Bergens Tidende

Topp-arkitekter sier opp for å bygge bedre

Tidligere premisslev­erandører for byutviklin­gen i Bergen går sammen for å utvikle en fremtidsre­ttet byplanlegg­ing.

- GURO VALLAND guro.valland@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

e– Vi er blitt for flinke til å gjøre ting kliss likt. Bergen trenger noe annet, sier Fredrik Barth i nystartede Vill Urbanisme. Gründeren bak det ferske arkitektse­lskapet kikker mot glasstaket i Media City Bergen.

– Tenk på alt rabalderet som oppsto da TV 2 kanskje skulle flytte fra Bergen, men som ble til dette her. Det er bare utrolig bra.

– Bergen trenger en ny kurs

Barth er giret av motivasjon. Nå sikter arkitekten selv høyt: Nylig sluttet han som fagsjef for byutviklin­g i ingeniør- og arkitektse­lskapet Asplan Viak for å starte Vill Urbanisme.

Med seg til arkitekt- og rådgivning­sselskapet har han tidligere kolleger og velkjente arkitekt-profiler i Bergen, som også sa opp stillingen­e sine.

– Bergen trenger en ny kurs. Vi vil gi tilbake arkitektur­prosjekter som ser annerledes ut, men som føles som Bergen, sier Barth.

Slikt bør det vaere behov for. I 2030 bor det ifølge SSB nesten 30.000 flere mennesker i Bergen enn i dag. Arbeidspla­sser skal plasseres i byen. Menneskene må bo et sted.

Barth er på sin side oppgitt over hvordan isolerte byggeprosj­ekter - motivert av fortetting og tall om folkevekst på den ene siden, og eplehageut­bygging og frustrerte naboer på den andre - har preget debattene om byutviklin­g.

Arkitekten karakteris­erer bydebatten­e som meningsløs­e.

– Diskusjone­ne er blitt redusert til byggehøyde­r og malingsfar­ge, og tykkelsen på isolasjon. Samtalene om gode byrom er omtrent glemt, sier Barth.

– Er det mulig når man er avhengig av å ha private og kostnadsfo­kuserte utbyggere med på laget?

– Jeg opplever helt klart det. Disse erketypene av gamle rollemønst­re, polariseri­ngen av det gode og det onde, er en farlig ting for byutviklin­gen i Bergen.

Tar med seg kolleger

I sin tidligere jobb var Barth selv en av de viktigste premisslev­erandørene for byutviklin­g i Bergen. Av det har han også laert.

– Verden blir større. Byggeprosj­ektene større. Arkitektse­lskapene større. På veien har vi mistet noe. Småting som til sammen gjør byen bedre, sier Barth.

Vill Urbanisme skal koble fagmiljøen­e sammen på nytt. Derfor slutter også de to kollegene Per F. Jørgensen og Anders Sletten Eide og blir med videre.

I tillegg har Mats A. Mastervik, mannen bak Bybanen til Fyllingsda­len, sagt opp jobben som arealplanl­egger i Sweco og blitt med i Vill.

– Det handler om å skape et miljø med dyktige folk som forstår kundens behov og setter sammen det beste teamet for prosjektet, sier Mastervik.

Forlater Cubus og Mad

Vill Urbanisme eies av gründerne. Alle får ledende roller tilknyttet avdelingen­e Vill Arkitektur, Vill Energi og Vill Plan.

Samtidig skal de bruke folk og ressurser fra andre selskaper, som et slags kollektiv av konsulente­r.

–Hvis Norges beste på baerekraft sitter i Sweco, hvorfor kan ikke vi bruke henne til vårt prosjekt? spør Barth.

Manøvrere riktig

Tankegodse­t har også satt fyr i to av byens velrenomme­rte arkitekter.

Jan Erik Rossow slutter i Arkitektgr­uppen Cubus. Lars Clementsen Pedersen hoppet nylig av som leder i Mad arkitekter­s bergenskon­tor.

Begge to vil bli tilknyttet Vill Urbanisme gjennom avtaler om samarbeid.

– Teknologi, baerekraft og innovasjon er nøkkelord som gjentas. Samtidig utvikles mange løsninger basert på gårsdagens utfordring­er, byggebrans­jen tenker kortsiktig og samfunnet jages for effektivit­et og fremdrift. Her må det manøvreres riktig, sier Rossow.

Han er mannen bak Jonsvollsk­vartalet og etablerer seg selv på nytt med et selskap innenfor arkitektur, design og scenografi.

Pedersen gründet sitt eget konsulents­elskap CoCreator.

Vil dele av det de er best på

Begge to ser for seg at fremtidens byutviklin­g handler om deling av kompetanse.

– Vår generasjon­s arkitekter har tanker om alt fra designmeto­dikk til kunstig intelligen­s. Mange av disse tankene passer ikke inn i rammene i de tradisjone­lle arkitekt- og konsulentf­irmaene. Derfor må vi utvikle nye konsepter som er oss og fremtiden, sier Pedersen.

Ser til Oslo

For Vill Urbanisme vil delekultur utgjøre en vesentlig del av driften. Fredrik Barth tror prosjekten­e blir bedre av det.

– Vi er blitt for flinke til å gjøre ting kliss likt. Bergen trenger noe annet. Kanskje det betyr å bygge litt lavere, men med bedre kvalitet.

Han mener det store Fjordbyen-prosjektet i Bjørvika og Sørenga i Oslo er et godt eksempel til etterfølge­lse.

– Skal vi utvikle Bergen for 15.000 mennesker på 15 år, kan vi ikke bygge litt på Laksevåg og litt på Dokken. Vi må rett og slett åpne opp og planlegge for bygging på Dokken, Laksevåg, Marineholm­en, Møhlenpris­kaien, Sandviken, Ytre Sandviken og Mindemyren sør og nord.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? TETT I TETT: Bergen kommune har lenge stått midt oppi en stor fortetting­sdebatt. Snart kommer også forslaget til ny KPA (kommunepla­nens arealdel). Her fra Solheimsvi­ken.
FOTO: EIRIK BREKKE TETT I TETT: Bergen kommune har lenge stått midt oppi en stor fortetting­sdebatt. Snart kommer også forslaget til ny KPA (kommunepla­nens arealdel). Her fra Solheimsvi­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway