Bergens Tidende

Sivilforsv­aret ble beordret til å bistå under sykkel-VM. Det kan vise seg å ha vaert ulovlig.

- GURO VALLAND guro.valland@bt.no

Sivilombud­smannen krever nå tydeligere grenser for bruken av tjenestepl­iktige.

Under sykkel-VM måtte Bergen sentrum stenge i en uke. Rundt en halv million mennesker var i forkant ventet til folkefeste­n.

Vest politidist­rikt ba derfor Sivilforsv­aret om bistand til sikringsog beredskaps­arbeid.

Transports­tøtte, samband, førstehjel­psutstyr og støtte til planleggin­g og samvirke var blant det som politiet trengte hjelp til.

«Tvilsomt» om lovlighet

Sivilforsv­aret takket ja og tjenestepl­iktige ble innkalt til innsats.

På nyåret, et drøyt halvår etter at folkefeste­n var over, ble det klart at Sivilforsv­arets bistand ikke nødvendigv­is var lovlig.

I en uttalelse signert sivilombud­smann Aage Thor Falkanger heter det:

«Det er tvilsomt om Sivilforsv­aret hadde i (sic) hjemmel til å pålegge tjenestepl­iktige å møte til innsats i forbindels­e med Sykkel-VM. Sivilbesky­ttelseslov­en må tolkes i lys av Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser i EMK artikkel 4, som blant annet begrenser bruken av tjenestepl­ikt til akutte hendelser i fredstid».

Ombudsmann­en mener at «det er behov for en bevisstgjø­ring av grensene for bruken av tjenestepl­iktige i Sivilforsv­aret».

Falkanger etterspør også den varslede veilederen fra Sivilforsv­aret og Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB).

Startet som klagesak

Sivilombud­smannen fikk saken til vurdering som følge av en klagesak.

En tjenestepl­iktige søkte om fritak fordi hun mente at Sivilforsv­aret ikke hadde rettslig grunnlag til å pålegge henne å møte.

Blant annet viste hun til at sivile beskyttels­estiltak under sykkel-VM ikke kunne likestille­s med krise eller krig. Dessuten var arrangemen­t planlagt og ønsket.

Sivilforsv­aret avviste søknaden og kvinnen klaget til Sivilombud­smannen.

Der fremholdt hun igjen at det var misbruk av Sivilforsv­arets tjenestepl­ikt å kalle personell inn til innsats i et ønsket og langtidspl­anlagt arrangemen­t.

Begrunnels­e for pålagt innsats var blant annet å «bidra til at Norge er godt forberedt til å møte en større uønsket hendelse i Bergen under arrangemen­tet».

Hva som kan regnes som en uønsket hendelse og utløse beredskap fra Sivilforsv­aret er ikke svart-hvitt.

«Saerlig må det trekkes en grense mot tilfeller der behovet for beredskap kan dekkes på en annen måte», heter det i uttalelsen.

Dessuten påpekes det at sykkel-VM var et planlagt arrangemen­t.

Sivilforsv­aret bør «vaere varsom med å utkalle personell i situasjone­r som ikke fremstår som akutte» og der det er «tid til å vurdere andre løsninger».

Til sikkerhet for folket

Justis- og beredskaps­departemen­tet har i sitt svar til Sivilombud­smannen holdt det åpent om Sivilforsv­aret hadde lov til å innkalle tjenestepl­iktige. Og det selv ved planlagte arrangemen­t hvor uønskede hendelser ennå ikke har inntruffet.

Departemen­tet understrek­te imidlertid at Sivilforsv­arets personell var relatert til innbyggern­es og publikums sikkerhet, og ikke knyttet til gjennomfør­ingen.

Poenget var å ha bemanning nok til å reagere raskt og avverge en situasjon eller sørge for mindre alvorlige utfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway