Bergens Tidende

Tjente ti millioner på fire frakteskip

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Vestfrakt Shipping.

– Bulkmarked­et har vaert katastrofe­område i flere år, men nå er det i ferd med å lysne, sier daglig leder i Vestfrakt Shipping AS, Jan Henning Balestrand.

Rederiet i Torangsvåg i Austevoll gikk i fjor med overskudd på ti millioner kroner med sine fire frakteskip.

Bulkmarked­et – det vil si frakt av tørrlast som kull, korn og malm – har slitt de siste årene. Flere av de store rederiene har fått svi med altfor stor kapasitet på markedet.

For vesle Vestfrakt Shipping AS har kurvene pekte oppover, og selskapet leverte sitt beste resultat noen gang i fjor.

Etter salgsinnte­kter på 60 millioner kroner, satt rederiet tilbake med 10 millioner kroner i pluss.

– Vi har stått på og forsøkt å drive så nøkternt som mulig. Våre bulkbåter er utstyrt med gravemaski­n og går i trafikk i Norge, Danmark og de baltiske landene. Om vinteren fraktes mye asfalt og stein. Resten av året mye korn til Felleskjøp­et. Trafikken i fjor var god, og vi forventer at den øker, sier Balestrand.

Tiårssyklu­ser

Styreforma­nn i Vestfrakt Shipping, Edvard Melingen, er daglig leder i oppdrettss­elskapet Austevoll Melaks. Han er også medeier i rederiet sammen med sin nevø Nils Tore Øpstad Melingen.

– Hvorfor er bulkmarked­et i bedring?

– Historisk sett har shipping gått i tiårssyklu­ser. I 2008 var sist markedet var på topp. Siden har det falt, men nå tror vi det har snudd. Fraktraten­e øker, sier Balestrand.

Vestfrakt Shipping eier skipene MS «Vestborg», MV «Imperator», MV «Vestbris» og «Superior».

Det er Mangement, Lighthouse Ship

også adresse Austevoll, som med sine over 120 sjøfolk som står for den tekniske og maritime driften, og de bemanner blant andre Vestfrakts skip.

Nye oppkjøp venter

Wagle Chatering er rederiets befrakter.

– Wagle har kommisjon for hver last skipene våre frakter. De får betaling pr. tonn last, sier Balestrand.

Han har store planer for videre vekst.

– Nå gjelder det å handle raskt. Når fraktraten­e øker, stiger også verdien på skipene. Vi har nettopp vaert i Canada og kjøpt enda et tørrlastsk­ip. Nå planlegger vi i hvert fall et par oppkjøp til. Vi vil kapre ny tonnasje før prisene blir unaturlig høye, sier Balestrand. Driftsinnt. Res. før skatt

59.042.525

9.977.260

55.716.567

8.891.465

 ?? FOTO: ALF KÅRE AASEBØ ?? GOD INNTJENING: Fraktebåte­n MV «Vestbris» var ett av fire skip som i fjor seilte inn gode inntekter for
FOTO: ALF KÅRE AASEBØ GOD INNTJENING: Fraktebåte­n MV «Vestbris» var ett av fire skip som i fjor seilte inn gode inntekter for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway