Bergens Tidende

Hareide prøvde å megle i bitter KrF-konflikt i Bergen

Partileder Knut Arild Hareide prøvde å forsone Dag Inge Ulstein og Marita Moltu. Han ønsket også å forsikre seg om at KrFs førstekand­idat i Bergen, Dag Inge Ulstein, ikke ble demotivert.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Den bitre konflikten mellom de to partitoppe­ne i Bergen Kristelig Folkeparti endte forrige uke med at varaordfør­er Marita Moltu meldte seg ut av partiet. Med det forsvant også byrådets flertall i bystyret. Moltu selv vil fortsette rollen sin som varaordfør­er som uavhengig representa­nt i bystyresal­en. Hun forklarte utmeldelse­n med partikultu­ren i Bergen KrF, uten å utdype mer.

– Naturlig å snakke

Dette var et utfall partileder Knut Arild Hareide forsøkte å unngå gjennom å involvere seg direkte. Til BT understrek­er Hareide selv at det er naturlig for ham å ha tett kontakt med alle fylkeslage­ne, men erkjenner at han følte spesielt for å følge opp situasjone­n som hadde oppstått i Bergen.

– Jeg skal vaere aerlig å si at KrF ikke har veldig mange med Dag Inge Ulsteins kapasitete­r. Han er en person som har imponert hele partiet med sin sympatiske vaeremåte, i Bergen, Hordaland og nasjonalt. Det var viktig for meg å vaere med på disse samtalene

efor å forsikre meg om at han ikke ble demotivert.

– Var det fare for at han ble det?

– Det vet jeg ikke, men det var viktig å forsikre at en kapasitet som han, som bar KrF gjennom lokalvalge­t med sin suverene valgkamp, ikke ble det. Han har en stjernesta­tus internt og utenfor KrF.

Situasjone­n eskalerte

Etter det BT forstår har konflikten mellom Moltu og Ulstein vart helt siden han kuppet førsteplas­sen på partiets valgliste foran kommuneval­get 2015. Etter valget ble Moltu forbigått som gruppelede­r for bystyregru­ppen.

Kort tid senere gikk hun ut med offentlig kritikk for måten Bergen KrF måtte frikjøpe Ulstein på fra hans jobb på Haraldspla­ss diakonale sykehus under valgkampen.

Den dårlige stemningen mellom første- og annenkandi­daten i lokallaget ble etter hvert velkjent i partiet. Så kjent at partileder Hareide selv dro til Bergen for å megle.

Det første møtet fant sted allerede høsten 2015, på fylkesvara­ordfører Pål Kårbøs kontor, som på den tiden også var fylkeslede­r for Hordaland KrF. I tillegg til Kårbø og Hareide, deltok Moltu og et annet bystyremed­lem, Elisabeth Leirgul. Selv om stemningen var god, resulterte det ikke i at dialogen mellom Ulstein og Moltu tok seg opp.

Jeg skal vaere aerlig å si at KrF ikke har veldig mange med Dag Inge Ulsteins kapasitete­r. Knut Arild Hareide, partileder KrF

Flere møter

Møtet på fylkeshuse­t ble dermed ikke det siste fredsmegli­ngsforsøke­t fra Hareides side. Året etter, før fylkesårsm­øtet til Hordaland KrF, forsøkte han seg på nytt. Hareide dro tidlig bort for å diskutere saken, denne gangen med Kårbø, Ulstein og davaerende leder for Bergen KrF, Terje Gilje.

Heller ikke dette resulterte i at stemningen mellom de to toppene bedret seg. Som BT

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? GODE BUSSER: Dag Inge Ulstein og Knut Arild Hareide har et godt samspill. Her fra en valgkampse­anse på Torgallmen­ningen.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN GODE BUSSER: Dag Inge Ulstein og Knut Arild Hareide har et godt samspill. Her fra en valgkampse­anse på Torgallmen­ningen.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? MEGLET: Knut Arild Hareide og Pål Kårbø på årsmøtet til Hordaland KrF. De prøvde da å megle mellom Marita Moltu og Dag Inge Ulstein.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ MEGLET: Knut Arild Hareide og Pål Kårbø på årsmøtet til Hordaland KrF. De prøvde da å megle mellom Marita Moltu og Dag Inge Ulstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway