Bergens Tidende

De fleste nye nordmenn får også beholde sitt gamle pass

- EYSTEIN RØSSUM eystein.rossum@bt.no RUNE CHRISTOPHE­RSEN

Norge tillater som hovedregel ikke doble statsborge­rskap. Likevel får seks av ti nye statsborge­re beholde sitt gamle pass.

Øverst på listen over innvandrer­e som ikke måtte kvitte seg med sitt gamle statsborge­rskap for å bli borgere av Norge i fjor, finner vi eritreere.

2986 personer fra Eritrea ble fullverdig­e norske borgere i 2017, uten at de dermed ble pålagt å gi avkall på sitt eritreiske statsborge­rskap. Det samme gjaldt 1753 somaliere, 1649 thailender­e og

1268 afghanere. De neste på listen er irakere og iranere.

Dette fremgår av statistikk som Utlendings­direktorat­et har hentet ut på forespørse­l frå Bergens Tidende.

Også i 2016 toppet eritreerne listen, fulgt av somaliere og afghanere.

Mange unntak

Så mange som 59 prosent av alle som fikk innvilget norsk statsborge­rskap i fjor fikk beholde sitt opprinneli­ge statsborge­rskap. Andelen var like høy i 2016 – til tross for at hovedregel­en sier at dobbelt statsborge­rskap ikke er tillatt.

Årsaken er at regelverke­t inneholder en rekke unntaksbes­temmelser. De viktigste grunnene som fortsatt gir deg mulighet for å ha to ulike pass er:

Dersom staten du kommer fra ikke åpner for å si fra seg statsborge­rskapet.

Dersom du må reise til hjemlandet for å si fra deg ditt gamle – og dette er en krigssone, eller det er praktisk umulig å gjennomfør­e reisen.

Dersom statsforva­ltningen har brutt sammen i landet du kommer fra, slik at det ikke er mulig å få en attest på at du har sagt fra deg statsborge­rskapet.

Dersom det er farlig for deg å ta kontakt med myndighete­ne i ditt gamle hjemland, f.eks. fordi du er forfulgt.

Dersom det er urimelig kostbart å få løst deg fra ditt gamle statsborge­rskap.

Dersom du automatisk blir statsborge­r i et annet land fordi du har giftet deg med en utlending, eller dersom du fikk to statsborge­rskap ved fødselen.

– Veldig høye tall

– Dette var veldig høye tall. Jeg er overrasket over at så mange får beholde sitt gamle statsborge­rskap, sier Frps innvandrin­gspolitisk­e talsmann, Jon Helgheim.

Han mener statistikk­en viser at regjeringe­ns ønske om å kunne strippe personer for deres norske statsborge­rskap uten å gå om domstolene, er fornuftig.

Temperatur­en har vaert høy etter justismini­ster Sylvi Listhaugs påstand om at Ap setter terroriste­rs rettighete­r foran nasjonens sikkerhet når de stemmer imot regjeringe­ns forslag.

Regjeringe­n vil åpne opp

– Det er jo blitt sagt i debatten at ordningen vi har foreslått uansett vil gjelde så veldig få, fordi Norge ikke tillater doble statsborge­rskap. Men disse tallene viser at det faktisk finnes veldig mange med to pass, sier Helgheim.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa tidligere denne uken til NRK at regjeringe­ns foreslåtte ordning pr. i dag vil kunne brukes mot 5–10 personer – altså mennesker som PST tror kan true rikets sikkerhet. PST støttet forslaget i høringsrun­den.

Uavhengig av hvordan det går med den saken, har regjeringe­n sendt ut på høring et forslag om å avvikle prinsippet om bare ett statsborge­rskap.

Også her er begrunnels­en terrorrela­tert:

«Dobbelt statsborge­rskap er en forutsetni­ng for å frata personer det norske statsborge­rskapet på grunn av terrorhand­linger eller lignende», skrev statsråd Sylvi Listhaug da forslaget ble lagt frem rett før jul i fjor.

Tidligere var både Høyre og Frp imot å tillate doble statsborge­rskap, men landsmøten­e i begge partier snudde i fjor. Både Venstre og SV har ivret for å tillate doble statsborge­rskap – om enn med en annen begrunnels­e enn regjerings­partienes. Det er derfor ventet at regjeringe­n vil kunne få flertall for forslaget i Stortinget.

Uvisst hvor mange de er

– Vi har hatt en lang diskusjon i Frp om dette. Argumentet imot å tillate doble statsborge­rskap har vaert at det vil kunne hemme integrerin­gen, fordi flere kanskje vil nøle med å slå rot i Norge. Men vi har altså landet på at det er fornuftig å tillate at folk har to ulike pass, sier Helgheim.

Hvor mange som har to statsborge­rskap i dag, er det ingen som vet. Det er heller ikke mulig å forutsi hvor mange de kan bli dersom det blir gitt en generell åpning for to pass.

UDI anslår at så mange som 90.000 personer vil ha muligheten til å søke.

– Det er veldig stor usikkerhet knyttet til disse tallene, skriver presserådg­iver Kjersti VaugeladeB­aust i UDI.

Personer fra tre EU-land topper denne listen over folk som kan få norsk pass om de vil: Polakker, tyskere og briter er de tre største nasjonalis­tene som kan komme i betraktnin­g, fulgt av russere, amerikaner­e, thailender­e og litauere.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? NYE STATSBORGE­RE: Titusener blir nye norske statsborge­re hvert år. Hittil har det ikke vaert tillatt med doble statsborge­rskap i Norge, men tall fra Utlendings­direktorat­et viser at seks av ti nye statsborge­re likevel har fått beholde sitt gamle pass. Bildet er fra en statsborge­rseremoni i Håkonshall­en.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ NYE STATSBORGE­RE: Titusener blir nye norske statsborge­re hvert år. Hittil har det ikke vaert tillatt med doble statsborge­rskap i Norge, men tall fra Utlendings­direktorat­et viser at seks av ti nye statsborge­re likevel har fått beholde sitt gamle pass. Bildet er fra en statsborge­rseremoni i Håkonshall­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway