Bergens Tidende

– Det tar seg ikke bra ut når justismini­steren stjeler åndsverk

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EYSTEIN RØSSUM RUNE CHRISTOPHE­RSEN

Sylvi Listhaugs rådgiver sier justismini­steren kjøpte det omstridte terrorbild­et. Men rettighets­haverne til bildet sier de ikke har solgt det.

Justismini­sterens politiske rådgiver, Espen Teigen, sier Listhaug og han selv kjøpte bildet fra en «internasjo­nal side». Men han vil ikke svare på hvilken.

– Det fremstår som at de har funnet bildet på nettet og stjålet det. Det tar seg ikke bra ut når justismini­steren og hennes stab stjeler åndsverk, sier lederen for Pressefoto­grafenes klubb, Jarle Aasland.

I løpet av helgen har BT spurt Justisdepa­rtementet om hvor bildet i Sylvi Listhaugs omstridte Facebookin­nlegg stammer fra. Tirsdag kom svaret fra Espen Teigen. Hans kommentar på e-post var da:

«Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjo­nal side og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettighete­r når vi bruker bilder. Jeg tok derfor på eget initiativ kontakt med NTB/Associated Press tidligere i dag for å få en avklaring om det er egne rettighete­r i Norge for dette bildet. Det har jeg nå fått vite, og det skal jeg selvsagt betale med en eneste gang til NTB».

Svarer ikke

BT har stilt Teigen flere oppfølging­sspørsmål:

Hva heter denne internasjo­nale siden?

Når ble kjøpet gjort? Hvor mye kostet bildet? Teigen ønsker ikke å svare på noen av disse spørsmålen­e. Han fastslår imidlertid at det var justismini­steren og han selv som sto for kjøpet.

«Det er statsråden og meg. Altså politisk ledelse», skriver han.

«Vi har hatt dialog med NTB, fått faktura og den er betalt nå. Vi anser oss for å vaere ferdig med saken», skriver han videre.

Etter flere purringer, svarer fremdeles ikke Teigen på spørsmålen­e idet han nok en gang skriver:

«Fakturaen betalt».

til NTB er

Pris: 2880 kroner

Redaktør og leder for visuell kommunikas­jon i NTB, Christina Dorthellin­ger Nygaard, kjenner ikke til at det finnes noen «internasjo­nal side» som har kunnet selge det aktuelle bildet. Bildet er tatt av en frilansfot­ograf for nyhetsbyrå­et Associated Press (AP). Det er NTB Scanpix som forvalter byråets rettighete­r i Norge.

– Så lenge AP har opphavsret­ten til bildet, så måtte vedkommend­e ha kjøpt det fra AP internasjo­nalt eller direkte fra fotografen. Vi har sjekket om bildet var kjøpt fra AP internasjo­nalt, og det var det ikke. AP har heller ikke opplyst hvem fotografen er, sier Nygaard.

NTB Scanpix har nå sendt en regning på 2880 kroner til Teigen. Beløpet dekker ordinaer pris og manglende krediterin­g. I tillegg har byrået bedt om at bildet slettes, siden AP ikke tillater at deres redaksjone­lle bilder brukes av interesseo­rganisasjo­ner eller i politiske kampanjer.

– NTB Scanpix vurderer fra gang til gang om vi skal gi anledning til å bruke våre bilder i politiske kampanjer. I dette tilfellet kom det ingen forespørse­l. Hadde det kommet, hadde vi sagt at de ikke kunne bruke det siden AP ikke gir den adgangen.

– Tolke det som de vil

Jarle Aasland i Pressefoto­grafenes klubb reagerer på at Teigen ikke vil svare på hvor bildet kommer fra.

– Når han velger ikke å svare, så får folk tolke det som de vil.

– Hvordan tolker du det? – Det virker som de har funnet det på nettet, rappet det, og så hevder at de har kjøpt det. Det kan enten skyldes manglende kunnskap eller manglende respekt for opphavsret­t og åndsverklo­ven. Noen tror at bilder som ligger på nettet kan brukes fritt, men slik er det ikke, sier Aasland, og legger til:

– Det er justismini­steren vi snakker om. Hun kan ikke påberope seg at hun ikke vet dette.

Onsdag slettet Listhaug Facebook-innlegget, og begrunnet det med at rettighets­haverne ikke tillater at bildet brukes til politiske ytringer.

Torsdag gikk hun på talerstole­n i Stortinget og beklaget innlegget.

– Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa hun.

 ?? SKJERMDUMP ?? SLETTET: Sylvi Listhaug har nå slettet det omdiskuter­te innlegget fra sin offentlige Facebook-profil.
SKJERMDUMP SLETTET: Sylvi Listhaug har nå slettet det omdiskuter­te innlegget fra sin offentlige Facebook-profil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway