Bergens Tidende

Politikere har godt av å tenke litt

- SONDRE BÅTSTRAND

Gruppelede­r, Miljøparti­et De Grønne i Bergen bystyre ordene når noe skjer. Jakten på overskrift­er og delinger gir ikke rom for ettertanke. Svarene skal komme raskt. Å tenke seg om kan naermest bli sett på som uttrykk for svakhet, saerlig om tenkningen fører til et endret syn på saken.

Politikken ofte er på sitt verste på digitale plattforme­r. Tempoet er skrudd opp på maks, og beskyldnin­gene sitter løst. Ønsket om å forstå andres synspunkte­r er lite fremtreden­de. Bruken av hersketekn­ikker er stor.

Det sporer lett av til å handle om person og motiv, fremfor saklig diskusjon. Sarkasme og ironi bidrar til å trekke ned nivået. Når politikere oppfører seg slik, er det demokratie­t som lider.

I BYSTYRET I BERGEN gjøres det et hederlig arbeid med å sikre gjensidig respekt blant politikern­e. Tonen er stort sett god i bystyresal­en, men ofte noe mer aggressiv i sosiale medier. Det har mye å gjøre med ritualene og høytidelig­heten i aerverdige Gamle Rådhus, men det handler også om tempo.

Forslagene som blir diskutert i bystyret er med noen unntak godt kjent for alle medlemmene en stund før møtene. Vi har som regel rukket å tenke oss om når vi sitter i salen, og det tar også tid fra hånden er oppe til vi selv står på talerstole­n.

Bare den lille tenkepause­n fra setet til talerstole­n har nok forbedret mange innlegg. Avstanden fra tanke til tastatur er kortere.

POLITIKERE BLIR STADIG konfronter­t med nye forslag. Det er ikke alltid slik at den første tanken man får er den viktigste å dele med resten av verden.

Om vi ikke tenker i 48 timer før vi snakker, kan vi i hvert fall la pulsen roe seg ned. Jeg tror neppe René Gades forslag blir realisert, og jeg vil nok ikke følge noen 48-timersrege­l selv, men budskapet hans er verdt å ta med seg. Tenk først, og bruk gjerne en stund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway