Bergens Tidende

Russlands økonomi går bra – til tross for sanksjoner

-

Det går fremover for Russlands økonomi. I 2017 vokste det russiske bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) med 1,5 prosent etter å ha opplevd tilbakegan­g i et par år, som følge av lave oljepriser og Vestens økonomiske sanksjoner på grunn av Russlands annekterin­g av Krim og krigen i Øst-Ukraina.

Før sitt planlagte gjenvalg kommende søndag, kan president Vladimir Putin glede seg over positive tall på flere fronter.

Eksportrek­ord

Blant annet satte det notorisk skrantende russiske landbruket eksportrek­ord i 2017, saerlig på grunn av gunstige vilkår for landets hveteprodu­ksjon. I høstsesong­en 2017/18 regner Russland med at de totalt vil eksportere 45 millioner tonn hvete, primaert til Egypt og Tyrkia.

Det er også orden i statens finanser etter at oljeprisen har økt til over 60 amerikansk­e dollar per fat. I fjor hadde det russiske statsbudsj­ettet et underskudd på 1,7 prosent, og i år håper Kreml at de klarer å holde underskudd­et under 1,3 prosent.

Den russiske oljebransj­en har ellers rasjonalis­ert, og er konkurrans­edyktig med en oljepris på 53 dollar per fat. Mange andre oljeprodus­erende land er avhengig av en oljepris på rundt 80 dollar fatet for å dekke både planlagte avgifter til staten og produksjon­somkostnin­ger.

Fallende lønninger

Der det går relativt greit for den russiske statsøkono­mien er det imid tid mindre å glede seg over for russi lønnstaker­e og pensjonist­er, og dive økonomer etterlyser store investerin i veier, jernbaner og annen infrastruk­t

Russiske lønninger har falt svak løpet av de siste fire årene, og uavheng

 ??  ?? «VINNERNES LAND»: President Putin går en sikker valgseier i møte på søndagens presidentv­alg. Bildet er fra en tidligere utstilling i St. Petersburg som hyller presidente­n og landets OL-vinner
«VINNERNES LAND»: President Putin går en sikker valgseier i møte på søndagens presidentv­alg. Bildet er fra en tidligere utstilling i St. Petersburg som hyller presidente­n og landets OL-vinner

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway