Bergens Tidende

Som aldri før

-

Arbeidet på Storheia har foregått i flere måneder og er ennå ikke ferdig. Til sammen bygges det 62 kilometer vei på platået. Veien dit krysser drivingsle­ier for rein.

Storheia ligger i ett av vinterbeit­ene til Fosen reinbeited­istrikt og er et område hvor reinsdyren­e trekker inn på egen hånd. Derfor er Storheia det mest kontrovers­ielle vindkrafta­nlegget på Fosen.

Reindrifts­utøverne har forsøkt å få stoppet utbygginge­n, men ikke fått medhold.

Verneverdi­g

Storheia beskrives i konsesjons­grunnlaget i hovedsak som «et stort trebart hei- og fjellplatå med nakne fjellrabbe­r og rabber med sparsom vegetasjon.»

Her er verneverdi­g boreal regnskog og flere hekkelokal­iteter av truede og sjeldne arter som smålom, havørn, fjellvåk og hubro.

Villmarken forsvinner

Den siste oversikten Miljødirek­toratet laget over urørt natur i Norge, var for perioden 2008 til 2012.

Den inngrepsfr­ie naturen, som det heter når et område ligger mer enn én kilometer fra et større teknisk inngrep som en vindpark eller vei, ble i disse årene redusert med 888 kvadratkil­ometer.

Av det som kalles villmarksp­reget natur, forsvant forholdsme­ssig mye mer. Dette er naturområd­er som har en avstand på fem kilometer eller mer fra inngrep.

– Dersom villmarksp­reget blir borte, er det dessverre som regel for godt, ifølge direktør Ellen

Hambro

i

Miljødirek­toratet.

Med på klimadugna­d

NHO-direktør i Trøndelag, Tord Lien, er den som sist åpnet et vindkrafta­nlegg i Trøndelag – Skomakerfj­ellet vindkraftv­erk da han var olje- og energimini­ster.

Lien viser til EUs fornybardi­rektiv hvor Norge, gjennom EØS-avtalen, har forpliktet seg til å delta i den såkalte klimadugna­den gjennom ytterliger­e produksjon av fornybar energi. Det er denne dugnaden som er bakgrunnen for den storstilte vindkraftu­tbyggingen i Norge.

– Det er ikke mulig å fase ut fossil energi uten at det vil vises.

– Helt useriøst

– Men i den store sammenheng­en har norsk vindkraft liten effekt og er sagt å monne minimalt i forhold til klimagassu­tslippene i Europa. Er det likevel verdt å ofre norsk natur?

– Hvis et slikt syn legges til grunn, er man nødt til å mislykkes. Helt useriøst! Utslipp av klimagasse­r er like ille uansett hvor det skjer. Å bidra til utslippsre­duksjon i Europa er like bra som å gjøre det i Norge. Alle monner drar. At norsk vindkraft hjelper på, er åpenbart. Danmark hadde aldri kommet så langt i sin utfasing av kullkraft hvis det ikke hadde vaert knyttet til Norge gjennom det nordiske kraftnette­t.

– For dårlig kunnskap

Leder i Naturvernf­orbundet, Silje Lundberg, etterlyser en nasjonal kartleggin­g av norsk natur.

– Det er for dårlig kunnskap om naturmangf­oldet. Det er først når et område står i fare for å bli bygget ut at kunnskapen kommer, sier hun.

– Ofte er det dårlige fagutredni­nger som ligger til grunn når det ikke tas tilstrekke­lig hensyn til verdifulle naturområd­er. Konsesjons­myndighete­ne og politikern­e har ofte liten forståelse for at naturen setter en grense for hva som er greit. Derfor sier de ofte ja, uten å vite hvilke naturressu­rser som er der, sier Lundberg.

 ?? FOTO: JENS PETTER SØRAA, ADRESSEAVI­SEN ?? turbinplas­sene så store fordi de også skal romme kranene som skal få møllene e plasser.
FOTO: JENS PETTER SØRAA, ADRESSEAVI­SEN turbinplas­sene så store fordi de også skal romme kranene som skal få møllene e plasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway