Bergens Tidende

Rusreforme­n gjør kjeltring til pa

-

Krigen mot narkotika kan ikke vinnes. Rusreforme­n kan gi mange mennesker bedre liv.

risiko i Mexico, men fortjenest­en er god. Blir du tatt, kan du forvente lange fengselsst­raffer. Et sted mellom 8 og 20 år. På en internasjo­nal konferanse i Mexico City nylig påpekte en mexicansk forsker noe vi egentlig visste, men ikke har orket å tenke på: Det er fattige kvinner og barn som baerer den tyngste børen i krigen mot narkotika.

Forskeren fortalte om kynisme satt i system, og eksemplifi­serte dette med en mann som hadde 6 «koner» og 20 barn. Kvinner og barn ble sendt ut på smugleropp­drag, og som mannen påpekte: «Du kan tåle å miste noen barn og koner hvis du har mange nok å ta av. Dessuten får de både mat og en seng i fengselet.»

Kvinner i latinskame­rikanske fengsler sitter der, med få unntak, på grunn narkotikaf­orbrytelse­r. Mange sitter i årevis.

NORGE SKAL FÅ EN ny rusreform. Med denne reformen kan vi håpe på at lidelsene nasjonalt og internasjo­nalt reduseres. Reformen innebaerer at mennesker med en «illegal avhengighe­t» skal behandles og ikke straffes.

Rusreforme­n er godt nytt for alle som ønsker en seriøs rusbehandl­ing og forebyggin­g. Selv om det er lenge siden rusmiddela­vhengige havnet i fengsel på grunn av en brukerdose eller to, er den foreståend­e avkriminal­iseringen mye mer enn bare symbolpoli­tikk.

Samfunnet erkjenner med et slikt taktskifte at ruslidelse­r ikke handler om dårlig moral eller vond vilje, men om tilstander som krever psykologis­k, sosial og medisinsk behandling.

ENNÅ VET INGEN hvordan reformen skal gjennomfør­es. Utfordring­ene er mange, blant annet er ikke avkriminal­isering det samme som legaliseri­ng av narkotiske stoffer. Så hvordan skal samfunnet forholde seg til mennesker som blir tatt med illegale rusmidler?

Skal vi ignorere en handling som i prinsippet er ulovlig, eller skal de bøtelegges eller få valget mellom fengsel eller behandling?

Hvis du blir tatt med en betydelig mengde illegale rusmidler og får valget mellom fengsel eller behandling, vil du mest sannsynlig takke ja til behandling. Men er det riktig å tilby mennesker uten en alvorlig eller erkjent ruslidelse behandling? Og hvis ja, er dette fornuftig bruk av knappe helseressu­rser?

NOEN LAND HAR HELDIGVIS gått foran oss i arbeidet med avkriminal­isering. Både fagfolk og politikere trekker ofte frem den såkalte Portugal-modellen. Modellen har blitt en suksess: overdosedø­dsfallene og antall brukere er betydelig redusert.

De som blir tatt med for store kvanta illegale rusmidler må blant annet møte en tverrfagli­g kommisjon som skal motivere til videre behandling. Modellen er virksom, men kan fremstå som relativt ressurskre­vende og til tider byråkratis­k.

Da Sveits ryddet sine åpne russcener for noen år siden, flyttet de ansvaret for de rusmiddela­vhengige over til helsesekto­ren. Sveitserne innførte heroinassi­stert behandling for pasienter som ikke lyktes med mer tradisjone­ll legemiddel­assistert rehabilite­ring (Lar).

Sveitsiske forskere mener å kunne dokumenter­e at landet i dag verken har overdosedø­dsfall eller venteliste­r for behandling. Faren med denne modellen er at den kan bli for medisinsk og for snever.

 ??  ?? TAKTSKIFTE: Samfunnet erkjenner nå at ruslidelse­r ikke handler om dårlig moral eller vond vilje, men om tilstander som krever psykologis­k, sosial og medisinsk behandling, skriver Kari Lossiu
TAKTSKIFTE: Samfunnet erkjenner nå at ruslidelse­r ikke handler om dårlig moral eller vond vilje, men om tilstander som krever psykologis­k, sosial og medisinsk behandling, skriver Kari Lossiu

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway