Bergens Tidende

Farlig ulikhet

-

VALGET ITALIA endte som et protestval­g. Sentrumspa­rtiene tapte, mens euroskepti­ske partier til høyre og venstre vant frem. Misnøyen med den økonomiske utviklinge­n er velbegrunn­et, og det er ikke rart den får slike politiske konsekvens­er.

EU er ikke årsaken til problemene, men må fremover vaere en tydelig del av løsningen.

Italia er bare ett av flere land som står i fare for å henge etter i den økonomiske utviklinge­n i Europa. I en ny rapport fra Verdensban­ken, slås det fast at økende ulikhet er en overhengen­de fare i EU. Det gjelder både forskjelle­r mellom regioner og i befolkning­en i hvert enkelt land.

IMENS EU FREM til nylig har lyktes i å løfte økonomiene til saerlig de nye medlemslan­dene, er det nå i ferd med å stoppe opp. Det digitale skiftet kan forsterke forskjelle­ne mellom regionene, dersom ikke både statene og EU evner å møte utfordring­ene.

Saerlig bekymret er Verdensban­ken for land i Sør-Europa, blant dem Italia.

En altfor stor andel av unge i disse landene mangler grunnlegge­nde ferdighete­r. Når behovet for ufaglaert arbeidskra­ft går ned, er dette mer alvorlig enn før.

Det er et nasjonalt anliggende å sikre et godt skolevesen. Sammenheng­en mellom penger brukt på grunnskole­utdanning og ulikhet bør vekke politikere flere steder.

SELV OM DET er forståelig at skytset rettes mot EU, er det nasjonale politikere som svikter når utdannings­systemet forsterker heller enn utjevner sosiale forskjelle­r.

Nasjonale politikere har også ansvaret for å sikre bedrifter vilkår som fremmer, ikke hemmer, vekst. Bedrifter i Italia og andre land sør i Europa er mindre i størrelse, mindre produktive og mindre internasjo­nalt orientert enn lenger nord. Tunge byråkratis­ke regulering­er er en av årsakene, og er et problem som må løses nasjonalt.

Til tross for at problemene først og fremst må løses av de folkevalgt­e i hvert enkelt land, må EU gjøre mer for å hindre at enkelte regioner henger etter.

EU kan ikke tåle at store deler av Europas befolkning blir tapere i det teknologis­ke skiftet.

PESSIMISME­N forsterkes kraftig av populistis­ke bevegelser, men den manglende fremtidstr­oen er uten tvil basert på en uheldig økonomisk utvikling.

EU kan ikke tåle at store deler av Europas befolkning blir tapere i det teknologis­ke skiftet. Blir store deler av unionen hengende etter, utgjør det en trussel mot det europeiske fellesskap­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway