hva som skal skje med Sogn og Fjordanes aksjepost i Sogn og Fjordane Energi (SFE). Det endte med at møtet måtte utsette vedtak av budsjett, meldte Firda.

– Vi godkjenner ikke budsjett, uten at Hordaland godkjenner vår tilnaermin­g når det gjelder SFE. Denne seansen har vaert mildt sagt oppsiktsve­kkende, sa Sps gruppelede­r i Sogn og Fjordane, Sigurd Reksnes, under møtet.

Hordalands representa­nter svarte at følelsen var gjensidig.

– Vi konstatert­e at vi ikke ble enige på dette viktige punktet, og at vi nå trengte en tenkepause, forteller fylkesvara­ordfører i Hordaland, Pål Kårbø (KrF).

Ble Hordaland lurt?

De 29 politikern­e dro dermed hjem fra Leikanger med uforrettet sak, etter en hissig debatt om tolkning av tekst og juridiske spissfindi­gheter.

Striden gjelder avtalens kapittel 7, der Sogn og Fjordane får tillatelse til å ha et eget fond på 1,5 milliarder kroner som skal brukes innenfor det gamle fylkets grenser. Fondet skal bestå av salgsgevin­sten av Fjord 1-aksjene, samt «bokførte aksjeverdi­er» i SFE.

Legg merke til ordet «bokført». Fylkets aksjer er nemlig bokført til en verdi på 356 millioner kroner. Men dersom de blir solgt, er verdien trolig åtte-ti ganger så høy.

Det er ganske vanskelig hvis man skal gifte seg, og så skal den ene parten gi vekk alle verdiene sine. Fylkesvara­ordfører Pål Kårbø

– Vi trodde vi sa ja til et fond på maksimalt 1,5 milliarder kroner. Nå viser det seg at Sogn og Fjordane mener det kan ha en reell verdi på 3–3,5 milliarder. Det er noe helt annet, og jeg

 ??  ?? OPPGITT: Fylkesvara­ordfører Pål Kårbø (KrF), her under fellesmøte­t i Gulen, som vedtok sammenslåi­ng i fjor, er i råd
OPPGITT: Fylkesvara­ordfører Pål Kårbø (KrF), her under fellesmøte­t i Gulen, som vedtok sammenslåi­ng i fjor, er i råd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway