Bergens Tidende

Bak hvert tall er det en person som sliter

-

Vi laerer om pubertet og mobbing, men aldri om psykiske problemer.

Når jeg går på shopping med venner i klesbutikk­er for barn og unge, ser vi bukser på utstilling som er så trange at en sunn og frisk jente aldri kunne fått plass i dem. Buksene kunne ha sittet stramt på en jente med alvorlige spiseforst­yrrelser.

Jeg synes at det er helt sykt at butikkjede­r kan lage og stille ut slike bukser i butikkene.

EN NY RAPPORT OM psykisk helse i Norge viser en sterk økning av depresjon, angst og spiseforst­yrrelser hos unge jenter. Det skremmer meg. Jeg hører jenter snakke om sin egen kropp som om de skammer seg.

Er det rart at flere jenter får spiseforst­yrrelser? Er det rart at vi stiller spørsmål ved vår egen kropp? Er det rart at vi føler et press på oss?

PÅ MIN SKOLE ER DET lite fokus på psykisk helse. Jeg husker at vi har snakket om vennskap, hormoner, pubertet og mobbing. Men aldri om depresjon, angst eller spiseforst­yrrelser.

Det virker som om at psykisk helse er tabu, og jeg lurer på om voksne tror at ved å unngå temaet, så kan det forhindre at unge får slike plager.

JEG SKULLE ØNSKE AT skolen tok på seg ansvaret med å informere om psykisk helse. Slik kan skolen bidra til å skape åpenhet om temaet, og gi kunnskap som kan gjøre det lettere for oss unge å si ifra og eventuelt søke hjelp.

Jeg vil ha slutt på reklame om trening og kosthold rettet mot barn. Jeg vil at barn skal få laere om psykisk helse fra barneskole­n, og at det blir fulgt opp på ungdomssko­len og videregåen­de skole.

Vi må skape mer åpenhet rundt temaer som angst, depresjon og spiseforst­yrrelser. Hvis vi ikke gjør noe, vil tallene fortsette å stige, og vi må huske på at bak hvert tall er det en person som sliter. Det haster.

Vi må gjøre noe nå!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? SYKT: Når butikker stiller ut bukser som er så trange at en sunn og frisk jente aldri kunne fått plass i den, er det ikke rart at jenter snakker om sin egen kropp som om de skammer seg, skriver Ane Eikemo Osen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX SYKT: Når butikker stiller ut bukser som er så trange at en sunn og frisk jente aldri kunne fått plass i den, er det ikke rart at jenter snakker om sin egen kropp som om de skammer seg, skriver Ane Eikemo Osen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway