Bergens Tidende

Utvalg vil ha nasjonalt varsleromb­ud

- MARIANNE NILSEN OG NTB marianne.nilsen@bt.no

– Det har vaert en spennende og ekstremt krevende jobb, sier varslingse­kspert Birthe Eriksen.

11. november 2016 satte regjeringe­n ned et varslingsu­tvalg som skulle foreta en helhetlig gjennomgan­g av varslingsr­eglene i arbeidsmil­jøloven, og vurdere om det var behov for å foreslå lovendring­er eller andre tiltak som kan styrke varslerver­net i norsk arbeidsliv.

Torsdag la utvalget frem konklusjon­ene og forslagene for Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie.

Utvalget foreslår en rekke tiltak for å styrke varslerver­net i norsk arbeidsliv, blant annet et nasjonalt varsleromb­ud, en nemnd samt se på muligheten for å øke erstatning­er i varslersak­er.

– De fleste varslersak­ene går bra. Likevel kan det gå riktig ille når det først går galt, med enorme personlige og kanskje livslange kostnader, sier leder av utvalget Anne Cathrine Frøstrup til NTB.

Varslingse­kspert og advokat Birthe Eriksen fra Bergen har sittet i utvalget.

– Det har vaert et spennende og krevende arbeid.

Det viktigste er at forslagene våre er innrettet mot de ulike sidene av varslingsp­roblematik­ken. Varsleromb­udet vil for eksempel ha en mer uavhengig rolle til å gå inn i alvorlige saker, og kompetanse til å granske når alt annet havarerer, sier Eriksen og legger til at det var et enstemmig utvalg som var enige om å foreslå en ombudsordn­ing.

Utvalget mener ombudet skal kunne bistå både varslere og arbeidsgiv­ere og andre som er involvert i prosessen. Ombudet skal også tilby megling, og i spesielt alvorlige saker av stor samfunnsme­ssig betydning, skal det kunne ta initiativ til uavhengige undersøkel­ser.

– Spesielt kan ombudet ha en viktig rolle for å sikre habile prosesser. Det har også en verdi å kunne samle tung kompetanse på varsling ett sted, sier Eriksen.

Varslersak­er skal fortsatt ligge under arbeidsmil­jøloven, men utvalget mener at en egen lov bør vurderes i tillegg. Forholdet til ansattes alminnelig­e ytringsfri­het foreslås klarlagt. Dessuten foreslås en rekke endringer, samt en tydeliggjø­ring av reglene om varslerver­n slik at de blir klarer og tydeligere å forstå.

 ??  ?? Birthe Eriksen
Birthe Eriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway