Bergens Tidende

Navneskift­et får etterspill på Stortinget

-

Aps Espen Barth Eide ønsker at Statoils navneendri­ngen skal drøftes på Stortinget før det vedtas.

Navneforsl­aget vil tas opp på Statoils generalfor­samling 15. mai. Den norske regjeringe­n vil stemme for endringen, opplyser oljeminist­er Terje Søviknes (Frp).

– Regjeringe­n gir sin fulle støtte til Statoil-styrets forslag om å skifte navn fra Statoil til Equinor, og vil stemme for forslaget på Statoils generalfor­samling. Beslutning­en reflektere­r at Statoil er i ferd med å utvikle seg til et bredt energisels­kap, i tråd med den globale utviklinge­n i energisekt­oren, sier han.

Snudde på en halvtime

En halvtime etter at Arbeiderpa­rtiets energipoli­tiske talsperson Espen Barth Eide omtalte navneskift­et som «friskt», ringte han tilbake til Dagens Naeringsli­v og meddelte at partiet har endret syn på saken.

– Det å skifte navn på et selskap med så mye historie er et så viktig spørsmål at det tillegger generalfor­samlingen å bestemme over, og er ikke noe styret bare kan bestemme. Statoil er mer enn seg selv, det er et selskap som forteller en historie om hvordan Norge håndterte det å bli et oljerikt land uten å gå på de samme tabbene som mange andre land som er rike på naturressu­rser, sier Barth Eide.

– Jåleri

Barth Eide opplyser at Terje Søviknes må komme til Stortinget og drøfte endringen, og sikre enighet med stortingsf­lertallet. Det er ikke noe regjeringe­n bare kan vedta uten å snakke med Stortinget, legger han til.

Stortingsr­epresentan­t Geir Pollestad (Sp), som leder naeringsko­miteen, skriver på Facebook at det nye navnet «tar avstand fra selskapets historie, hva de driver med og hvem de er». Han omtaler skiftet som «jåleri». Også i Fremskritt­spartiet reageres det.

–AErlig talt så høres det ut som de har drukket en mikstur av grønt skifte og nytale. Hvorfor bytte et kjent, stolt navn, spør stortingsr­epresentan­t og leder av Utdannings- og forsknings­komiteen Roy Steffensen (Frp) på Facebook.

Historisk dag

Statoils konsernsje­f Eldar Saetre betegner det som en historisk dag.

–I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser frem mot de neste 50 årene, den globale energiomle­ggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energisels­kap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnels­e, våre verdier og hva vi vil vaere i fremtiden, sier Saetre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway