Bergens Tidende

Flere gutter velger helsefag

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Torsdag var søkertalle­ne til videregåen­de utdanning klare: Nesten like mange elever velger yrkesfag som studieforb­eredende.

For Hordaland er trenden den samme.

1. mars gikk fristen ut for å søke seg inn på videregåen­de utdanning. Sammenlign­et med tidligere år, velger flere ungdom nå en yrkesfagli­g retning.

Fremdeles er søkertalle­ne preget av tradisjone­lle kjønnsmøns­ter, men forskjelle­ne minker – spesielt innenfor de kvinnedomi­nerte utdannings­programmen­e.

Sammenlign­et med søkertalle­ne fra 2016, har antall gutter som søker helsefag økt med over

30 prosent.

I 2016 søkte Martin Skotnes Eliassen (18) seg inn på Helseog oppvekstfa­g på Olsvikåsen videregåen­de skole i Bergen.

– Jeg var hjelpeinst­ruktør i taekwondo for barn, og visste jeg likte å jobbe med mennesker. Da jeg skulle velge videregåen­de utdanning, ønsket jeg å gjøre noe praktisk, og fikk tips om helse- og oppvekstli­njen.

Etter to år, med andreåret på Barne- og ungdomsarb­eiderfag og all praksis på Alvøen Skolen, tar Eliassen i dag studieforb­eredende påbygg.

– Jeg stortrivde­s på helsefag! Jeg laere mye nyttig, fikk jobbe med barn og hadde aldri valgt noe annerledes, sier 18-åringen.

I to år var han eneste gutt i klasseromm­et.

– I starten tenkte jeg at det kom til å bli spesielt. Men det ble det ikke. Litt mindre bråk, men det var helt topp, sier Eliassen.

Flest gutter på yrkesfag

Fylkesordf­ører i Hordaland, Anne Gine Hestetun (Ap), sier søkerprogn­osene er en gledelig nyhet.

– En kjekk utvikling. Det er også fint å se at søkertalle­t til den offentlige skolen øker. Det tyder på at arbeidet vi har lagt ned på kvalitet, har nådd ut til elevene.

Fremdeles er det flest gutter som trekkes mot yrkesfag. I Hordaland er nesten to tredjedele­r av søkerne gutter.

Mest populaert blant guttene er «Teknikk og industriel­l produksjon», med «Bygg- og anleggstek­nikk» hakk i hjel.

Trygge arbeidspla­sser

– Samtidig ser vi at noen av de tradisjone­lle yrkesretni­ngene – som elektrofag – har en nedgang. Da er det ekstra kjekt å se at guttene har fått øynene opp for helsefag, sier fylkesordf­øreren.

I 2016 hadde 319 gutter helsefag på førsteplas­s. I år er tallet 481.

Hestetun tror at guttene innser hvor viktige, og trygge, disse arbeidspla­ssene er i fremtiden.

– Det er et ønske at flere elever – og gutter – velger yrkesretni­nger innen helse og omsorg. Det skal vi legge til

rette for, sier fylkesordf­øreren.

Tredobling de siste

Tall fra Statistisk sentralbyr­å anslår at Norge vil trenge 100.000 flere fagarbeide­re i 2030, enn vi gjør i dag.

– Det er derfor svaert positivt at antall gutter som søker seg til helsefag har tredoblet seg de siste ti årene, sier Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner i en pressemeld­ing.

Helse- og oppvekstfa­g er for første gang det utdannings­programmet som har flest søkere til laere med 4300. Samtidig er det en nedgang på søkere til laereplass i teknikk og industriel­l produksjon.

– Mye går i riktig retning. Flere søker seg til yrkesfag, men det er også satt ny rekord i antall laereplass­er, og flere fullfører laeretiden og tar fagbrev. Det tyder på at regjeringe­ns satsing på yrkesfag og flere laereplass­er virker, sier Sanner.

Martin Skotnes Eliassen

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? FLERE GUTTER TIL HELSEFAG: – Jeg tror guttene har begynt å se hvor trygge disse arbeidspla­ssene er i fremtiden, sier fylkesordf­ører i Hordaland, Anne Gine Hestetun.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ FLERE GUTTER TIL HELSEFAG: – Jeg tror guttene har begynt å se hvor trygge disse arbeidspla­ssene er i fremtiden, sier fylkesordf­ører i Hordaland, Anne Gine Hestetun.
 ??  ?? GIKK HELSEFAG: – Jeg er strålende fornøyd med det valget, og hadde aldri valgt noe annet, sier Martin Skotnes Eliassen (18), som i fjor var ferdig på Helse- og oppvekstfa­g på Olsvik videregåen­de skole i Bergen.
GIKK HELSEFAG: – Jeg er strålende fornøyd med det valget, og hadde aldri valgt noe annet, sier Martin Skotnes Eliassen (18), som i fjor var ferdig på Helse- og oppvekstfa­g på Olsvik videregåen­de skole i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway