Bergens Tidende

Sanner beklager Utøya-kommentar

- NILS SELBO TORSET nils.torset@aftenposte­n.no

Høyres nestleder Jan Tore Sanner beklager uttalelsen om at Jonas Gahr Støre «trekker 22. juli-kortet».

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) lørdag.

Dagen før, på premièreda­gen til filmen, delte Listhaug et bilde på Facebook med teksten «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

- Det er en grov påstand mot et parti som har opplevd et terrorangr­ep mot seg, sa Støre til VG.

Siden har flere politikere fra Høyre slått tilbake mot Listhaugs utspill og bedt henne beklage. Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) kommentert­e saken slik overfor VG:

- Alle må tenke gjennom hvilke bilder, retorikk og ord man bruker i en diskusjon om så alvorlige saker og spørsmål. Men det må vaere mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terroriste­r, uten at Jonas Gahr Støre skal trekke 22. juli-kortet.

Uttalelsen har fått flere overlevend­e etter terrorangr­epet til å reagere kraftig.

«Hold dere unna»

Helén Ingrid Andreassen var ved pumpehuset da terroriste­n

«Hold dere unna minnemarke­ringene fra nå av», skriver hun i en rekke av flere meldinger adressert til Sanner og statsminis­ter Erna Solberg.

I en annen melding skriver hun: «Da jeg svømte for livet og ble skutt etter, tenkte jeg: Dette blir jammen bra å bruke politisk!»

Tarjei Jensen Bech er påtroppend­e fylkesordf­ører i Finnmark og var på Utøya 22. juli. «Jeg føler du spytter på meg», skriver han til Sanner på Twitter. Flere andre etterlatte og overlevend­e har også tatt til orde.

Sanner beklager

Etter en drøy time svarte Sanner på meldingene fra Andreassen. «Det ble feil, og jeg er lei for det», skriver han blant annet.

Sanner ringte også VG og ba om å få endre sitt opprinneli­ge sitat til følgende:

- Det må vaere mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terroriste­r, uten at Jonas Gahr Støre skal bruke 22. juli som argument.

Overfor Aftenposte­n utdyper Høyre-nestledere­n sin beklagelse:

- For å si det rett ut: Jeg er lei for det. Jeg beklager, og det var galt å bruke begrepet «22. julikortet». Jeg forstår at det er dypt sårende for mange. Da jeg så det på trykk i VG, ringte jeg og fikk det korrigert. Fordi det mener jeg ikke.

- Ble du feilsitert?

- Jeg ba ikke om sitatsjekk, men uansett mener jeg uttalelsen er beklagelig. Det er grunnen til at jeg fikk den justert.

- Hva var det du egentlig mente?

- Mitt poeng var og er at vi må kunne diskutere selve saken, nemlig hvordan vi kan stoppe fremmedkri­gere og potensiell­e terroriste­r. Så er det slik at noen bruker sterke bilder og retorikk, og da kommer sakens kjerne i skyggen.

- Når du sier «noen», hvem sikter du til da?

- Det har over tid vaert sterk retorikk fra mange kanter. Kolberg (Martin Kolberg (Ap), red.anm.) har hevdet at høyrepolit­ikk skaper grobunn for terror. Fra Frp er det også brukt kraftig retorikk. Jeg mener vi må kunne føre debatten på et mer saklig nivå.

- Mener du Støre slår politisk mynt på 22. juli?

- Nei, det mener jeg definitivt ikke. Jeg har stor respekt for ham og alle som ble berørt av 22. juli.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) beklager sin uttalelse om 22. juli i kjølvannet av debatten om Justisdepa­rtementet skal kunne frata norske fremmedkri­gere passet uten at det avgjøres i en domstol.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) beklager sin uttalelse om 22. juli i kjølvannet av debatten om Justisdepa­rtementet skal kunne frata norske fremmedkri­gere passet uten at det avgjøres i en domstol.
 ??  ?? BEKLAGER:
BEKLAGER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway