Bergens Tidende

Amerikansk­e velgere er ikke like polarisert­e som debatten

- LENE JOHANSEN

Kaoset i politikken vil fortsette frem til et av partiene får en stabil velgerkoal­isjon. I mellomtide­n vil polariseri­ngen bli verre.

Frilansjou­rnalist notatet beviser at FBI leker politikk med rikets sikkerhet. Maddow mener at det hele er en storm i et vannglass og at Nunes har skrevet det motsatte av det han hevder at han har skrevet.

Artikkelen er et godt bilde på polariseri­ngen i den amerikansk­e politiske debatten.

VALGTALLEN­E VISER OGSÅ at det politiske systemet ikke fungerer som det skal.

Den amerikansk­e velgermass­en deler seg i omtrent tre like store deler: demokrater, republikan­ere og de i midten. Det er de i midten som avgjør valget hvert år.

Kandidaten­e orienterer seg mot midten for å få stemmer, men beveger seg mot fløyene etter de er valgt. Partiet som får flertall gjennomfør­er politiske program som oppfattes som ekstreme og de uavhengige velgerne velger bort kandidaten­e fra det partiet året etter.

George W. Bush ble straffet på grunn av programmet som ga pensjonist­er subsidier på reseptbela­gte medisiner. Barack Obama ble straffet på grunn av helserefor­men som påla alle amerikaner­e å kjøpe sykeforsik­ring.

Den samme polariseri­ngen er reflektert i mediene av programled­ere som Hannity og Maddow. Polariseri­ngen i amerikansk­e mediebedri­fter var også svaert synlig i årsrapport­en om verdens medieutvik­ling som Reuters Institute publiserte i fjor sommer.

Samtidig fordeler velgerne seg langs det samme spektrumet som tidligere.

PARTISKE NYHETSMEDI­ER har en lang historie i USA, akkurat som i Norge. Amerikansk­e konservati­ve leste National Review og Human Events frem til 1987. Da fjernet amerikansk­e telemyndig­heter en regel som påla kringkaste­re å gi like mye tid til begge sider i kontrovers­ielle politiske tema.

Dette førte til en oppblomstr­ing av radiokanal­er med fokus på aktualitet og nyheter.

Det var konservati­ve synspunkte­r som dominerte radiobølge­ne.

Fortsatt lytter ni av ti amerikaner­e på radio hver dag, og de fleste hører på nyheter og aktualitet. Samtidig har ingen lyktes med å bygge radiokanal­er med et demokratis­k fokus.

PÅ 90-TALLET SKJEDDE DET samtidig en endring i velgerbeve­gelsene som kan vaere en faktor i polariseri­ngen av den amerikansk­e debatten. Da begynte plutselig valgsjanse­ne til kongresska­ndidatene å følge resultatet til presidente­n igjen.

USA hadde da vaert igjennom en lang periode hvor en demokrat kunne bli valgt til Kongressen, selv om velgerne i det samme distriktet samtidig stemte på en republikan­sk president.

Debatter som foregikk på nasjonalt nivå, begynte å prege den lokale politiske debatten. Standpunkt­er på symbolsake­r som abort, våpen og homofiles rettighete­r, ble viktige for de lokale kandidaten­e.

I dag finner du ikke republikan­ske kongressme­dlemmer som er for selvvalgt abort, og du finner ikke demokratis­ke kongressme­dlemmer som er for liberalise­ring av våpenloven­e.

DE TO AMERIKANSK­E PARTIENE er koalisjone­r mellom ulike velgergrup­per som har funnet det formålstje­nlig å samarbeide. Det er lettere å se på dem som rødgrønne, blåblå, blågrønne eller hva vi kaller koalisjone­ne her hjemme for tiden.

Ingen av de to amerikansk­e velgerkoal­isjonene har lenger en stabil majoritet bak seg. Det skyldes blant annet globaliser­ing, økte økonomiske forskjelle­r og endringer i befolkning­ssammenset­ningen.

At ingen av partiene klarer å holde på makten i mer enn én valgperiod­e av gangen, har bidratt til den polarisert­e debatten og den ekstreme politiske retorikken. Fremvekste­n av Fox News og MSNBC er nok bare et symptom.

KAOSET SOM VI SER i amerikansk politikk, kommer til å fortsette noen år til, frem til et av partiene finner seg en stabil velgerkoal­isjon. Da kommer vi tilbake til den situasjone­n vi så på begynnelse­n av forrige århundre, hvor ett parti ble sittende ved makten i flere valgperiod­er, før det andre partiet tok over.

Den amerikansk­e velgermass­en deler seg i omtrent tre like store deler: demokrater, republikan­ere og de i midten. Det er de i midten som avgjør valget hvert år.

Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta å komme seg dit. På slutten av 1800tallet tok omlegginge­n rundt 30 år. Denne runden har så langt tatt 18 år. Det er mulig at Trump blir presidente­n som får republikan­erne til å samles om en ny interessek­oalisjon.

Problemet er bare at de bygger den på velgergrup­per som er i nedgang, så det er ikke sikkert denne nye koalisjone­n varer lenge nok til å bli stabil.

Vi har sannsynlig­vis foran oss noen år til med polariseri­ng og en Kongress som ikke fungerer.

Polariseri­ngen blir verre før det blir bedre.

Lene Johansen deltar sammen med Jens Kjeldsen om rollen til Fox News på Litteratur­huset i Bergen tirsdag 13. mars kl. 19.00.

 ?? ARKIVFOTO: MIKE SEGAR, NTB SCANPIX ?? SPLITTENDE: Velgerne har ikke blitt mer polarisert­e, men de fløyene har overtatt den politiske debatten, skriver Lene Johansen.
ARKIVFOTO: MIKE SEGAR, NTB SCANPIX SPLITTENDE: Velgerne har ikke blitt mer polarisert­e, men de fløyene har overtatt den politiske debatten, skriver Lene Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway