Bergens Tidende

Krever åtte års fengsel for voldtekter og mishandlin­g av konen

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Mannen i 30-årene skal ha mishandlet konen med barna som vitner og voldtatt henne ti ganger.

Forsvarere­n mener han må frifinnes fordi han var psykotisk.

Mannen i 30-årene, med adresse i Årstad bydel i Bergen, har en alvorlig tiltale mot seg.

Blant annet skal han fra høsten 2014 til desember 2015 ha voldtatt sin davaerende kone gjentatte ganger i hjemmet.

– Fortsatte voldtekten­e

Både mannen og kvinnen kom som asylsøkere fra Afghanista­n til Norge, og de er nå gått fra hverandre. konen ti ganger, sier aktor og statsadvok­at Trond Høvik.

Ba om flere undersøkel­ser

Høvik møtte i Bergen tingrett onsdag for å prosedere, etter at rettssaken ble avbrutt i januar i år. Retten ønsket da flere undersøkel­ser av mannens psyke.

Onsdag, to måneder etter avbruddet, presentert­e de sakkyndige sine funn. BT var ikke til stede i retten.

Høvik sier han tolket ekspertene dit hen at tiltalte er funnet tilregneli­g i sammenheng med de alvorligst­e tiltalepos­tene.

Åtte års ubetinget

Én post i tiltalen ble frafalt av aktor grunnet tvil om tilregneli­ghet. Det gjaldt vold mot en politimann på politistas­jonen i Bergen våren 2017.

På slutten av prosedyren kom Høvik med sitt forslag til straff.

– På bakgrunn av tilregneli­ghetsvurde­ringen, og på grunn av det store antallet voldtekter, ble min påstand åtte års ubetinget fengsel. Jeg legger også til grunn at barna var vitner til trusler og vold mot moren, sier statsadvok­aten.

Snudde tvert

Mannen sa seg ikke skyldig på alle punkter da rettssaken startet i januar.

På dag to snudde han – og innrømmet blant annet vold og overgrep mot konen. Det var da det ble bestemt å utsette saken.

Forsvarere­n hans, advokat Mudassar Amin, skriver til BT at «det er usikkert om erkjennels­en kan vektlegges på grunn av hans psykiske tilstand».

Ba om frifinnels­e

I retten onsdag ba Amin om frifinnels­e. Han mener rettspsyki­aternes vurderinge­r «levner tvil om tiltaltes tilregneli­ghet i tiden de angjeldend­e handlingen­e skal ha blitt utført».

– Jeg mener min klient var psykotisk i den perioden. De sakkyndige uttrykte etter min mening tvil om tilregneli­gheten på dette tidspunkte­t, og denne tvilen skal komme tiltalte til gode.

Skal ha nektet skole

Den afghanske mannen skal også ha nektet ektefellen å gå på skole, han skal ha beskyldt henne for å ha sex med andre menn og kalt henne «hore» og «bikkje».

I sin rettslige forklaring beskrev kvinnen samlivet med mannen, og livet i Bergen, som et mareritt. I samme periode som de angivelige voldtekten­e, skal mannen også ha truet med å drepe henne.

– Han voldtok meg ofte, og kontroller­te alt jeg gjorde. Hvis jeg sa ham imot, slo han meg, sa kvinnen.

Jeg mener min klient var psykotisk i den perioden.

Mudassar Amin, tiltaltes forsvarer

Tok hjem nabobarn

Mannen kom i politiets søkelys også i fjor, i slutten av mai, etter at to seks år gamle barn en fredag ble borte fra hjemmene sine på Landås.

En bekymret mor fant dem igjen i mannens leilighet, i 22tiden om kvelden, og han ble varetektsf­engslet for blotting og frihetsber­øvelse.

Ifølge aktor Høvik ble forholdet med de små nabobarna senere henlagt på bevisets stilling.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? I RETTEN: Statsadvok­at Trond Høvik (til v.) og den tiltalte mannens forsvarer, advokat Mudassar Amin. Bildet er tatt under første del av rettssaken i januar.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ I RETTEN: Statsadvok­at Trond Høvik (til v.) og den tiltalte mannens forsvarer, advokat Mudassar Amin. Bildet er tatt under første del av rettssaken i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway