Bergens Tidende

– Nå er neste mål å slå ham sammenlagt

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no

I bøtteregn, 13 plussgrade­r og foran mer enn 25.000 elleville tilskuere vant Sverre Lunde Pedersen 5000-meteren foran Sven Kramer. Gull er innen rekkevidde.

– Nå har jeg endelig slått Sven Kramer på en 5000-meter. Det har aldri skjedd før og er noe som har vaert en drøm for meg lenge. Neste mål er å slå ham sammenlagt i allround-VM, sier Pedersen til Bergens Tidende etter en fantastisk distansese­ier lørdag kveld.

Etter en litt skuffende 500 meter tidligere på dagen slo Pedersen til med en utrolig 5000 meter som virkelig sjokkerte hjemmefans­en.

Kramer ledet foran siste par, og Pedersen var noen sekunder bak fra start. Men i mål var Pedersen foran Kramer. Hva skjedde egentlig?

– Det var et veldig bra løp. Men jeg har jo gjort dette en million ganger før på Slåtthaug, sier Pedersen og viser til regnet og alle plussgrade­ne i Amsterdam.

– Kan du bli verdensmes­ter sammenlagt nå?

– Ja, det er absolutt mulig. Men det er veldig jevnt, påpeker Pedersen som leder sammenlagt med liten margin før søndagens to siste distanser.

Før VM mente flere eksperter at Pedersen burde vaere minst halvsekund­et foran Kramer etter den innledende 500-meteren for å kunne kjempe om gullet. Slik gikk det imidlertid ikke:

Pedersen var nok uheldig med isforholde­ne og gikk inn på tiden 37,42. Kramer var kun hundredele­n bak.

Dermed måtte Pedersen sørge for å holde noenlunde tritt med Kramer på 5000-meteren. Om forholdene var vanskelige under 500-meteren, var de enda verre på 5000. Da høljet det ned nesten sammenheng­ende, og lufttemper­aturen var rundt 13 grader.

Dette påvirket tidene veldig i negativ forstand, men det ødela ikke stemningen på et fullsatt Olympiasta­dion i Amsterdam.

Kramer-festen tok en pause

Sven Kramer har vunnet alle allround-VM han har stilt i siden 2007, og det virkelig kokte på tribunene da 31-åringen kjempet seg i mål på ledertiden 6.34,15. Tilskuerne hadde pakket seg godt inn i regntøy, og Kramers solide innsats varmet godt.

Sverre Lunde Pedersen gikk ut i siste par, og 25-åringen visste at han måtte vaere i naerheten av Kramer for at det skulle vaere noe spenning om gullet.

Pedersen leverte en fenomenal 5000 meter tatt forholdene i betraktnin­g, og han tok innpå Kramer på slutten. I mål var han til manges overraskel­se foran på vinnertide­n 6.33,81.

– For en ramme å slå Kramer på! Det ryktes at det er 28.000 mennesker her. At Sverre slår Kramer på 5000 meter her i Nederland er bare helt ubeskrivel­ig og fantastisk stort å få oppleve. Før løpet sa jeg til Sverre at «i dag er dagen du kan slå Kramer». Jeg så nemlig at Kramer fikk det veldig tungt på slutten, sier landslagst­rener Sondre Skarli til Bergens Tidende.

Gratulerte Norge

Allround-VM avsluttes med 1500 og 10.000 meter søndag ettermidda­g. Da håper Pedersen å vaere tilbake på pallen. Hans beste plassering i allround-VM er sølvet fra 2016, mens han i fjor havnet på 4. plass.

– Søndag blir det tilbake til «scratch». Sverre må gjøre en god 1500 meter for å henge med, men jeg tør ikke å spå hvor dette ender. Det blir en voldsom fight mellom de fire beste, sier Skarli.

– Kramer på sitt beste er veldig vanskelig å slå. Men han viser nå at han er et menneske av kjøtt og blod, legger han til.

Johann Olav Koss er en av mange norske tilskuere i Amsterdam denne helgen. Han er den forrige nordmannen som har vunnet allround-VM – det skjedde helt tilbake i 1994.

– Dette er det beste skøytearra­ngementet på mange, mange år, sa Koss til unison applaus på stadion.

Uansett utfall i helgens VM har denne sesongen virkelig vaert en opptur for norsk skøytespor­t, noe også speakeren i Amsterdam markerte lørdagskve­lden, riktignok før Pedersen vant 5000-meteren:

«Gratulerer, Norge. Dere er tilbake i toppen, der dere hører hjemme».

Søndag kan det bli norsk storeslem. VM-sprintgull­et sikret Håvard Holmefjord Lorentzen forrige helg. Nå frykter nederlende­rne at Sverre Lunde Pedersen skal stikke av med allroundme­sterskapet også. Og det på deres egen hjemmebane.

 ?? FOTO: PETER DEJONG, AP ?? VANTE FORHOLD: – Dette har jeg gjort en million ganger før, sier Sverre Lunde Pedersen etter seieren på 5000 meter. Regn og plussgrade­r stanser ikke en vestlendin­g!
FOTO: PETER DEJONG, AP VANTE FORHOLD: – Dette har jeg gjort en million ganger før, sier Sverre Lunde Pedersen etter seieren på 5000 meter. Regn og plussgrade­r stanser ikke en vestlendin­g!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway