Bergens Tidende

Forgjeves kamp mot bråkete vindmøller

- HILDE ØVREBEKK LEWIS hilde.ovrebekk.lewis@schibsted.com ATLE ANDERSSON GRETE HOLSTAD foto JON INGEMUNDSE­N

– Vi føler oss lurt, sier Lisa Svalestad. Småbarnsfa­miliens hus har havnet inne i Egersund vindpark. Rundt svinger seks vindmøller, den naermeste under 500 meter fra huset.

Frem til nå har det ikke vaert noen helhetlig plan for vindkraftu­tbyggingen i Norge.

– Det finnes ikke en samordnet plan for vindkraftu­tbyggingen. Den har skjedd stykkevis og delt, sier professor i samfunns- økonomi ved NTNU, Anders Skonhoft.

– Ødeleggels­er

Utenfor Egersund er en familie på seks blitt ofre for mangelfull planleggin­g.

Vi er på vei nedover Rogalandsk­ysten, og naermer oss Egersund. Her ligger vindkraftp­arkene tett i tett og er godt synlige i horisonten.

Fra toppen av Egersund vindpark kan vi se den såkalte Google-parken, Tellenes Vindpark. Til sammen ligger det nesten 100 vindmøller her, og vindturbin­ene dominerer landskapet.

Med oss har vi Sveinulf Vågene fra La Naturen Leve. Fra toppen av Egersund vindpark ser han utover landskapet.

– Se der, der var det et fint turområde. Og her er inngrepene i naturen store. Som geofysiker vet jeg at det ikke går an å føre tilbake de ødeleggels­ene disse utbygginge­ne fører med seg, sier han.

Midt i vindparken

Midt i Egersund vindmøllep­ark ligger et gult hus. Rett ved huset ligger seks vindmøller. Det er støy fra vindmøllen­e dag og natt, inne og ute, forteller Lisa Svalestad.

Huset er bygget i 1995, og her hadde familien på seks bosatt seg fordi det var fredelig og rolig, i naturskjøn­ne omgivelser.

Det Svalestad kaller marerittet begynte da yngstegutt­en Ludvig var én måned gammel.

– Den viktige tiden jeg skulle ha for å kose meg sammen med vår lille Ludvig, og Sara Elise, som da var 2,5 år, forsvant i telefoner, brevskrivi­ng, frustrasjo­n, leting etter fakta og informasjo­n, sier Lisa.

Føler seg lurt

Aldri har så store vindturbin­er blitt satt opp i Norge, og aldri har de vaert så naer bebyggelse.

Ved slike utbygginge­r skal naboene ha rett til å klage. Og ifølge et brev fra NVE til styreleder Rune Hersvik i Norsk Vind Energi, som Aftenblade­t har fått tilgang til, ble utbyggeren bedt om å opplyse om klagerette­n. Det ble ikke gjort.

Lisa sier hun føler seg lurt.

– I september 2015, da alle klagefrist­er var gått ut, kom daglig leder i Norsk Vind Energi, Lars Helge Helvig på besøk for å informere om vindkraftv­erket.

– Helvig kom for å be oss inngå en avtale om å godta at vår bolig blir liggende på grensen til myndighete­nes støysone, som er 45 desibel. Han sa at vi verken kom til å se eller høre vindturbi-

 ??  ?? ET MARERITT: Lisa Svalestad og Lars Henning Nodland har fått mye å stri med etter at seks vindmøller ble plassert svaert naer hjemmet deres. Her med b
ET MARERITT: Lisa Svalestad og Lars Henning Nodland har fått mye å stri med etter at seks vindmøller ble plassert svaert naer hjemmet deres. Her med b

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway