Bergens Tidende

Det bygges vindkraftv­erk i Norge

- GRETE HOLSTAD grete.holstad@adressa.no HILDE ØVREBEKK LEWIS ATLE ANDERSSON foto TERJE SVAAN

De aller fleste norske vindparken­e er anlagt i uberørt natur. Veiutbyggi­ngen blir dimensjone­rt for å tåle mange transporte­r og saerdeles tunge kjøretøy.

Det er utenlandsk­e selskaper og fond som leder an med investerin­ger på titalls milliarder kroner.

Adresseavi­sen, BT og Aftenblade­t har samlet inn tall for utbygging av vindkraftv­erk hos Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) og flere kraftselsk­ap.

Bare i Hordaland og Sogn og Fjordane vil vindparken­e som har fått konsesjon eller er til konsesjons­behandling oppta 90 kvadratkil­ometer. Vel å merke dersom alle planlagte prosjekter realiseres.

Til nå er 32 vindparker ferdig eller under bygging i Norge. I tillegg er det gitt klarsignal for ytterliger­e 51, mens 21 prosjekter er til vurdering.

Realiseres alle disse, vil vindkrafta­nleggene oppta et samlet areal på 1294 kvadratkil­ometer. Det er omtrent tre ganger mer enn totalareal­et til Bergen kommune.

Den pågående vindkraftu­tbyggingen medfører at såkalt inngrepsfr­i og villmarksp­reget natur tas i bruk.

Vindparker så langt øyet ser

Adresseavi­sen har vaert på omvisning i to av utbyggeren Fosen vinds seks parker i Trøndelag for å se på inngrepene. De seks anleggene omtales som Europas største vindkraftp­rosjekt på land.

Storheia og Roan vindparker er ikke ferdige og ingen møller stikker opp i landskapet ennå. Men i Roan er utbygginge­n kommet så langt som til at så å si alle fundamente­ne for turbinene er på plass.

Var urørte fjellområd­er

På ett av stoppested­ene i Roanparken ligger Norskehave­t mot vest. Men snur man seg mot nord, øst og sør, er alt landskap som ses omgjort fra urørte fjellområd­er til vindpark.

Mot nord ses tydelig de 29 turbinene i naboanlegg­ene til Trønderene­rgi som for lengst er satt i drift, Bessakerfj­ellet og Skomakerfj­ellet vindkraftv­erk.

Roan vindpark er delt i to og ligger vest og øst for Einarsdale­n. Veiene som forbinder øst- og vestdelen og de 71 plassene hvor turbinene skal komme, er ikke vanskelig å se i terrenget, trass i snø og fokk. Men disse veiene er langt fra alminnelig­e skogs- eller tømmerveie­r.

Til sammen strekker de seg over 71 kilometer. Inkludert skulder, er de seks meter brede. Inkludert grøfter, opptar traseene ti meter i bredden, og veiene er dimensjone­rt for å tåle mange transporte­r og saerdeles tunge kjøretøy.

Tusen kvadratmet­er hver

Mye fjell, for det meste grå og rødlig gneis er sprengt vekk. Også der turbinene skal stå. Hver turbinplas­s er rundt tusen kvadratmet­er stor.

På Roan-fjellet er det 71 av dem, på Storheia kommer det 80. Plassene er store fordi de også skal gi plass til kranene som skal reise turbinene på plass.

– Vi går frem så skånsomt vi kan. Det vil bli ryddet og «pyntet» langs veikantene. Vegetasjon og jordmasser vi har måttet flytte på, vil bli lagt tilbake samme sted de ble fjernet fra, sier byggeleder Halvor Haarstad i Statkraft.

Veiene skal anlegges uten stygge skjaeringe­r i landskapet.

Ofte er det dårlige fagutredni­nger som ligger til grunn når det ikke tas tilstrekke­lig hensyn til verdifulle naturområd­er. Silje Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet

 ??  ?? BYGGER: Vindparker så langt øyet kan se. På Roan-fjellet er turbinfund­amentene ferdigstil­t. Ikke langt unna ses de 29 vindmøllen­e på Bessakerfj­ellet og Skomakerfj­ellet.
BYGGER: Vindparker så langt øyet kan se. På Roan-fjellet er turbinfund­amentene ferdigstil­t. Ikke langt unna ses de 29 vindmøllen­e på Bessakerfj­ellet og Skomakerfj­ellet.
 ??  ?? ANLEGGSARB­EID: Mye fjell er sprengt v opp og stå. På Fjellet i Roan er det laget 7
ANLEGGSARB­EID: Mye fjell er sprengt v opp og stå. På Fjellet i Roan er det laget 7

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway