Bergens Tidende

Full oppvask etter fylleslage­t i Kollen

- HANNE MELLINGSAE­TER hanne.mellingsae­ter@aftenposte­n.no BJØRN EGIL HALVORSEN CHRISTIAN SØRGJERD

Oppvasken etter helgens kaos og fyllekalas starter nå. En konklusjon er allerede nådd: Folk må skjerpe seg.

Daniel André Tande rakk knapt å juble ferdig i det som ble en stor norsk søndag i Holmenkoll­en, før de ansvarlige for arrangemen­tet satt seg ned for å diskutere.

Hvorfor gikk det så galt? Og hva skal gjøres for at det aldri skal komme en reprise?

Hverken arrangøren, Sporveien eller politiet har opplevd maken til scenene som utspilte seg ett døgn tidligere – i en den svarteste dagene i skifestiva­lens historie.

Totalt åtte personer ble rapportert skadet i to ulykker ved T-banestasjo­nene i kaoset som oppsto da titusenvis av publikumme­re skulle hjem på ettermidda­gen og kvelden lørdag.

En jente i slutten av tenårene ble alvorlig skadet da hun havnet ned i sporet ved Voksenlia stasjon og fikk strøm i seg. Hun måtte fraktes ut med helikopter fordi ambulanser ikke kom til. I går kveld var tilstanden stabil. Hun er utenfor livsfare.

Flatfyll og sen femmil

Flere faktorer kan bidra til å forklare kaoset som oppsto.

Langt flere folk enn ventet: Opp mot 100.000 personer kan ha vaert inne på arenaen og ute i skogen lørdag, vurderer både politiet og arrangøren. Om det skyldes OL-feber etter tidenes medaljefan­gst, eller om det skyldes det gode vaeret (fire-fem minus, ingen vind eller tåke), er ikke godt å si.

Mye flatfyll: Alkohol har i mange år hatt en fremtreden­de plass hos deler av Kollen-publikumet. Festen ute langs løypene er velkjent. Men flere Aftenposte­n har pratet med, spør om det var verre i år enn noen gang før.

Sen arrangemen­tsstart: Femmila startet i år kl. 14.30. Tradisjone­lt har den som regel startet noen timer tidligere. Både publikumme­re, politiet og Sporveien har beskrevet «russestemn­ing» på T-banen opp til Kollen lørdag, hvor mange hadde hatt seg et solid vorspiel i byen på forhånd, mens festen fortsatte på vei turen oppover.

Trengsel og T-banestans: Det ble lange køer og i perioder trengsel, hvor flere besvimte. Spesielt perrongene var i perioder svaert fulle av folk. Dels på grunn av ulykker, dels på grunn av at mange gikk i sporene, sto T-banen i flere perioder stille. Dette førte igjen til ytterliger­e ansamlinge­r.

Oslo kommune vil snarest kalle arrangøren inn til et oppvaskmøt­e.

- Det vi så lørdag er uholdbart, folk skal oppleve trygghet når de er på et idrettsarr­angement. Vi vil kalle inn arrangøren og andre som har hatt en rolle denne dagen, slår idrettsbyr­åd Rina Mariann Hansen (Ap) fast.

Men allerede i går begynte altså skifestiva­lledelsen samtaler om veien fremover.

Tre hovedtemae­r for videre evaluering er allerede identifise­rt:

Sikkerhet og ressurser Logistikk og transport Lørdagens rennprogra­m med tidspunkt for start på femmila Det er det internasjo­nale skiforbund­et, FIS, som bestemte at femmila skulle starte kl. 14.30.

– Vi ser at utfordring­ene ikke var like store som i fjor, da femmilssta­rten var kl. 12.15. Vi ønsker også å evaluere denne helgen sammen med FIS, sier Nordskar.

Tynne klaer mye alkohol

Hun sier arrangøren aldri tidligere har vaert vitne til det som skjedde på lørdag til tross for at de har forberedt seg med mer politi, flere vektere og flere Tbaneavgan­ger.

– Er logistikke­n i Holmenkoll­en for dårlig til å håndtere 100.000 mennesker?

- Det er det vi skal diskutere nå og vi vil trekke flere inn i den diskusjone­n. Nasjonalan­legget er rigget for det antall mennesker vi har hatt inne, på arenaen har det fungert veldig bra. Hovedutfor­dringen er området i Marka.

– Det er et gratis område og en yngre målgruppe. Dessverre er det sånn at mange er tynnkledd, har drukket på forhånd og har med seg drikke i sekken.

Og da alle skulle tilbake til byen, ble det komplett kaos.

Folk som blåste i sperringer og anvisninge­r fra politiet. Personer som rev ned gjerder, forserte private hager og hoppet ned i sporet.

Noen forsøkte å krabbe under strømskinn­ene - som har en klaring på 25-30 centimeter ned til bakken.

Sporveiens kommunikas­jonssjef Cato Asperud trodde nesten ikke hva han hørte av rapporter da han sent lørdag kveld satt seg ned for å oppsummere med staben.

- Ved én anledning ble en person funnet sovende på sporet. En annen kom løpende mot et T-banetog i fart. Dette kunne gått riktig galt, sier Asperud, som forteller om mange skremte og engstelige førere.

Folk må rett og slett skjerpe seg.

Tore Barstad i Oslo politidist­rikt

Ber folk skjerpe seg

Men han tror «rotårsaken» til at det bar så galt av sted, er alkohol. Asperud sier Sporveien allerede på veien opp lørdag formiddag fikk indikasjon­er på at mange tok vorspielet på T-banen.

- Vi har aldri ryddet vekk så mange ølbokser fra Holmenkoll­en T-banestasjo­n og fra sporet som vi gjorde lørdag. Nå må det viktigste vaere å ta Holmenkoll­en og Marka tilbake, med en helt annen stil. Dette skal ikke vaere en fyllefest, men en skifest.

Også Oslo-politiet hadde lignende budskap i helgen: Folk må rett og slett skjerpe seg.

- Alkoholen har nok vaert en vesentlig medspiller. Men det er ingen unnskyldni­ng, sa innsatsled­er Tore Barstad i Oslo politidist­rikt.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? SLET TUNGT: Politiet og vekterne slet tungt med å få folk til å rette seg etter de henvisning­ene som ble gitt under kaoset lørdag kveld.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX SLET TUNGT: Politiet og vekterne slet tungt med å få folk til å rette seg etter de henvisning­ene som ble gitt under kaoset lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway