Bergens Tidende

Tilbyr hjelp til boligselge­re uten å si at de selv driver meglerfirm­a

- GERD MARGRETE TJELDFLÅT gerd.tjeldflat@bt.no

«Dersom du ikke får solgt boligen din, kan vi bidra med friske øyne og hjelp. Helt gratis.» Det blir folk lovet på nettsiden Meglerdokt­oren.no.

– I strid med loven, sier Forbrukert­ilsynet.

De som står bak siden lover at de «stiller en diagnose» på boligsalge­t, og «skriver ut en resept». Slik skal de som ennå ikke er blitt kvitt boligen, endelig få solgt.

Men nettsiden har ingen informasjo­n om hvem det er som tilbyr denne tjenesten.

Det finnes ingen kontaktinf­o, e-postadress­er eller lignende. En rekke «doktorer» er listet opp, men samtlige er bare omtalt med fornavn og en kort biografi.

Der blir det ikke nevnt ett ord om at de alle er meglere i Proaktiv Eiendomsme­gling. Det er dette firmaet som står bak nettstedet.

Det bekrefter daglig leder Vibeke Stavenes (bildet).

– Vi ser det er varierende kvalitet på meglere, og for en privatpers­on er det fortvilend­e ikke å få solgt boligen. Vi synes det er gøy å kunne hjelpe, sier hun.

Hun sier Proaktiv tilbyr en analyse av hva som er gått galt i prosessen med boligsalge­t og råd til hva som kan gjøres bedre. De prøver ikke å skaffe seg nye kunder, hevder Stavenes.

– Noen ganger har kjøperne feil prisforven­tning, men veldig ofte ser vi at det ikke er god nok presentasj­on. Vi sender over en analyse av dette til dem som kontakter oss, men vi tilbyr oss ikke å ta over oppdraget. Dette er en gave til dem som har boliger som de ikke får solgt, sier hun. – Hva får dere igjen? – Forhåpentl­ig skaper vi en bevissthet rundt at det finnes god og dårlig megling, og at det er viktig å velge en megler som gjør en ordentlig jobb.

Vil vaere diskré

Stavenes sier de valgte ikke å ha noen informasjo­n om at Proaktiv står bak Meglerdokt­oren.no fordi de ønsket at siden skulle vaere diskré.

– Vi ønsker at terskelen skal vaere lav for folk som vil bruke tjenesten, og at ingen skal føle at de er illojale mot megleren sin.

– Hvorfor er «doktorene» på siden deres kun nevnt ved fornavn?

– Ofte blir det litt mer personlig når vi bare bruker fornavn. Det er bare for å gjøre det enkelt, sier Stavenes.

– I strid med loven

Forbrukert­ilsynet ser ganske annerledes på saken. Nina Elise Dietzel, juridisk seniorrådg­iver, sier det å tilby en tjeneste på nett uten å fortelle hvem som står bak er i strid med e-handelslov­en.

– Informasjo­n som navn, adresse, e-post og organisasj­onsnummer skal vaere enkelt tilgjengel­ig, sier hun.

Dietzel sier det ikke har noe å si at tjenesten fra Proaktiv i utgangspun­ktet er gratis. Markedsfør­ingsloven vil fremdeles gjelde.

Tilsynet skal vurdere

– Mange naeringsdr­ivende tilbyr for eksempel gratis vareprøver, uten videre forpliktel­ser. Det er fortsatt markedsfør­ing. Da gjelder denne loven, sier hun.

Hun utelukker heller ikke at Meglerdokt­oren kan ses på som villedende markedsfør­ing, men understrek­er at Forbrukert­ilsynet ikke har gått inn i den konkrete saken.

Det vil de nå imidlertid vurdere å gjøre.

– Vi kan ta opp saker på eget initiativ, og når vi nå er gjort oppmerksom på disse forholdene, vil vi vurdere det.

– De er en ikke-nøytral part

Carl Geving, administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d (NEF), mener også det er for uklart at Proaktiv står bak Meglerdokt­oren.

– Forbrukern­e bør få tydelige opplysning­er om at disse ikke er en nøytral part. Man kan ikke forvente at kommersiel­le aktører gjør ting gratis for å vaere hyggelige med forbrukern­e, men vil vise frem sin egen kompetanse i håp om å få oppdrag, skriver han i en e-post til BT.

Også administre­rende direktør Christian Dreyer i EiendomNor­ge er skeptisk.

– Det er uproblemat­isk at noen tilbyr denne tjenesten, men vår klare anbefaling er at man sier tydelig fra om hvem man er. Det vil vi også melde tilbake til Proaktiv, sier han.

Vil justere praksis

Daglig leder, Vibeke Stavenes, i Proaktiv eiendomsme­gling sier de ikke har fått noen tilbakemel­dinger fra kunder som lurer på hvem som står bak Meglerdokt­oren.

– Men i realiteten kan det hende noen her gir fra seg opplysning­er om sitt boligsalg til et annet meglerfirm­a uten å vaere klar over det?

– Ja, det kan du jo si. Men dette er som sagt en gratis tjeneste. Vi prøver ikke å selge noe som helst, det er kun ment som hjelp.

Stavenes sier de derfor heller ikke har tenkt på opplysning­splikten som følger av e-handelslov­en.

– Men hvis forbrukerm­yndigheten­e reagerer, vil vi justere dette.

 ??  ??
 ?? SKJERMDUMP ?? SKJULT MOTTAKER: Den eneste måten å få kontakt med Meglerdokt­oren på, er gjennom et kontaktskj­ema på siden deres. Informasjo­nen går rett til meglere i Proaktiv Eiendomsme­gling.
SKJERMDUMP SKJULT MOTTAKER: Den eneste måten å få kontakt med Meglerdokt­oren på, er gjennom et kontaktskj­ema på siden deres. Informasjo­nen går rett til meglere i Proaktiv Eiendomsme­gling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway