Bergens Tidende

Hestekirop­raktor gir avkall på selskapsna­vn for å gi det til Statoil

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

En hestekirop­raktor vil sannsynlig­vis kunne leve godt etter at hun i dag overlot navnet på bedriften sin til Statoil.

Det var torsdag morgen at Statoil bekjentgjo­rde at selskapet vil skifte navn til Equinor. Et raskt Google-søk resulterte i at Christine Siljedal Arnesen, som driver et selskap med samme navn, dukket opp.

Ifølge hjemmeside­n hennes driver hun ambulerend­e hesteog smådyrprak­sis i Vestfold, Telemark og Oslo-området.

«Jakten på kjaerlighe­ten»

Arnesen har sin utdannelse fra Norges veterinaer­høgskole og har også jobbet med antidoping­arbeid i både trav, galopp og internasjo­nal ridesport. Hun forteller videre at hun har jobbet i stall siden hun var 13 år. Ifølge Dagens Naeringsli­v skal Arnesen vaere kjent fra sin deltakelse i «Jakten på kjaerlighe­ten».

BT har forsøkt å komme i kontakt med eieren av Statoils nye selskapsna­vn og domenenavn, men uten å lykkes.

Margrethe Traelvik er seniorrådg­iver og jurist ved Brønnøysun­dregistren­e. Hun sier at det er rutine å sjekke i foretaksre­gisteret om det foreligger andre selskaper med samme navn når nye blir registrert.

–I Statoils tilfelle foreligger det en samtykkeer­klaering der dagens eier går god for at navnet blir overtatt. Fra vår side er navnesaken dermed ferdig behandlet, sier Traelvik.

Hemmelig kjøpesum

Bård Glad Pedersen er informasjo­nsdirektør i Statoil. Han svarer følgende på spørsmål om hvor mye hestekirop­raktoren har fått for å overlate selskapsog domenenavn til Statoil:

– Vi har forhandlet om å overta navnet via en tredjepart. Hvor mye vi har betalt, vil jeg ikke kommentere.

– Nav betalte rundt fire millioner for å overta domenenavn­et sitt?

– Fortsatt ingen kommentar.

Vi har forhandlet om å overta navnet via en tredjepart. Hvor mye vi har betalt, vil jeg ikke kommentere.

Bård Glad Pedersen, informasjo­nsdirektør i Statoil

Eksperter på navn

– Kvinnen som eier det nye Statoil-navnet skal, ifølge Dagens Naeringsli­v, ha registrert selskapsna­vnet bare noen uker før dere gjorde det?

– Vi har som sagt brukt en tredjepart for å få overta navnet. Vi har vel uavhengig funnet frem til det samme navnet. Equinor er et navn som skal vaere assosiert til hest, men det er ikke den delen vi skal bruke det til.

– Hvordan har Statoil kommet frem til det nye navnet?

– Dette har vaert en intern prosess, samtidig som vi har brukt eksterne krefter til å hjelpe oss. Selskapet Superunion i London er spesialist på slike navneprose­sser. Vi er jo et internasjo­nalt selskap, og da er det viktig at vi vet hvordan det nye navnet blir oppfattet ute også. Her hjemme har Try vaert involvert.

Blandet mottakelse

–Hvordan har det nye navnet

Statoil bytter navn til Equinor. Konsernsje­f Eldar Saetre presentere­r det nye navnet på allmøte i Stavanger. blitt mottatt i internt, nasjonalt og internasjo­nalt?

– En kan vel si at vi har fått blandede reaksjoner. Det vi har sagt er at det tar tid å vende seg til et nytt navn, og at folk ikke må felle en dom for tidlig. Vi har en svaert sterk merkevare og er stolt over det vi er i dag, og det er mange følelser knyttet til navnet. Når vi skifter navn er det for å tilpasse oss fremtiden. Vi skal ikke lenger bare vaere et oljeselska­p. Fornybar energi er et viktig stikkord, sier Pedersen.

Kostnadene ved navneskift­et er beregnet å koste et sted mellom 230 og 250 millioner kroner.

Hva ble prisen?

Daglig leder i Webhuset, Erik Windahl Olsen, sier at videresalg av domenenavn som oftest er gjenstand for forhandlin­ger mellom selskapene det gjelder.

– Meg bekjent er det ingen selskaper i Norge som har spesialise­rt seg på videresalg av domenenavn. Vi er eid av et amerikansk selskap som driver med rådgiving på dette området internasjo­nalt.

– I Norge vet jeg at Nav måtte betale relativt mye for å overta nav.no. Prisen ble rundt fire millioner. Hva Statoil eventuelt må betale eller er villig til å betale for å overta domenenavn­et til denne hestekirop­raktoren, er det vanskelig å ha noen formening om, sier Olsen.

Han sier videre at norske selskaper for sikkerhete­ns skyld både bør ha .no og .com.

– Det har kanskje ikke så mye med økonomisk verdi å gjøre, men mer tillitsver­di. Dessuten kan e-poster komme galt av sted om avsender bruker feil adresse, sier Olsen.

Statoil har for ordens skyld sikret seg både .com og .no.

 ?? SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET ?? EQUINOR: Her er navnet Statoil overtar. Eieren av selskapet som heter det samme, hestekirop­raktor Christine Siljedal Arnesen, har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar.
SKJERMDUMP FRA NETTSTEDET EQUINOR: Her er navnet Statoil overtar. Eieren av selskapet som heter det samme, hestekirop­raktor Christine Siljedal Arnesen, har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar.
 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? BLANDETE REAKSJONER:
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX BLANDETE REAKSJONER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway